ΗΠΑ: Αριθμός ρεκόρ 47,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έχει ήδη προσέλθει στις ενδιάμεσες εκλογές, με αυξημένη συμμετοχή σε κρίσιμες πολιτείες
Ένας εντυπωσιακός αριθμός 47,9 εκατομμυρίων Αμερικανών έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις ενδιάμεσες εκλογές, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Η συμμετοχή παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε πολλές κρίσιμες Πολιτείες, με τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να υπερτερούν αριθμητικά έναντι των Ρεπουμπλικάνων μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Το «Εκλογικό Εργαστήρι» (Election Lab) του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έχει καταγράψει 47.922.669 πρόωρες ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, με 45,9 εκατομμύρια ψήφους.
Φέτος, οι εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν 226 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία.
Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη, ωστόσο η δυνατότητα πρόωρης ψηφοφορίας είναι ήδη διαθέσιμη.
Η φετινή αύξηση της συμμετοχής είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη σε αμφίρροπες Πολιτείες. Στο Τέξας, όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τη Γερουσία, Τζέιμς Ταλαρίκο, επιδιώκει να τερματίσει τρεις δεκαετίες ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει μέχρι την Τετάρτη.
Η αυτοπρόσωπη συμμετοχή έχει παρουσιάσει αύξηση κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2022.
Υψηλή συμμετοχή παρατηρείται επίσης στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα. Στο Κάνσας, όπου ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής αντιμετωπίζει προκλήσεις, ο αριθμός των πρόωρων ψήφων την περασμένη εβδομάδα ήταν μεγαλύτερος σχεδόν κατά δύο τρίτα σε σχέση με τις εκλογές του 2022, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Στις Πολιτείες που παρακολουθούν την πολιτική ταυτότητα των ψηφοφόρων, οι Δημοκρατικοί που ψηφίζουν πρόωρα είναι σημαντικά περισσότεροι: ανέρχονται περίπου στο 44%, έναντι 31% των Ρεπουμπλικάνων και 25% των ανεξάρτητων ή ψηφοφόρων μικρότερων κομμάτων.
Επιπλέον, καταγράφεται αυξημένη συμμετοχή από Αφροαμερικανούς και Ισπανόφωνους ψηφοφόρους, στις Πολιτείες που δημοσιεύουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία.
Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως προάγγελος του τελικού αποτελέσματος. Η πολιτική τοποθέτηση ενός ψηφοφόρου δεν εγγυάται αυτόματα την ψήφο στον υποψήφιο του κόμματός του. Επιπλέον, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών, την Τρίτη.
Στις προηγούμενες εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν την τάση να ψηφίζουν κυρίως ανήμερα των εκλογών, μια τάση που θα μπορούσε να επηρεάσει το προβάδισμα των Δημοκρατικών. Επίσης, η αυξημένη πρόωρη συμμετοχή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και η συνολική συμμετοχή θα είναι υψηλότερη.
