Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών απαντά στον Βασίλειο Φλωρίδη: “Ο δικαστής κρίνει ανεξάρτητα, χωρίς εξωτερικές πιέσεις”
Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο άρθρο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Φλωρίδη, με τίτλο «Φλέβα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη». Η Ένωση θεωρεί ότι το άρθρο περιέχει αιχμές που στοχεύουν δικαστικούς λειτουργούς, ειδικά όσον αφορά τον χειρισμό μιας εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης.
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών τονίζει εμφατικά ότι η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί θεμελιώδη αρχή που πρέπει να προστατεύεται από κάθε είδους παρέμβαση, ακόμα κι αν αυτή προέρχεται από το εσωτερικό του δικαστικού συστήματος.
Όπως επισημαίνεται με σαφήνεια, κανένας δικαστής δεν έχει την υποχρέωση να ευθυγραμμίζει την κρίση του με τις απόψεις των ανωτέρων του, ούτε να υφίσταται δημόσια ηθική απαξίωση απλώς και μόνο επειδή εκφράζει μια διαφορετική δικαστική κρίση.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ένωσης:
«Η δικαστική ανεξαρτησία προστατεύεται απέναντι σε οποιαδήποτε παρέμβαση, ακόμη και αν αυτή εκδηλώνεται από το εσωτερικό του δικαστικού σώματος. Κανένας δικαστής δεν υποχρεούται να προσαρμόζει την κρίση του στις απόψεις των προϊσταμένων του ή να διατρέχει τον κίνδυνο δημόσιας ηθικής απαξίωσης εξαιτίας της διαφωνίας του.
Οι δημόσιες κατηγορίες περί διαφθοράς, όταν αυτές διατυπώνονται εκτός των νόμιμων πειθαρχικών και ελεγκτικών διαδικασιών, δίνουν το δικαίωμα στην εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, μετατρέποντάς την σε πεδίο αντιπαραθέσεων άσχετων με την αποστολή της. Με αυτόν τον τρόπο, αποσπάται η προσοχή από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη.»
