20/09/2026

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η ενεργειακή κρίση απαιτεί στήριξη των πολιτών και επενδύσεις για μόνιμη μείωση κόστους»

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η ενεργειακή κρίση απαιτεί στήριξη των πολιτών και επενδύσεις που θα μειώσουν μόνιμα το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέδειξε τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες: το υψηλό ενεργειακό κόστος, την ταχύτατη εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και την επιτακτική ανάγκη για επιτάχυνση των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, κατά την τοποθέτησή του στο Συνέδριο για τις Μικρές Επιχειρήσεις και την Επιχειρηματικότητα στο Δουβλίνο.

Στη συζήτηση, που συνδιοργανώθηκε από το ιρλανδικό κόμμα Fine Gael, ο κ. Πιερρακάκης συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο (Tánaiste) της ιρλανδικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Σάιμον Χάρις. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις κοινές εμπειρίες Ελλάδας και Ιρλανδίας από την οικονομική κρίση, τη δημοσιονομική πολιτική, τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, την ψηφιοποίηση, καθώς και τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ενεργειακή Κρίση: Στήριξη Πολιτών και Επιχειρήσεων ενόψει Μακροοικονομικής Σταθερότητας

Σχολιάζοντας τις πιέσεις που ασκούν οι αυξημένες τιμές της ενέργειας, ο υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προστατεύοντας παράλληλα τη μακροοικονομική σταθερότητα.

«Η εικόνα είναι σύνθετη», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. «Από τη μία, έχουμε τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, που αποτελούν το κυρίαρχο ζήτημα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, και, όπως καταλαβαίνω, είναι βασική πηγή ανησυχίας και στην Ιρλανδία. Αυτή η ανησυχία αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, τις τιμές στα πρατήρια και συναφή θέματα.

Από την άλλη, παρατηρούμε αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων και στις αποδόσεις τους. Και οι δύο χώρες μας προέρχονται από εμπειρίες όπου αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία το 2009 και το 2010.

Επομένως, η δημοσιονομική και μακροοικονομική πολιτική καλείται να υπηρετήσει παράλληλους στόχους.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σήμερα δύο περιοδικά με τη Realnews: InStyle, μαζί Drive

Η γυναίκα του θέλει να αποκαλύψει στον γιο τους στα 18α γενέθλιά του ότι δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας – «Φοβάμαι, δεν θέλω να χάσω την οικογένειά μου»

Ουκρανικά drones σφυροκοπούν τη Μόσχα: Δύο νεκροί, έξι τραυματίες και πλήγμα σε διυλιστήριο πετρελαίου

Αθήνα: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για αρπαγές αλυσίδων, πορτοφολάδες και ναρκωτικά

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα στη ροή ειδήσεων του enikos.gr

Πρέπει, λοιπόν, να στηρίξουμε επιχειρήσεις, οικογένειες και πολίτες, χωρίς να διακυβεύεται η μακροοικονομική σταθερότητα, έχοντας διδαχθεί από τα δύσκολα μαθήματα του παρελθόντος. Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, επικεντρωνόμαστε στη στήριξη των πιο ευάλωτων και στον σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων.

Ακολουθούμε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πολιτικές, με βασική αρχή τα μέτρα να είναι στοχευμένα, προσωρινά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες (targeted, temporary and tailored). Παρόλο που ορισμένα μέτρα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, προσπαθούμε να στηρίξουμε ουσιαστικά τους πολίτες που το χρειάζονται. Η δυνατότητα παροχής αυτής της στήριξης αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας των ιρλανδικής και ελληνικής οικονομίας, σε αντίθεση με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνέδεσε τις σημερινές αποφάσεις για την ενέργεια με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες, παραπέμποντας στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

«Οι βραχυπρόθεσμες αποφάσεις μας έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες», τόνισε. «Η πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές, όπως η επέκταση της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, οι έρευνες στη Βόρεια Θάλασσα, η ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και το ενδιαφέρον για σοβιετικούς ενεργειακούς πόρους. Τέσσερις μακροχρόνιες συνέπειες.

Οι σημερινές μας ενέργειες θα έχουν αντίστοιχα διαρκείς επιπτώσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει την ανάγκη βραχυπρόθεσμης στήριξης των πολιτών, αλλά τονίζει τη σημασία των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες θα μειώσουν βιώσιμα το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτές οι επενδύσεις, ακόμη και αν χρειαστούν χρόνια για να αποδώσουν, αποτελούν τον κεντρικό μας στόχο, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης. Παράλληλα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, προχωράμε στα υπόλοιπα μέτρα. Οι απόψεις μας σε αυτό το ζήτημα ταυτίζονται πλήρως.

Η Οικονομική Κρίση, το Δημόσιο Χρέος και οι Αναβαθμίσεις

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πολυετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία του δημόσιου χρέους και στις θετικές αναβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας από τη Moody’s και τη Scope Ratings.

«Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, η Ελλάδα έχασε 25 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, με δραματικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, και η ανεργία έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Παρά την τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε από τη Moody’s και τη Scope.

Μετά την πανδημία, το δημόσιο χρέος έφτασε στο 208% του ΑΕΠ. Σήμερα, καταγράφουμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση δημόσιου χρέους παγκοσμίως. Η πρόβλεψη για φέτος είναι 136,8% του ΑΕΠ, με στόχο κάτω από 120% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτή η διαρκής αναβάθμιση οφείλεται στη δημοσιονομική σύνεση. Στην Ελλάδα, δεν μεταφέρουμε το οικονομικό βάρος στην επόμενη γενιά, στέλνοντας ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στις αγορές.

Οι συλλογικές τραυματικές εμπειρίες, όπως η απώλεια 25% του ΑΕΠ, που ήταν αντίστοιχη με τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ, διδάσκουν. Ζήσαμε τις συνέπειες κάτω από διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες, με την ελληνική οικογένεια να διαδραματίζει ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά το κόστος ήταν τεράστιο. Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, καθώς, όπως λέει και το απόφθεγμα, όσοι δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν.

Ελλάδα και Ιρλανδία: Επιτάχυνση Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε τη συμβολική σημασία της διαδοχής στην προεδρία του Eurogroup, μετά την Ιρλανδία (Πασκάλ Ντόναχιου) από την Ελλάδα (ο ίδιος), ως απόδειξη των αντοχών των χωρών μας που βίωσαν υπαρξιακές κρίσεις.

Στη συνέχεια, έθεσε το ζήτημα της ταχύτητας με την οποία προχωρούν οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας στη δέσμη μέτρων για την ενοποίηση των αγορών και την εποπτεία (Market Integration and Supervision Package – MISP) και την Τραπεζική Ένωση.

«Η κριτική στην Ευρώπη είναι ότι οι αλλαγές είναι αργές. Θέλω να αναγνωρίσω την ηγετική συμβολή σας στο ECOFIN, καθώς και την προσπάθειά σας να ολοκληρωθεί η δέσμη MISP με αυστηρή πολιτική προθεσμία. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, η οποία πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα πεδία, όπως η Τραπεζική Ένωση. Η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ επιδεικνύει ηγετική συμβολή.

Η ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων προκύπτει από τη νέα γεωπολιτική και τεχνολογική πραγματικότητα. Η Ευρώπη γνωρίζει ποιες παρεμβάσεις χρειάζονται και πρέπει να εστιάσει στην εφαρμογή τους. Η ανταπόκρισή μας στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στις προκλήσεις της απαιτεί άμεση δράση. Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά με καθυστέρηση. Η αλλαγή δυναμικής οφείλεται στη μεταβολή των συνθηκών: η εποχή της γεωπολιτικής αθωότητας έχει τελειώσει.

Η τεχνολογική επιτάχυνση, ιδίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μας επηρεάζει όλους. Υπάρχει μια αναλογία με την Ελλάδα: μετά την κρίση, ξεκινήσαμε την ανάπτυξη, μειώσαμε την ανεργία και δημιουργήσαμε πλεονάσματα. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω μεταρρυθμίσεων που απέφεραν ένα «μέρισμα του προφανούς».

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, είτε μιλάμε για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, τις τράπεζες, την τεχνολογική μας πρωτοπορία, την ενεργειακή μας πολιτική, γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Η διάγνωση δεν είναι το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε υλοποίηση. Η δέσμη MISP αποτελεί παράδειγμα ηγεσίας που εστιάζει στην υλοποίηση. Όλοι μας πρέπει να προωθήσουμε ταυτόχρονα τις έξι μεταρρυθμίσεις για να απελευθερώσουμε το πλήρες δυναμικό της Ευρώπης, κάτι που θα ωφελήσει όλα τα κράτη μέλη. Η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους εξωστρέφειας και δυναμισμού, αξιοποιώντας τις αλλαγές.

Τεχνητή Νοημοσύνη, Παραγωγικότητα και Ψηφιοποίηση

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας εστιάστηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τις επιπτώσεις της στην παραγωγικότητα και την ανάγκη ταυτόχρονης επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης.

«Η τεχνολογική καινοτομία, όπως περιγράφεται από τον Σουμπέτερ με τη θεωρία της δημιουργικής καταστροφής, εξελίσσεται εκθετικά. Στη δική μας γενιά, οι προηγούμενες καινοτομίες χρειάζονταν 10-15 χρόνια για να επιφέρουν πλήρη μετασχηματισμό. Σήμερα, η καινοτομία μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης εξελίσσεται μέσα σε εβδομάδες, αφήνοντάς μας λίγο χρόνο για αφομοίωση. Αυτή η γραμμική σκέψη έρχεται σε αντίθεση με τους πιο αργούς ρυθμούς λήψης αποφάσεων σε θεσμικά πλαίσια όπως αυτό της Ευρώπης.

Τα οφέλη από την Τεχνητή Νοημοσύνη στην παραγωγικότητα είναι τεράστια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι μπορούμε να επιτύχουμε πρόσθετη αύξηση παραγωγικότητας κατά 0,3%-0,4% μόνο από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το ΔΝΤ προβλέπει ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις παγκοσμίως. Πρέπει να ενσωματώσουμε έξυπνες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε φορείς χάραξης πολιτικής.

Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης συνδέεται άρρηκτα με την ψηφιακή μετάβαση. Ωστόσο, πολλές υπηρεσίες στην Ευρώπη και διεθνώς δεν έχουν ακόμη ψηφιοποιηθεί πλήρως. Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν καινοτομίες, η Ανατολική Ακτή υστερεί στην ενσωμάτωσή τους. Οι πολίτες σκέφτονται την καθημερινότητά τους: ανανέωση άδειας, εγγραφή παιδιού, πληρωμή φόρων. Αυτές οι διαδικασίες δεν έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως. Η Ιρλανδία αποτελεί εξαίρεση, όπως και η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δυνατότητες.

Ως παράδειγμα, στην Ελλάδα, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναλύοντας δεδομένα και εντοπίζοντας αποκλίσεις. Οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ μειώθηκαν από 30% σε κάτω από 9%. Μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την παρακολούθηση δαπανών. Επιπλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη εκπαίδευση.

Κίνδυνοι και η Ανάγκη Διεθνούς Συντονισμού

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και για τη διαχείριση των κινδύνων, ιδίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης που θα καλύπτει κάθε υπουργείο, οργανισμό και επιχείρηση, για την αξιοποίηση των θετικών δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, πρέπει να διαχειριστούμε τους πιθανούς κινδύνους. Η τεχνολογία αυτή δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις, όπως η παραβίαση συστημάτων. Πέρα από την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, απαιτείται θεσμικός συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η συζήτηση, σε μια περίοδο χαμηλής πολυμερούς συνεργασίας, καθιστά την πρόκληση ιδιαίτερα σημαντική.»