Ανάλυση Ενοικίων σε 200 Περιοχές της Ελλάδας: Πού Αυξάνονται και Πού Μειώνονται οι Τιμές
Η αγορά ενοικίασης στην Ελλάδα παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, με την Αττική να καταγράφει μέσο ζητούμενο ενοίκιο 11,50€/τ.μ. και ετήσια αύξηση 5,99%. Τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη πίεση στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, δυσχεραίνοντας την κατάσταση για τους ενοικιαστές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιφέρεια του Λεκανοπεδίου. Περιοχές που παλαιότερα θεωρούνταν πιο οικονομικές, όπως τα δυτικά προάστια (π.χ. Πετρούπολη με +14,96%) και τμήματα της Ανατολικής Αττικής (π.χ. Θρακομακεδόνες με +30,09% και Κρυονέρι με +22,91%), βλέπουν πλέον τις τιμές να ανεβαίνουν ραγδαία. Αυτή η τάση οφείλεται στη μετατόπιση της ζήτησης από το ακριβότερο κέντρο, αναζητώντας χαμηλότερα ενοίκια, γεγονός που ωθεί προς τα πάνω τις τιμές σε ολόκληρο τον νομό.
<!– /118338042/Enikonomia.gr300×250Inline1 –>
Αντίθετα, περιοχές με διαχρονικά υψηλά ενοίκια και ανοδικούς ρυθμούς, φαίνεται να φτάνουν κοντά στο ανώτατο όριο τιμών τους. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Σύνταγμα, όπου καταγράφεται ετήσια πτώση 9,33%, αν και η αρχική τιμή παραμένει υψηλή (17,97€/τ.μ.). Αυτή η διόρθωση ενδέχεται να υποδηλώνει κόπωση της αγοράς στα υπερτιμημένα κεντρικά σημεία ή μερική επιστροφή ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια. Παρόμοια ελαφρά πτώση παρατηρείται σε θύλακες των βορείων προαστίων, όπως οι Αδάμες (-5,26%) και η Άνω Πεύκη (-3,97%), σηματοδοτώντας την προσαρμογή των ενοικιαστών στα νέα οικονομικά τους όρια. Συνολικά, η Αττική εξελίσσεται σε μια αγορά με πολλαπλές ταχύτητες, όπου η εύρεση κατοικίας κάτω από 10€/τ.μ. γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, περιοριζόμενη πλέον σε απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής, της υπαίθρου ή σε υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου.
Οι τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη
Η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης να διαμορφώνεται στα 7,97€/τ.μ. και τη μέση ετήσια αύξηση να ανέρχεται σε 7,46%. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις, με το παραδοσιακό κέντρο να διατηρεί τις υψηλότερες τιμές, ενώ η περιφέρεια και οι δυτικές συνοικίες αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές της ετήσιας ανόδου λόγω της μετατόπισης της ζήτησης.
Στον Κεντρικό Δήμο, ο Λευκός Πύργος παραμένει η ακριβότερη περιοχή με μέση τιμή 12,69€/τ.μ. (+6,82%), ακολουθούμενος από το Ιστορικό Κέντρο με 11,49€/τ.μ. (+6,19%). Η φοιτητική ζήτηση και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας γειτονιές όπως ο Άγιος Δημήτριος (10,18€/τ.μ.) και ο Βαρδάρης (10,14€/τ.μ.). Στα ανατολικά προάστια, η Καλαμαριά (9,48€/τ.μ.) και η Πυλαία (8,57€/τ.μ.) διατηρούν τη δυναμική τους, παραμένοντας σταθερά πάνω από τον μέσο όρο.
<!– /118338042/Enikonomia.gr300×250Inline2 –>
Απρόσμενες Αυξήσεις και Εξελίξεις
Οι Αμπελόκηποι σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο 21,97% (7,66€/τ.μ.), η Ξηροκρήνη ενισχύεται κατά 19,04% (9,19€/τ.μ.), ενώ τα Διαβατά καταγράφουν αύξηση 22,48% (5,83€/τ.μ.). Αυτή η ραγδαία άνοδος εξηγείται από δύο κύριους παράγοντες:
- Οι ενοικιαστές, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις στο ακριβό κέντρο, στρέφονται μαζικά προς τα δυτικά, αυξάνοντας την πίεση στις τιμές.
- Περισσότερα ακίνητα από διαφορετικές περιοχές εισέρχονται στις αγγελίες, μεταβάλλοντας ουσιαστικά το μέσο όρο των τιμών.
Αντίστοιχα, οι πιο προσιτές επιλογές εντοπίζονται στην ευρύτερη περιφέρεια. Ο Λαγκαδάς προσφέρει το χαμηλότερο ενοίκιο με 4,28€/τ.μ., παρά την ετήσια αύξηση 15,36%. Πολύ προσιτές παραμένουν η Ευκαρπία (5,54€/τ.μ.) και το Κέντρο του Εχέδωρου (5,18€/τ.μ.), το οποίο μάλιστα παρουσίασε ελαφρά διόρθωση 2,08%.
Συνολικά, η Θεσσαλονίκη καθίσταται πιο απαιτητική για τους ενοικιαστές, με τις παραδοσιακά προσιτές γειτονιές να χάνουν σταδιακά τον χαρακτήρα τους. Η αύξηση των ανακαινίσεων και η εισροή αναβαθμισμένων ακινήτων στις αγγελίες συμβάλλουν στην άνοδο του μέσου όρου των τιμών.
Παράγοντες που Επηρεάζουν τα Μισθώματα σε Νησιά και Μεγάλες Πόλεις
Στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 8,1€/τ.μ. με μέση ετήσια αύξηση 6,29%. Η τουριστική ζήτηση, η εποχικότητα και η παρουσία πανεπιστημιακών σχολών αποτελούν τους κύριους παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές, δημιουργώντας μια αγορά με διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ τουριστικών προορισμών και ηπειρωτικής επαρχίας. Τα στοιχεία αφορούν την εικόνα της αγοράς έως το τέλος Αυγούστου.
Τα νησιά των Κυκλάδων παραμένουν στην κορυφή του κόστους στέγασης, αν και εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης. Η Μύκονος παραμένει η ακριβότερη περιοχή με 19,87€/τ.μ., παρά την ετήσια διόρθωση 4,19%, ενώ η Πάρος ακολουθεί με 15,22€/τ.μ. (+2,98%). Η Σαντορίνη καταγράφει τη σημαντικότερη υποχώρηση, με τις τιμές να πέφτουν κατά 16,52% (13,8€/τ.μ.), υποδεικνύοντας ότι ακόμη και οι ισχυροί τουριστικοί προορισμοί φτάνουν στα όρια της αντοχής τους. Αντίθετα, η Κρήτη γνωρίζει μεγάλη άνθηση, με τα Χανιά (11,20€/τ.μ.) και το Ηράκλειο (10,09€/τ.μ.) να πιέζουν τους τοπικούς ενοικιαστές, ενώ ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου σημειώνει εκρηκτική αύξηση 27,96% (9,52€/τ.μ.).
Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι μεγάλες φοιτητουπόλεις διατηρούν τη δυναμική τους. Η Πάτρα (8,45€/τ.μ.), τα Ιωάννινα (8,41€/τ.μ.) και ο Βόλος (8,04€/τ.μ.) καταγράφουν σταθερή άνοδο, καθώς η ζήτηση για φοιτητική στέγη υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά.
Αντίστοιχα, η κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα προσφέρει τις πιο οικονομικές λύσεις. Ο Λαγκαδάς παραμένει η φθηνότερη περιοχή της λίστας με 4,28€/τ.μ. (+15,36%), ακολουθούμενος από την Κοζάνη (5,01€/τ.μ.), την Καστοριά (5,06€/τ.μ.) και το Κιλκίς (5,13€/τ.μ.). Σε αυτές τις περιοχές, η απουσία έντονης τουριστικής ή φοιτητικής ζήτησης διατηρεί τις τιμές σε πιο προσιτά επίπεδα.
Οι Πίνακες
Η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος παραθέτει τους σχετικούς πίνακες:
Μέση ζητούμενη τιμή ενοικίων (€/Τ.Μ.) Αττική (104 περιοχές)
Θεσσαλονίκη (36 περιοχές)
Η υπόλοιπη Ελλάδα (60 περιοχές)
