24/10/2026

Το Ιστορικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας Ξεκινά την Αποκατάστασή του, 155 Χρόνια Μετά την Κατασκευή του

Αποκαθίσταται το ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, 155 χρόνια μετά την κατασκευή του

Έπειτα από 155 χρόνια, από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του το 1871, το ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας δρομολογεί την αποκατάστασή του και την λειτουργική του επανάχρηση, χάρη στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο, με προϋπολογισμό 20.839.903,00 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά κύριο λόγο από το πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», με περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεισφέρει περίπου 3,7 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» του υπουργείου Πολιτισμού, ο διαγωνισμός αφορά στην πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου «Απόλλων», ενός νεότερου μνημείου με βαθιά ιστορική σύνδεση με τους κατοίκους της Πάτρας. Στόχος είναι η λειτουργική του επανάχρηση ως σύγχρονη θεατρική σκηνή, χώρος συναυλιών και μουσική σκηνή της πόλης, αντιμετωπίζοντας τις εκτεταμένες φθορές από τη χρήση και τις αλλοιώσεις που προκλήθηκαν κατά τις προηγούμενες επισκευές και αναδιαρρυθμίσεις (1956-1970), οι οποίες περιλάμβαναν και την προσθήκη στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η προκήρυξη περιγράφει μια σειρά από εργασίες που θα πραγματοποιηθούν τόσο στο ιστορικό κτίριο του θεάτρου, όσο και στο γειτονικό Μέγαρο Λόγου και Τέχνης:

  • Αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων, με καθαρισμούς, επισκευές ρηγματώσεων και νέους χρωματισμούς.
  • Αποξήλωση υφιστάμενων επιχρισμάτων, έλεγχος και ενίσχυση της τοιχοποιίας, και εφαρμογή νέων επιχρισμάτων.
  • Αντικατάσταση των υφιστάμενων στεγών, με τροποποίηση και επαναφορά της αρχικής γεωμετρίας της στέγης του πύργου σκηνής, και εγκατάσταση νέας στέγης με ξύλινους φορείς και κεραμιδένια επικάλυψη.
  • Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων, ώστε να αντικατοπτρίζουν την αρχική μορφή του θεάτρου.
  • Επεμβάσεις ενίσχυσης για τη βελτίωση της στατικής επάρκειας του θεάτρου και του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης.
  • Διασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ σε όλους τους χώρους του θεάτρου.
  • Δημιουργία ενιαίου εσωτερικού διαδρόμου για τη σύνδεση του θεάτρου με το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, όπου θα διαμορφωθούν το φουαγιέ του θεάτρου και χώρος έκδοσης εισιτηρίων και πληροφοριών.
  • Αναδιαμόρφωση και επέκταση του χώρου των καμαρινιών.
  • Δημιουργία χώρων ελέγχου συστημάτων σκηνής, με γραφείο τεχνικών, χώρους μηχανισμών και εξώστες ελέγχου.
  • Διαμόρφωση χώρων κυκλοφορίας συντελεστών και προσωπικού στο παρασκήνιο και υποσκήνιο, με ειδικούς ανελκυστήρες και κλιμακοστάσια.
  • Αποκατάσταση του χώρου της ορχήστρας στην αρχική του θέση.
  • Δημιουργία διοικητικών χώρων, συμπεριλαμβανομένων γραφείων προσωπικού και γραφείου συντήρησης.
  • Διαμόρφωση βοηθητικών χώρων, όπως αποθηκευτικοί χώροι για εξοπλισμό (εκτός σκηνικών) και είδη καθαριότητας.
  • Κατασκευή νέων χώρων υγιεινής για το κοινό, τα ΑμεΑ, τους συντελεστές και το προσωπικό.
  • Εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων σε σημεία που δεν θα αλλοιώνουν την εικόνα του μνημείου, όπως υποσταθμός ΔΕΗ, δεξαμενή πυρόσβεσης, μηχανοστάσιο, κλιματιστικές μονάδες και αντλία θερμότητας.

Επιπλέον, οι εργασίες περιλαμβάνουν την εγκατάσταση νέας, σύγχρονων προδιαγραφών, σκηνής θεάτρου, νέου θεατρικού φωτισμού, αναδιάταξη των θέσεων θεατών στην πλατεία με νέα καθίσματα, και τοποθέτηση νέου ανελκυστήρα για το κοινό.

Το δημοτικό θέατρο «Απόλλων», ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα εμπνευσμένο από τη Σκάλα του Μιλάνο, δεσπόζει στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, αποτελώντας ένα ισχυρό σύμβολο της πολιτιστικής της ταυτότητας. Σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1871, με την πρώτη παράσταση να πραγματοποιείται στις 10 Οκτωβρίου 1872, 154 χρόνια πριν.

Το θέατρο, που έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «οίκημα χρήζον ειδικής προστασίας», αποτελεί τη μόνιμη έδρα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας, ενώ παράλληλα φιλοξενεί συναυλίες και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε ότι «το θέατρο ‘Απόλλων’ είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Πάτρας, ένα μνημείο που κοιτάζει τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον της». Πρόσθεσε δε, ότι «είναι κομμάτι της ψυχής της Πάτρας και η θέση του είναι ξανά στο επίκεντρο της πολιτιστικής της ζωής».

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε ότι «η προκήρυξη του διαγωνισμού από το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του ιστορικού θεάτρου ‘Απόλλων’ είναι δικαίωση για την πόλη μας, η οποία επιθυμεί να ξαναδεί το στολίδι της ζωντανό και λειτουργικό». Σημείωσε, επίσης, ότι αποτελεί «το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, επίμονης και συστηματικής προσπάθειας που ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή ήδη από το 2015, με την ένταξη του έργου στο τότε ΕΣΠΑ 2014-2020».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ