09/09/2026

Δίκη Βαλυράκη: Ο Εισαγγελέας Ζητά την Ενοχή των Δύο Ψαράδων για Ανθρωποκτονία

Δίκη Βαλυράκη: Την ενοχή των δύο ψαράδων πρότεινε ο εισαγγελέας - Lawandorder.gr

Στην κρίσιμη δίκη για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για την υπόθεση. Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, οι κατηγορούμενοι φέρονται να χτύπησαν το θύμα με ένα ξύλινο κοντάρι, προκαλώντας την πτώση του στη θάλασσα χωρίς τη θέλησή του.

Ο εισαγγελέας ανέλυσε ότι τα θανατηφόρα τραύματα που υπέστη ο Σήφης Βαλυράκης ήταν δύο και αποδίδονται στην πρόσκρουση με την προπέλα, είτε του δικού του σκάφους είτε του αλιευτικού σκάφους των κατηγορουμένων.

Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε πως οι δύο κατηγορούμενοι, μετά το περιστατικό, εγκατέλειψαν τον Σήφη Βαλυράκη αβοήθητο και τραυματισμένο στη θάλασσα, απομακρυνόμενοι από τον τόπο του συμβάντος.

«Τη συγκεκριμένη ημέρα το σκάφος των κατηγορουμένων είχε εξέλθει από το λιμάνι και είχε κινηθεί νότια, αριστερά και βόρεια, εντοπιζόμενο μεταξύ της περιοχής του Πεζονησίου και της Αγίας Τριάδας. Εκεί εντόπισαν το σκάφος του Ιωσήφ Βαλυράκη, αντιλήφθηκαν το φουσκωτό και προέβησαν σε διαπληκτισμό. Στο πηδάλιο του σκάφους βρισκόταν ο κατηγορούμενος Κ.Ε., ο οποίος πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, δημιουργώντας έντονο κυματισμό, ενώ το σκάφος του Βαλυράκη βρισκόταν εν κινήσει. Τα δύο σκάφη πλησίασαν και ο κατηγορούμενος Α.Ε., χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κοντάρι, εξαπέλυσε απανωτά χτυπήματα, τουλάχιστον 2-3 φορές, γεγονός που οδήγησε στην πτώση του Σήφη Βαλυράκη στο νερό. Η πτώση αυτή δεν ήταν εθελούσια, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι το σκάφος ήταν σε κίνηση, δεν φορούσε τα βάρη για κατάδυση και διατηρούσε τα σανδάλια του κατά την ανεύρεσή του.»

«Την ίδια στιγμή, τα δύο σκάφη κινούνταν με τις προπέλες σε λειτουργία, με αποτέλεσμα ο Σήφης Βαλυράκης να έρθει σε επαφή με τις προπέλες και τα υδροπτερύγια και των δύο σκαφών. Αυτά τα χτυπήματα προκάλεσαν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον συνεπακόλουθο πνιγμό ως την κύρια αιτία, οδήγησαν στον θάνατο», ανέφερε ο εισαγγελέας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «οι κατηγορούμενοι, όντας αλιείς με πολυετή εμπειρία», «γνωρίζουν τις συνέπειες των κινήσεων αυτών, των δινών, του τραβήγματος, της ανατάραξης των νερών και τις πιθανές εκβάσεις τους. Παρότι αντιλήφθηκαν ότι στο σκάφος βρισκόταν ένα άτομο στην ηλικία του θύματος, προέβησαν στη χρήση του κονταριού. Ο Βαλυράκης αντιστάθηκε, όχι με ισοδύναμο τρόπο, αλλά σηκώνοντας τα χέρια του, εξ ου και τα τραύματα. Αμύνθηκε για να προστατευθεί από τα χτυπήματα».