02/09/2026

Η ΑΔΕΔΥ Καλέι σε Μαζικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου: Επαναφορά Μισθών και Διεκδικήσεις Εργαζομένων

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026, στις 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου, σε συνεργασία με την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) και

Η ΑΔΕΔΥ Καλέι σε Μαζικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου: Επαναφορά Μισθών και Διεκδικήσεις Εργαζομένων

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου να δώσουν δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Το καθοριστικό αυτό συλλαλητήριο έχει οριστεί για το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026, στις 18:00, στην κεντρική πλατεία του αγάλματος Βενιζέλου. Η κινητοποίηση διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), καθώς και με τη συμμετοχή εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, το κύριο και απαράβατο αίτημα των εργαζομένων είναι η άμεση επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Παράλληλα, η ομοσπονδία εκφράζει σθεναρή αντίθεση στην πρόθεση για άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι βασικές διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ περιλαμβάνουν:

  • Την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και την υλοποίηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς.
  • Την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
  • Το «ξεπάγωμα» των μισθών της διετίας 2016-2017.
  • Τον καθορισμό αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ.
  • Την αύξηση και την επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Την ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) μέσω γενναίας χρηματοδότησης.
  • Τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία, καθώς και την αποφυγή απολύσεων και αναστολών εργασίας του προσωπικού.
  • Την κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021) και του Ν. 5053/2023 (Γεωργιάδη) που αφορούν τα εργασιακά, καθώς και όλων των νόμων που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, με παράλληλη επαναφορά του Ν. 1264/1982.
  • Την πραγματοποίηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά στο Δημόσιο, ιδίως στους κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ δηλώνει τη στήριξή της στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έχει προγραμματίσει συγκέντρωση για την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026, στις 08:30, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ακολουθούμενη από πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.