12/09/2026

«Do You Love Me»: Ένα κινηματογραφικό γράμμα αγάπης στη Βηρυτό κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στις 32ες Νύχτες Πρεμιέρας

«Do you love me»: Ένα κινηματογραφικό γράμμα αγάπης στη Βηρυτό έρχεται στις 32ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», σε συνεργασία με το Onassis Culture, παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη προβολή το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ DO YOU LOVE ME, με την παρουσία της σκηνοθέτιδας Lana Daher.

Αφού πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή φεστιβαλική πορεία, με την παγκόσμια πρεμιέρα του να λαμβάνει χώρα στη Βενετία και συμμετοχές σε κορυφαίες διοργανώσεις παγκοσμίως (IDFA, CPH:DOX, SXSW), το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “DO YOU LOVE ME” έρχεται στη Στέγη σε πρώτη πανελλήνια προβολή. Η δημιουργός του, Lana Daher, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», σε συνδιοργάνωση με το Onassis Culture.

DO YOU LOVE ME, της Lana Daher | 2025, 75’

Καλώς ορίσατε στη Βηρυτό. Ο αποπροσανατολισμός είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού του ταξιδιού. Εβδομήντα χρόνια εικόνων και ήχων από τον Λίβανο συμπυκνώνονται σε ένα καθηλωτικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Το Do You Love Me αποτελεί ένα προσωπικό ταξίδι στην οπτικοακουστική μνήμη του Λιβάνου, δομημένο εξ ολοκλήρου από αρχειακό υλικό. Πρόκειται για μια ερωτική επιστολή προς τη Βηρυτό, η οποία καλύπτει 70 χρόνια κινηματογράφου, τηλεόρασης, βίντεο και φωτογραφιών, εξερευνώντας τη συλλογική ψυχή του Λιβάνου. Μια ψυχή που χαρακτηρίζεται από χαρά και οικειότητα, αλλά και από καταστροφή και απώλεια. Μέσα από τις οπτικές γωνίες πολιτών, κινηματογραφιστών και καλλιτεχνών, η ταινία ανασυνθέτει μια κατακερματισμένη ιστορία σε μια χώρα που δεν διαθέτει εθνικό αρχείο. Εξυμνεί τη δημιουργική έκφραση, τόσο ως πράξη αντίστασης και ανανέωσης, όσο και ως μέσο διατήρησης της μνήμης.

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ: LANA DAHER

Η Lana Daher, η οποία είναι Onassis AiR Fellow 2026-27, είναι κινηματογραφίστρια και διεπιστημονική καλλιτέχνις με έδρα τη Βηρυτό του Λιβάνου. Με σπουδές στις καλές τέχνες και τη γραφιστική (BFA, American University of Beirut), καθώς και στον κινηματογράφο (MA, Goldsmiths, University of London), δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στη δυναμική καλλιτεχνική και μουσική σκηνή της Βηρυτού, δημιουργώντας έργα που συνδυάζουν τον ήχο, την εικόνα και τις αρχειακές πρακτικές.

Το έργο της βασίζεται σε εκτενή έρευνα και μια διαισθητική προσέγγιση της αφήγησης, διερευνώντας το χώρο ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, και φέρνοντας σε διάλογο διαφορετικές χρονικές περιόδους και συναισθηματικά τοπία.

Το Do You Love Me είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, ένα δοκιμιακό φιλμ που δημιουργήθηκε αξιοποιώντας το πλούσιο αλλά αποσπασματικό οπτικοακουστικό αρχείο του Λιβάνου. Παράλληλα με την ταινία, δημιούργησε έναν ιστότοπο, ένα επιμελημένο ευρετήριο των πηγών και του υλικού που χρησιμοποιήθηκαν για το έργο, με στόχο την επανασύνδεση της λιβανέζικης κινηματογραφικής κληρονομιάς με το τοπικό και το διεθνές κοινό: doyouloveme.film.

Ως απόφοιτος του IDFAcademy, η Lana συνυπέγραψε επίσης την παραγωγή της ταινίας μέσω της εταιρείας της, My Little Films, την οποία ίδρυσε το 2024.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτιδα.

Τα εισιτήρια για την προβολή του Do You Love Me θα είναι διαθέσιμα μέσω more.com από την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026.

Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026, powered by ΕΚΚΟΜΕΔ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας), με Χρυσό Χορηγό τη ΔΕΗ και σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων).