Σεισμικές Δονήσεις στην Πολιτική Σκηνή της Γερμανίας: Το CDU Εκτός Κοινοβουλίου στο Μεκλεμβούργο
Μια βαθιά πολιτική κρίση ταράζει τη Γερμανία, μετά τις δραματικές εξελίξεις στις κρατιδιακές εκλογές. Ο Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, μόλις 14 λεπτά μετά τις πρώτες προβλέψεις και πριν καν την επίσημη καταμέτρηση, έκανε λόγο για «καταστροφή». Το αδιανόητο επιβεβαιώθηκε: το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αποκλείστηκε οριακά από το κοινοβούλιο στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, με ποσοστό μόλις 4,9%.
Αυτό το πρωτοφανές ιστορικό γεγονός εκτυλίχθηκε στην ίδια εκλογική περιφέρεια που εκπροσωπούσε η Άνγκελα Μέρκελ, αποτελώντας την πρώτη φορά που το CDU δεν κατάφερε να εισέλθει σε κρατιδιακό κοινοβούλιο. Υπό αφόρητες πιέσεις από το κόμμα και τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μερτς εξασφάλισε την στήριξη της ηγεσίας, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις και να ελέγξει την αφήγηση, μια κίνηση που τα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως «αγορά χρόνου».
Η Σφοδρή Κριτική του Τύπου και τα Εσωκομματικά «Μέτωπα»
Η αντίδραση του γερμανικού Τύπου υπήρξε καυστική.
Το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD εκτίμησε ότι πλέον τίθεται ανοιχτά «ζήτημα καγκελάριου», με τον κ. Μερτς να ποντάρει στην απουσία εκλογών έως τον Απρίλιο του 2027, προσδοκώντας βελτίωση των δεικτών από τις επενδύσεις του ειδικού ταμείου.
Το περιοδικό Der Spiegel τόνισε ότι ο συνασπισμός έχει μια τελευταία ευκαιρία για «καλή διακυβέρνηση και μεταρρυθμίσεις», καλώντας τους εσωκομματικούς αντιπάλους του να βγουν από την κρυψώνα τους, αλλιώς η παρακμή της καγκελαρίας θα είναι ταπεινωτική. Η εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του καγκελάριου δεν είναι η AfD, αλλά η ίδια η «γερμανική ακινησία», ενώ η Welt έκανε λόγο για «θάνατο του αστικού κέντρου», επισημαίνοντας τα χαμηλά ποσοστά του CDU στις ηλικίες 16-24 ετών (μόλις 2%) και 25-34 ετών (3%).
Επιπλέον, η Süddeutsche Zeitung χαρακτήρισε το κόμμα «σκιά του εαυτού του» και «τόσο ζωντανό όσο το νεκρό ψάρι». Η Tagesspiegel προέβλεψε πιθανή παραίτηση του Μερτς από την προεδρία του CDU για να σώσει την καγκελαρία, ενώ η Bild προειδοποίησε για άμεσο κίνδυνο «εξέγερσης της βάσης».
Οι Ισορροπίες στο SPD και το Εκλογικό Τοπίο στο Μεκλεμβούργο
Σε τοπικό επίπεδο, η Μανουέλα Σβέζιγκ του SPD αναμένεται να παραμείνει πρωθυπουργός στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, μέσω συνεργασίας με την Αριστερά και τους Πράσινους, παρά το γεγονός ότι τερμάτισε πίσω από την AfD.
Παρά την εσωκομματική της κριτική προς τον καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ σχετικά με τη γραμμή στο συνταξιοδοτικό και τις επιπτώσεις από τη διακοπή ενέργειας από τη Ρωσία, η κυρία Σβέζιγκ αναδεικνύεται ως η πλέον ισχυρή πολιτικός εντός του κόμματός της.
Ο Θρίαμβος της Αριστεράς στο Βερολίνο και η Σκιά της «Μαφίας»
Στη γερμανική πρωτεύουσα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η Ελίφ Εράλπ ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη κυβερνήτης-δήμαρχος τουρκικής καταγωγής, κυβερνώντας με το SPD και τους Πράσινους. Η Αριστερά κατέγραψε τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας το 43% στους νέους 16-24 ετών και το 49% στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, αναδεικνύοντας το κόμμα ως τη «δύναμη της νεολαίας».
Ωστόσο, το βράδυ του θριάμβου στιγματίστηκε από ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Στο πάρτι της νίκης παρευρέθηκε ο Ίσα Ρέμο, επικεφαλής της διαβόητης αραβικής συμμορίας των Ρέμο – γνωστής για οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά και τη θεαματική κλοπή του χρυσού νομίσματος 100 κιλών από το Μουσείο Bode το 2017.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αισθάνεται υποστηριζόμενος από το κόμμα του Βερολίνου. Εκπρόσωπος της Αριστεράς δικαιολόγησε την παρουσία του, επικαλούμενος έλλειψη ελέγχου στην είσοδο και την πρόθεση να γιορτάσουν χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ.
