02/11/2026

Τέμπη: Ο Βαγγέλης Βλάχος, αδελφός θύματος, μιλά για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» στην κατάθεσή του

Τέμπη: Για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» μιλά ο Βαγγέλης Βλάχος που έχασε τον αδελφό του

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα (2/11), με την συγκλονιστική κατάθεση του Βαγγέλη Βλάχου, αδελφού του Βάιου Βλάχου, ενός εκ των 57 ανθρώπων που έχασαν τραγικά τη ζωή τους στην τραγωδία.

Ο κ. Βλάχος, με δάκρυα στα μάτια, άρχισε την κατάθεσή του αναφερόμενος στην ανέμελη ζωή του αδελφού του πριν το μοιραίο δυστύχημα, τονίζοντας την χαρά του για την εργασία του και την αφοσίωσή του στην ασφάλεια των σιδηροδρομικών υποδομών.

«Όνειρο ζωής ήταν οι καλοκαιρινές μας διακοπές το 2023, όμως αντί γι’ αυτές, αντίκρισαμε ένα λευκό, κλειστό φέρετρο. Εντοπίσαμε όλες τις απαντήσεις που αναζητούσαμε μέσα στη δικογραφία», δήλωσε ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας ότι η τελευταία του εμπειρία με το τρένο ήταν τον Ιούλιο του 2019.

«Ένα στοιχειώδες σύστημα ασφαλείας υπήρχε στα τελευταία δρομολόγια. Μετά την καταστροφή του συστήματος τηλεδιοίκησης στη Ζάχαρη, ουσιαστικά επικράτησε πλήρες σκοτάδι», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την «τεράστια ασέβεια» που επέδειξε ο ΟΣΕ απέναντί τους. Αναφέρθηκε εκτενώς στα σοβαρά προβλήματα στον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων λίγες ώρες πριν τη σύγκρουση, όπως αυτά αποτυπώνονται στα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας, όπου φαίνεται ο αδελφός του.

«Αυτό το περιστατικό, που καταγράφεται στις τελευταίες εικόνες του αδελφού μου, δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Ήταν η τραγική πραγματικότητα της ανασφάλειας που επέτρεπαν ο ΟΣΕ και η Hellenic Train από το 2019. Αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι επρόκειτο για ένα διαρκές, ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα».

Σχετικά με το υλικό της δικογραφίας, ο κ. Βλάχος εξέφρασε την οδύνη του για «ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στη δικογραφία και επιδίδονται σε εμπόριο πόνου και φρίκης», τονίζοντας ότι «μας προκαλούν ακόμα περισσότερο πόνο» και εκφράζοντας την ελπίδα του «να βάλει κάποιος ένα τέλος σε αυτό».

Περιέγραψε τη στιγμή που ο πατέρας του τον ειδοποίησε για τη φρικτή σύγκρουση στα Τέμπη και την αγωνιώδη του προσπάθεια να μάθει νέα για τον αδελφό του.

Για την υπόθεση του μπαζώματος, τόνισε: «Το τι συνέβη τις πρώτες ώρες έγινε αυτοσκοπός. Για εμάς, το ζήτημα της συγκάλυψης ήταν κομβικό». Περιέγραψε με συγκίνηση την επίσκεψή του στο σημείο λίγες μέρες μετά τη σύγκρουση, όπου αντίκρισε έναν χώρο που δεν θύμιζε σε τίποτα τόπο ατυχήματος, και τις εντολές που φέρεται να δόθηκαν σε υπηρεσιακούς παράγοντες για να γίνει ο χώρος «λαμπίκο».

Στη συνέχεια, εστίασε στα κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας του σιδηροδρόμου, υπογραμμίζοντας: «Είδαμε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες που οδήγησαν στον θάνατο του αδελφού μου υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια». Αναφέρθηκε στις επιστολές πρώην προέδρου του ΟΣΕ και στελέχους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Ήξεραν για όλο αυτό. Είχαν ενημερωθεί από ανθρώπους σε καίριες θέσεις, γνώστες του ελληνικού σιδηροδρόμου, αλλά όποιος προειδοποιούσε, μετά παραιτούνταν. Το γεγονός ότι γνώριζαν είναι κομβικό», τόνισε.

Ο κ. Βλάχος επεσήμανε επιπλέον τις ενέργειες των φορέων του σιδηροδρόμου για τη διόρθωση των παραλείψεων για τις οποίες κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι, τονίζοντας ότι «για μένα αυτό είναι σιωπηρή αποδοχή. Κάνουν όλα αυτά που κατηγορούνταν ότι δεν είχαν κάνει».

Επεσήμανε ακόμη: «Είδαμε να υπάρχει μια τεράστια παραπληροφόρηση μετά. Το μεγαλύτερο ψέμα σε αυτή την υπόθεση είναι η τοπική τηλεδιοίκηση», προσθέτοντας ότι για την Hellenic Train θα ήθελε κάτι παραπάνω.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάτι πιο σοβαρό», τόνισε, επισημαίνοντας την πίεση που υπήρχε στους μηχανοδηγούς για την κίνηση των τρένων με υψηλές ταχύτητες. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα της φωτιάς, επισημαίνοντας ότι ο αδελφός του ήταν ένα από τα θύματα που απανθρακώθηκαν.

«Το ζήτημα του θανάτου του και της φωτιάς και της πυρόσφαιρας, ήταν κάτι που μας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ένα ζήτημα που μαζί με την τηλεδιοίκηση έχουμε τη μεγαλύτερη παραπληροφόρηση», κατέθεσε, προσθέτοντας ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας έχει πειστεί από την επίσημη εκδοχή για τον μηχανισμό της πυρόσφαιρας, δηλαδή το εκνέφωμα των ελαίων σιλικόνης των μετασχηματιστών σε συνδυασμό με το ηλεκτρικό τόξο.

Επεσήμανε την αυτοψία της πυροσβεστικής, τις πραγματογνωμοσύνες των δικαστικών πραγματογνωμόνων, του Καρώνη, την έκθεση Πασπαλά, την έκθεση του σουηδικού Ινστιτούτου Rise, αλλά και εκθέσεις τεχνικών συμβούλων οικογενειών όπως του Τάσου Δέδε και του Paul Jowett.

«Εμένα αυτό μου δίνει τις απαντήσεις που χρειάζομαι», τόνισε, προσθέτοντας ακόμα πως το θέμα της πυρασφάλειας είναι σημαντικό και θα έπρεπε να διερευνηθεί στο σύνολό του.

«Να υπάρξει δικαιοσύνη και να αλλάξει η ασφάλεια των σιδηροδρόμων»

Κλείνοντας, κατέθεσε ότι έχει ένα διπλό στόχο: «Να υπάρξει δικαιοσύνη και να αλλάξει η ασφάλεια των σιδηροδρόμων». Τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αναφέρθηκε στην επιγραφή που υπάρχει στον τάφο του αδελφού του στην Καρδίτσα.

«Hasta la justicia siempre. Δηλαδή μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη εμείς θα αγωνιζόμαστε. Ελπίζω να μπορώ να επιστρέψω στο μνήμα του αδελφού μου και να μην με πονάει η καρδιά μου. Δεν θέλω να καταδικαστεί κανένας αθώος. Θέλω όλοι οι ένοχοι να καταδικαστούν. Το μόνο που ελπίζω είναι να έχουμε συμβάλλει έστω και λίγο στο δύσκολο έργο σας», τόνισε ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του.

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου του Νίκου Δαμασκόπουλου, απάντησε πως αυτό που κατά τη γνώμη του πρέπει να εξεταστεί από το δικαστήριο είναι κατά πόσο υπάρχουν ζητήματα διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από την Hellenic Train και το ζήτημα της πυρασφάλειας.

«Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να εξεταστούν τα τρένα και η υποδομή και κατά πόσο πληρούν την πυρασφάλεια που προβλέπεται από τα σύγχρονα πρότυπα».

Αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της απουσίας μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του πυριτίου που θα έπρεπε να υπάρχει στο σημείο μετά την ανάφλεξη, όπως ισχυρίζονται αυτοί που απορρίπτουν τα έλαια σιλικόνης, επισημαίνοντας πως κάηκε πολύ λιγότερο απ’ όσο υπολογίζουν και πως με την άνωση από την πυρόσφαιρα τα νανοσωματίδια δεν κατακάθονται, αλλά διασπείρονται. «Με το ίδιο επιχείρημα θα έπρεπε να βρούμε 2,5 τόνους αιθάλης», τόνισε.

Σε ερώτηση του συνηγόρου της οικογένειας Μασσαλή, ενός εκ των μηχανοδηγών της εμπορικής, Λεωνίδα Κουμπούρα, επιβεβαίωσε τα ηχητικά και την κατάθεση του σταθμάρχη Πλατέος σχετικά με τον διάλογο που είχε με τον μηχανοδηγό της εμπορικής για το ζήτημα του φορτίου και την επισήμανση πως δεν είναι άδεια η αμαξοστοιχία, αλλά κουβαλάει λαμαρίνες.

Σε ερώτηση για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το σκέλος του μπαζώματος, ανέφερε: «Το σημείο που με ενοχλεί στο πόρισμα είναι ότι τα πρόσωπα ήταν απλοί παρατηρητές και δεν έδωσαν καμία εντολή. Το θεωρώ πολύ μεγάλη προσβολή».

Τόνισε ακόμη ότι δεν ελήφθησαν υπόψη του ΕΟΔΑΣΑΑΜ άλλες πραγματογνωμοσύνες.

Η δίκη συνεχίζεται αυτή την ώρα με καταθέσεις συγγενών θυμάτων και επιζώντων-επιβατών.