Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Στοχεύουμε σε ένα Σύνταγμα Εναρμονισμένο με τη Σύγχρονη Εποχή – Το Δίλημμα «Ελπίδα ή Περιπέτεια» θα Καθορίσει τις Επόμενες Εκλογές
«Η σημερινή δεύτερη συζήτηση και ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν αποτελεί απλή επανάληψη των αρχικών μας θέσεων. Απεναντίας, καλεί όλα τα κόμματα να αναστοχαστούν τον διάλογο που μεσολάβησε, επιδιώκοντας την επίτευξη συγκλίσεων. Φοβάμαι, ωστόσο, ότι αυτό δεν αποτελεί το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Το ζητούμενο αυτής της συνεδρίασης θα έπρεπε να είναι ποιες μεγάλες θεσμικές αλλαγές μπορεί να προωθήσει η επόμενη Βουλή και με ποιες πλειοψηφίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις κατά τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο είχε περιγράψει ως κεντρικό στόχο την απόκτηση «ενός σύγχρονου Συντάγματος» από τη χώρα και συνεχάρη τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στη διαδικασία, καθώς και όλους τους βουλευτές που συνέβαλαν στην επιτροπή.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μια «αντίφαση στη στάση βουλευτών στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια». «Προτείναμε την αλλαγή 33 διατάξεων. Ποιο είναι το συμπέρασμα μετά την πρώτη ψηφοφορία; Την παντελώς αδιέξοδη τακτική συνολικά της αντιπολίτευσης. Καμία πρόταση δεν συγκέντρωσε τις 180 ψήφους. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι ακόμη και δυνάμεις που στον πολιτικό τους λόγο αυτοπροσδιορίζονται ως υπεύθυνες, υποτάχθηκαν στο τυφλό «όχι» ή στο αμήχανο «ναι μεν αλλά». Μιλώ συγκεκριμένα για το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, το οποίο έφτασε στο σημείο να μην υπερψηφίζετε –κ. Ανδρουλάκη– τομές με τις οποίες συμφωνείτε, μόνο και μόνο επειδή τις προτείνει η κυβέρνηση. Θα μπορούσαμε να είχαμε φέρει ακόμη και μια πρόταση που εσείς φέρατε. Και πάλι θα καταλήγατε στο σημείο να καταψηφίσετε δικές σας προτάσεις. Η λογική του «όχι σε όλα» στρέφεται ευθέως κατά του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ο «συνταγματικός νομοθέτης» επιθυμεί ο πολίτης να λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις των κομμάτων για το Σύνταγμα, και γι’ αυτό τον λόγο μεσολαβούν οι εκλογές. «Κύριε Ανδρουλάκη, καταστρατηγείτε το Σύνταγμα. Είναι ευθεία ομολογία ότι η ΝΔ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, αυτή είναι μια θέση αδιέξοδη και ανιστόρητη. Διότι, αν ανατρέξουμε στη συνταγματική αναθεώρηση του 1999-2000, θα διαπιστώσετε ότι τότε η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, επέδειξε μεγάλη υπευθυνότητα. Συζήτησε, διαβουλεύθηκε, συμφώνησε με αλλαγές στην πρώτη Βουλή και στην αναθεωρητική Βουλή. Αναρωτιέμαι, γιατί εσείς δεν είστε σε θέση να πράξετε σήμερα αυτό που έκανε τότε η ΝΔ;», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαβάστε σήμερα στο enikonomia.gr – ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται έως την Παρασκευή
Επιπλέον, ανέφερε ότι «ακούγεται παράλογο να μην κατοχυρώνεται συνταγματικά η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων» και τα δύο κόμματα να μην μπορούν να συμφωνήσουν στην επιστολική ψήφο, καθώς και στον συνδυασμό της απόδοσης και αμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων με την αξιολόγηση.
«Αυτά τα δύο κόμματα, που στο παρελθόν συνεργάστηκαν για να αποκρούσουν το φάσμα της χρεοκοπίας, σήμερα να μην μπορούν να συμφωνήσουν ότι αυτή η χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κατοχυρώσει αντίβαρα σε τέτοιους κινδύνους. Κι όμως, όλα αυτά τα καταψηφίζετε, όπως και ένα ώριμο αίτημα που δεν είναι άλλο από την ουσιαστική αλλαγή του άρθρου 86, την κατάργηση της δυνατότητας να στήνονται κάθε λίγο κάλπες. Όλα αυτά είναι θέματα που τύλιγαν την πολιτική με καχυποψία. Θα μπορούσαμε να τα λύσουμε τώρα, ενώ εσείς επιλέγετε να τα παραπέμψετε στις καλένδρες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Στόχος μας είναι η χώρα να αποκτήσει ένα Σύνταγμα που θα συμβαδίζει με την εποχή και θα δίνει απαντήσεις στις ανάγκες των πολιτών και των θεσμών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί μια ευκαιρία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα το μέλλον.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Τραγωδία στη Γάζα: Τουλάχιστον 20 νεκροί από κατάρρευση ετοιμόρροπης πολυκατοικίας – Παγίδες θανάτου τα βομβαρδισμένα κτίρια
Νάξος: Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό και δύο σοβαρά τραυματίες
Φον ντερ Λάιεν: Σχέδιο για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας – Το «Άρθρο 4» για τις υβριδικές απειλές και οι διεθνείς σύμμαχοι
Θάνατος Μαζωνάκη: Ο δικηγόρος των 2 γιατρών θα προσφύγει κατά του εντάλματος προφυλάκισής τους
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα στη
ροή ειδήσεων του enikos.gr
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι στις προτεινόμενες αλλαγές, επιμένοντας ότι η στάση της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε την έλλειψη κοινής στρατηγικής και αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης.
Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στην ΕΛΑΣ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είστε δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όσο και αν διαγωνίζεστε να διαφοροποιηθείτε, επαναφέρετε τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος».
Δείτε το βίντεο:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις πολιτικές τους διαφορές, οδηγούνται σε κοινές επιλογές που ενδέχεται να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια. «Το δίλημμα ελπίδα ή περιπέτεια θα ισχύσει ακέραιο στις επόμενες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός «εφιαλτικού σεναρίου ακυβερνησίας».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ τη σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την αμυντική της θωράκιση, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και διεθνών αναταράξεων. «Στα όπλα ενός κράτους που θέλει να πορεύεται με ασφάλεια και σιγουριά προσθέτω και τη θεσμική κανονικότητα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία, επισήμανε ότι η Ελλάδα δικαιώνεται από τις δημοσιονομικές επιλογές της κυβέρνησης και από την απόφαση για ταχύτερη αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν πρόωρες εκλογές.
«Σκεφτείτε πώς θα βρισκόμασταν σήμερα σε προεκλογική περίοδο, με το πετρέλαιο να ακολουθεί ανοδική πορεία, δύο πολέμους σε εξέλιξη, την Ευρώπη σε αμηχανία και νέες πιέσεις στις αγορές», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «φάρο σταθερότητας» σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.
Κλείνοντας την ομιλία του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά κρίσεις και δυσκολίες, διασφαλίζοντας ασφαλή σύνορα, ενεργή διπλωματία και οικονομική σταθερότητα.
Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση προς την αντιπολίτευση να αναθεωρήσει τη στάση της στη Συνταγματική Αναθεώρηση, αν και, όπως δήλωσε, δεν τρέφει αυταπάτες ότι η προτροπή του θα εισακουστεί.
