ΟΗΕ: Ενισχυμένη Προστασία Πολιτικών Πτήσεων Εν όψει Απειλών για τον Ρωσικό Εναέριο Χώρο
Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) επανέλαβε χθες Τετάρτη την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη του να δεσμευτούν πιο «σθεναρά» να «προστατεύουν τα πολιτικά αεροσκάφη» από «κινδύνους» προερχόμενους από «εμπόλεμες ζώνες», μετά την ανακοίνωση του Κιέβου ότι οι αιθέρες της Ρωσίας είναι επικίνδυνοι και πρέπει πλέον να αποφεύγονται. Ο ΔΟΠΑ, με έδρα το Μόντρεαλ
Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) επανέλαβε χθες Τετάρτη την επείγουσα έκκλησή του προς τα κράτη μέλη του να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για την «απαρέγκλιτη προστασία των πολιτικών αεροσκαφών» από τους «υπαρκτούς κινδύνους» που προέρχονται από «περιοχές συγκρούσεων». Η έκκληση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Κιέβου, σύμφωνα με την οποία ο εναέριος χώρος της Ρωσίας θεωρείται πλέον επικίνδυνος και χρήζει αποφυγής.
Ο ΔΟΠΑ, με την έδρα του στο Μόντρεαλ, τόνισε σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι «ο κίνδυνος τα πολιτικά αεροσκάφη να γίνουν στόχος ή να υποστούν ζημιές κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών αυξάνεται διαρκώς». Ως εκ τούτου, κατέστη «απαραίτητο τα κράτη μέλη να αξιολογούν με προσοχή την ασφάλεια του εναέριου χώρου που τελούν υπό τον έλεγχό τους και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα». Η ανακοίνωση, η οποία δεν κατονομάζει συγκεκριμένη χώρα, δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο ΔΟΠΑ έλαβε επίσημη ενημέρωση από την Ουκρανία ότι ο ρωσικός εναέριος χώρος «δεν είναι πλέον ασφαλής».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει προχθές Τρίτη ότι οι αιθέρες της Ρωσίας είναι πλέον «εξαιρετικά επικίνδυνοι», σηματοδοτώντας την κλιμάκωση των ουκρανικών επιχειρήσεων με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. «Η Ουκρανία δεν επιθυμεί απώλεια αθώων ζωών. Γι’ αυτό απευθύνουμε προειδοποίηση στους εταίρους μας: οι ημέρες που ο ρωσικός ουρανός προσέφερε ασφάλεια έχουν παρέλθει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι παρόλο που η πολιτική αεροπορία δεν αποτελεί αυτοσκοπός για χτύπημα, δεν έχει θέση σε εναέριους χώρους «κορεσμένους» από drones.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «δίκαιη» απάντηση στη «θέληση της Ρωσίας να παρατείνει τον πόλεμο», κατηγορώντας τη Μόσχα για «τρομοκρατία εναντίον αμάχων». Από την πλευρά του, ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «κρατική τρομοκρατία». Η Ρωσία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στις αερομεταφορές.
