Νίκος Δένδιας: Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό Πρωτοπορεί στην Ευρώπη στην Ανάπτυξη Αυτόνομων Συστημάτων
Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, εξέφρασε με βεβαιότητα ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ανάπτυξη αυτόνομων θαλάσσιων πλατφορμών. Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο εγκαινίων ενός νέου κέντρου αφιερωμένου σε μη επανδρωμένα και αυτόνομα θαλάσσια συστήματα.
Κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του Κέντρου Διακλαδικής Εκπαίδευσης μη επανδρωμένων και αυτόνομων θαλάσσιων συστημάτων, που εδρεύει στο Κέντρο Εκπαίδευσης «ΠΑΛΑΣΚΑΣ», ο κ. Δένδιας τόνισε τη σημασία της «Ατζέντας 2030», αναφέροντας ότι «αποκτά έννοια όταν κάτω από αυτή την επικεφαλίδα δημιουργούνται οι υποδομές εκείνες οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τη μετάβαση στη νέα εποχή».
Ο υπουργός παρουσίασε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Τον Ιούνιο θεμελιώσαμε το 309 Εργοστάσιο Κατασκευής Μη Επανδρωμένων Μέσων. Τον Ιούλιο εγκαινιάσαμε στην Τρίπολη το Κέντρο Διακλαδικής Εκπαίδευσης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων». «Σήμερα, εδώ, εγκαινιάζουμε τη Σχολή Μη Επανδρωμένων και Αυτονόμων Συστημάτων Θάλασσας», υπογράμμισε. Επεσήμανε περαιτέρω ότι το αυτόνομο σύστημα αποτελεί ένα εξελικτικό βήμα από το μη επανδρωμένο, τονίζοντας την ανάγκη για ταχεία υιοθέτησή του. «Είναι ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί τη τεχνητή νοημοσύνη, βεβαίως κάτω από τον τελικό έλεγχο του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά δημιουργώντας τεράστιες δυνατότητες για το Ναυτικό μας, ιδιαίτερα σε έναν αρχιπελαγικό χώρο όπως το Αιγαίο», διευκρίνισε.
«Το ‘αύριο’ στη θάλασσα απαιτεί τις νέες πλατφόρμες»
«Με τις νέες πλατφόρμες του Πολεμικού Ναυτικού, σε λίγες μέρες σηκώνουμε τη σημαία στον ‘Νέαρχο’, στη Γαλλία, όμως, μαζί με τις νέες πλατφόρμες, μαζί με την κάλυψη των κενών που έχουμε – τις προηγούμενες μέρες στη Βενετία, είχαμε μια αρχική κατανόηση με τον Ιταλό ομόλογό μου και τον Αρχηγό του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού για την παραχώρηση στην Ελλάδα, τη μεταβίβαση στην Ελλάδα, ενός αριθμού ναρκαλιευτικών οχημάτων για να καλύψουμε τα κενά μας – όμως, μαζί με αυτά, το αύριο στη θάλασσα απαιτεί τις νέες πλατφόρμες που είναι πίσω μου», τόνισε ο Νίκος Δένδιας. «Και όταν λέω ‘στη θάλασσα’, είναι επί της επιφανείας και κάτω από αυτήν». «Αυτό το νέο Ναυτικό θα μπορεί να προστατεύει όχι μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και τα ενεργειακά, τα επικοινωνιακά δίκτυα στον βυθό, τα οποία είναι επίσης απαραίτητα για την ασφάλεια της Πατρίδας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
«Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος ενός ενιαίου σχεδιασμού, ο οποίος πιστά ακολουθείται, συνδέοντας την καινοτομία με την εκπαίδευση, την παραγωγή συστημάτων και την επιχειρησιακή αξιοποίηση. Στόχος είναι, το 2030, η Πατρίδα μας να είναι η ισχυρότερη – επαναλαμβάνω – η ισχυρότερη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην επιχειρησιακή αξιοποίηση Αυτόνομων οχημάτων», υποστήριξε ο Νίκος Δένδιας. «Και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να είναι το πρώτο – επαναλαμβάνω – το πρώτο στην Ευρώπη στην ανάπτυξη των Αυτόνομων πλατφορμών», τόνισε.
«Αυτό το όραμα υπερβαίνει το ναυτικό, επεκτεινόμενο σε ολόκληρες τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αφορά τη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα. Όλη αυτή η προσπάθεια υπηρετεί τον ίδιο θεμελιώδη στόχο: την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
