Skip to content
07/09/2025
  • Youtube
  • Facebook
  • Twitter
header2

Primary Menu header2

  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΤΤΙΚΗ
    • ΑΘΗΝΑ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ
    • ΝΟΤΙΑ ΑΤΤΙΚΗ
    • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
    • ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
    • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
    • ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
    • Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • LIFE & STYLE
    • GOSSIP
    • ΥΓΕΙΑ
  • Slider1
  • Αγορά

Τα νέα 11 μέτρα για μισθωτούς και ανέργους – Τα καλά και τα κακά

29/12/2020
ανεργια anergia ergasia kosmos people work
  • Facebook
  • Twitter
  • Gmail
  • Print Friendly
  • Yahoo Mail
  • LinkedIn

Τα 11 μέτρα που φέρνει το 2021 για μισθωτούς και ανέργους. Οι αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές.

«Γλυκαντικά» και φειδωλές υποσχέσεις σε μισθωτούς, μικρομεσαίους και συνταξιούχους, αλλά άδεια «πιάτα» για τους ανέργους έχει να παρουσιάσει το νέο έτος.

Βοηθούσης και της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει για το 2021 κανένα μέτρο ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων. Ενώ το εμβόλιο δεν αναμένεται να διαλύσει τα υγειονομικά και οικονομικά σύννεφα του παλιού χρόνου για πολλούς μήνες μέσα στο 2021. Αντιθέτως, ακόμη και με το εμβόλιο, όλοι προεξοφλούν μια αναιμική ανάκαμψη το νέο έτος (κάτω του 4%), μετά από την πιο βαθειά μεταπολεμικά (σε ετήσια βάση), ύφεση του 2020 (περίπου 11%).

Από την Πρωτοχρονιά θα έχουμε:

1.Αυξηση 1,21% στους μισθωτούς, ως αποτέλεσμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% (μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή). Έτσι οι εργαζόμενοι με βασικό μισθό (650 ευρώ) θα λάβουν αύξηση 7,86 ευρώ από την Πρωτοχρονιά, αλλά για ένα χρόνο μόνο καθώς το μέτρο είναι προσωρινό-διάρκειας 12 μηνών, ενώ οι περίπου 700.000 μερικώς απασχολούμενοι (μέση μεικτή αμοιβή 400 ευρώ) θα λάβουν «αύξηση» έως 4,84 ευρώ!

2.Οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα και μόνο, δεν θα έχουν από τον Ιανουάριο κρατήσεις για Εισφορά Αλληλεγγύης (πέραν και πάνω στο φόρο). Όφελος θα έχουν όσοι λαμβάνουν πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, (δεν υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές). Για καθαρά (προ φόρου) εισοδήματα 20.000 € το όφελος είναι 176 € το χρόνο. Αναλυτικά το τέλος (διατηρείται για συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.α.) υπολογίζεται ως εξής:

-Επιπλέον εισφορά 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,

– 5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,

– 6,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ,

– 7,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ,

– 9% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και

– 10% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και άνω

3.Για τους ανέργους δεν προβλέπεται κάποια επιπλέον ενίσχυση, πέραν της πρόβλεψης για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (εκτός παραγωγικής διαδικασίας πέραν του 12μήνου). Μάλιστα δεν έχει παραταθεί ούτε το επίδομα ανεργίας για όσους λήγει η τακτική επιδότηση του ΟΑΕΔ μέσα στον Ιανουάριο. Το επίδομα ανεργίας θα παραμείνει καθηλωμένο στα 400 ευρώ (200 € πέραν του 12μήνου) τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Και αυτή την ενίσχυση λαμβάνει μόνο το 13% των ανέργων οι οποίοι ανέρχονται στους 1.150.000.

4. Οι μισθωτοί σε μεγάλο ποσοστό θα συνεχίσουν να επιδοτούνται με τα 534 € της κρατικής στήριξης. Ουσιαστικά έτσι ανατρέπονται οι οικογενειακοί προγραμματισμού και καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις καθώς σε πολλές επιχειρήσεις το lockdown αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστο μέχρι τον Φεβρουάριο.

5. Ο βασικός μισθός δε πρόκειται να αυξηθεί ούτε φέτος τον Ιανουάριο, καθώς η σχετική πρόβλεψη μετατέθηκε για τον Ιούλιο. (Σ.σ.: Ούτε το 2020 δόθηκε κάποια αύξηση στους μισθούς). Πάντα σε συνάρτηση με την πανδημία και την οικονομική συγκυρία.

6. Μόνο μια μικρή κατηγορία συνταξιούχων που είχε υψηλά ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών (πάνω από το συμβατικό 20% για εργαζόμενο και επιχείρηση (που κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης προ τις 13ης Μαΐου 2016), θα λάβει ακόμη το 20% της θετικής προσωπικής διαφοράς (συνολικά το 60% της διαφοράς μετά τον επανακαθορισμό που ισχύεις από 1/1/2019).

7. Στις 15 Ιανουαρίου θα «παιχτούν» στο Συμβούλιο της Επικράτειας τα Δώρα της περιόδου Ιουλίου 2015-Μαίου 2016. Αφορά 2,5 εκ. συνταξιούχους, κυρίως δε τους χαμηλοσυνταξιούχους (κάτω των 1.000€ το μήνα), οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά το 2020 κατά παράβαση της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

8. Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης (200.000 άτομα), καθώς βελτιώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης (σύνταξης), τα οποία τώρα φτάνουν στο 50% (ανταποδοτική σύνταξη) για 40 χρόνια ασφάλισης. Επίσης θα καταβληθούν και τα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 (18 μήνες)

9. Θα επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί, ενώ αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο εξής για να διασφαλίσει κάποιος το σπίτι του πρέπει πρώτον να πουλήσει όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, να πληρώσει ενοίκιο στο σπίτι του για 12 χρόνια και μετά να το αγοράσει στην τότε αντικειμενική του αξία!

10.Δεν προβλέπεται κάποια ρύθμιση για τα νέα χρέη της πανδημίας (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), εκτός από τις παλαιές 120 δόσεις που αναφύονται μόνο στην περίπτωση που κληρωθεί η δόση στα τέλη Νοεμβρίου (αφορά όσους απώλεσαν την ρύθμιση μέσα στο 2020 λόγω πανδημίας).

11. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να δοθεί η επιστρεπτέα «προκαταβολή 5» στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν μείωση τζίρου 20% το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020. Από αυτό το ποσό θα παρακρατηθούν τα ποσά τυχόν προηγούμενων ενισχύσεων («επιστρεπτέα 3» κ.ο.κ.). Το 50% των ενισχύσεων θα χαριστεί.

Post navigation

Previous: Βέλγιο: 18 νεκροί σε οίκο ευγηρίας μετά την επίσκεψη του «Άγιου Βασίλη»
Next: Κηφισιά: Εισβολή κακοποιών σε σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού!

Επίκαιρα

Νέα προκήρυξη ΑΣΕΠ για 1.113 προσλήψεις στο Δημόσιο: Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση από σήμερα –
  • Αγορά

ΑΣΕΠ: Έρχεται το Φθινόπωρο η Προκήρυξη για τον 2ο Γραπτό Διαγωνισμό – Όλο το Χρονοδιάγραμμα!

07/09/2025
89η ΔΕΘ: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με drones και θωρακισμένα – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
  • Slider1
  • Ελλάδα

«Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις και προσαγωγές κατά τη διάρκεια των εντάσεων στις κινητοποιήσεις»

06/09/2025
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων για όλους και εξαγγελίες-έκπληξη για νέους, οικογένειες, χωριά και νησιά – Αναλυτικά όλα τα μέτρα  – enikonomia.gr
  • Αγορά

«Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ανατροπές με Μειώσεις Φόρων και Έκτακτες Εξαγγελίες για Νέους, Οικογένειες και Απομακρυσμένες Κοινότητες!»

06/09/2025

Διαβάστε επίσης

  • «ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό πίεση από την κοινωνία ανακοινώνει περιορισμένα μέτρα στη ΔΕΘ»
  • ΑΣΕΠ: Έρχεται το Φθινόπωρο η Προκήρυξη για τον 2ο Γραπτό Διαγωνισμό – Όλο το Χρονοδιάγραμμα!
  • Ανατροπή στο Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η Κύπρος ηττήθηκε δραματικά από την Αυστρία στην άσπρη βούλα!
  • Χεζμπολάχ: Ανυποχώρητη μπροστά στην πίεση του Λιβάνου για αφοπλισμό!
  • «Κώστας Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει χάσει την αξιοπιστία της – Ήρθε η ώρα για αλλαγές!»
  • Κυριάκος Βελόπουλος: Ο Πρωθυπουργός σε Πανικό – Γενικόλογες Ανακοινώσεις που ΔΕΝ Εντυπωσιάζουν στη ΔΕΘ!
  • «Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις και προσαγωγές κατά τη διάρκεια των εντάσεων στις κινητοποιήσεις»
  • «Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ανατροπές με Μειώσεις Φόρων και Έκτακτες Εξαγγελίες για Νέους, Οικογένειες και Απομακρυσμένες Κοινότητες!»
  • Μαζικές Διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον: Πολίτες Αψηφούν την Εθνοφρουρά!
  • «Μητσοτάκης: Η Κρητική Μαντινάδα που Σάρωσε στη ΔΕΘ – Αποκαλύπτει το Μήνυμα Πίσω από τους Στίχους»
  • Σύνταγμα: Επεισόδια ξέσπασαν μετά τη διαμαρτυρία για την τραγωδία στα Τέμπη!
  • Eurobasket 2025: Σπανούλης – Η Ψυχολογία και η Φυσική Κατάσταση Κλειδιά για τη Μάχη με το Ισραήλ!

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

πρωτοσέλιδα

contact-us-image

TWITTER

Tweets by AtticaOnline
Powered by Trylity
  • Youtube
  • Facebook
  • Twitter
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.