S&P Global: Ο Ελληνικός Τομέας Μεταποίησης Έφτασε σε Υψηλό 6 Μηνών Τον Σεπτέμβριο – Ενίσχυση από Νέες Παραγγελίες και Εξαγωγές
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (Purchasing Managers’ Index – PMI) της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο, έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα από τις 54,4 μονάδες του Αυγούστου, φτάνοντας τις 54 μονάδες. Τα τελευταία στοιχεία της S&P Global επιβεβαιώνουν μια σημαντική ανάκαμψη της υγείας του τομέα, αν και σηματοδοτούν την ασθενέστερη βελτίωση των τελευταίων 3 μηνών.
Ειδικότερα, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου κατέγραψαν συνεχιζόμενη αύξηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών για τους Έλληνες κατασκευαστές, παρατείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2024. Σύμφωνα με τις αναφορές της έρευνας, η ζήτηση ενισχύθηκε από την προσέλκυση νέων πελατών και το αυξημένο ενδιαφέρον από υφιστάμενους. Η συνολική ανάκαμψη ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και 6 μήνες, υποστηριζόμενη από την ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών από τον Μάρτιο του 2025. Αναφορές δείχνουν ότι η ζήτηση από πελάτες στην Ευρώπη και την Ασία ώθησε την αύξηση των νέων πωλήσεων στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα Ευρήματα από τα Στοιχεία
Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα παραγωγής παρουσίασαν αύξηση με σημαντικό ρυθμό, ελαφρώς ταχύτερο από τον αντίστοιχο του Αυγούστου, και υψηλότερο από τον μέσο όρο της έρευνας.
Οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν σε νέο γύρο προσλήψεων στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν απότομος, παρόλο που παρουσίασε μια μικρή εξασθένηση σε σχέση με το πρόσφατο υψηλό του Αυγούστου. Μέλη του πάνελ ανέφεραν την πρόσληψη κυρίως εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες εισροές παραγγελιών. Η αύξηση του προσωπικού συνέβαλε σε νέα μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, τη τρίτη μέσα σε 4 μήνες και την ταχύτερη από τον Απρίλιο.
Ταυτόχρονα, η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε ξανά και σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Καθυστερήσεις στις μεταφορές και στην υλικοτεχνική υποστήριξη, μαζί με ελλείψεις σε αποθέματα, προκάλεσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αν και ασθενέστερες από τον Φεβρουάριο.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των αγορών εισροών επιβραδύνθηκε με μέτριο ρυθμό, τον ασθενέστερο από τον Μάιο. Επιπλέον, οι κατασκευαστές γενικά επέλεξαν να μειώσουν τα αποθέματά τους τον Σεπτέμβριο, λόγω οικονομικών παραμέτρων, καθώς και να χρησιμοποιήσουν τα υφιστάμενα αποθέματα για την ενίσχυση της παραγωγής. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων και αγορών μειώθηκαν, μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάιο.
Σχετικά με τις τιμές, το υψηλότερο κόστος πετρελαίου, καυσίμων, ενέργειας και υλικών, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενίσχυσε την πρόσφατη αύξηση των λειτουργικών δαπανών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Αύγουστο και ήταν σε γενικές γραμμές αντίστοιχος με τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί για το 2026.
Ωστόσο, οι προσπάθειες μετακύλισης του υψηλότερου κόστους στους πελάτες οδήγησαν σε νέα αύξηση των τιμών πώλησης. Ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν σημαντικός, ωστόσο ασθενέστερος από τους αντίστοιχους που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος.
Οι προσδοκίες για τις προοπτικές παραγωγής κατά το επόμενο έτος ήταν ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξες τον Σεπτέμβριο, λόγω ανησυχιών μεταξύ των εταιρειών για την τιμολογιακή ισχύ. Παρ’ όλα αυτά, ο βαθμός εμπιστοσύνης παρέμεινε ιστορικά υψηλός, υποστηριζόμενος από προγραμματισμένες επενδύσεις σε τεχνολογία, την απόκτηση νέων πελατών και συμβολαίων.
