Σουβλάκι: Αυξήσεις τιμών στον ορίζοντα – Πόσο θα κοστίσει και οι λόγοι πίσω από την αλλαγή

Πιθανές Αυξήσεις στις Τιμές στο σουβλάκι το Καλοκαίρι
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πιθανό να παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση στην τιμή του αγαπημένου σνακ των Ελλήνων, του σουβλακιού που προσφέρεται στα ψητοπωλεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής, Νίκο Αγγελοσούλη «γενικά υπάρχει η αίσθηση στην αγορά ότι οι τιμές στο χοιρινό και το κοτόπουλο θα αυξηθούν στην Αττική. Υπάρχει πιθανότητα για μια ανατίμηση περίπου 5% στο σουβλάκι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.Αυτό θα συμβεί μόνο εάν υπάρξει αύξηση στα λειτουργικά έξοδα των ψητοπωλείων όπως οι λογαριασμοί ρεύματος και τα ενοίκια».
Η Κατάσταση στην Αττική
Ο κ. Αγγελοσούλης αναφέρει πώς διαμορφώνονται οι μέσες τιμές για το σουβλάκι σε διάφορες περιοχές της Αττικής για παραλαβή από το κατάστημα: «Φαίνεται πως η μέση τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι έχει καθιερωθεί στα 4 ευρώ από 3,50 ευρώ πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια αύξηση γύρω στο 7% έως 8%». Παράλληλα παρέθεσε κάποια παραδείγματα:
- 2,50 ευρώ: Σε περιοχές όπως τα Πατήσια και τα Σεπόλια.
- 2,80 ευρώ: Στην Ομόνοια.
- Kάτω από 2 ευρώ: Σε ψητοπωλεία στο Αιγάλεω.
- Aπό 4 ευρώ: Σε περιοχές όπως η Γλυφάδα και η Βούλα.
Επίσης σημειώνει ότι αν ο καταναλωτής παραγγείλει μέσω πλατφόρμας delivery θα πληρώσει περισσότερα από 4 ευρώ ενώ αν απολαμβάνει το φαγητό εντός καταστήματος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών.
Θεσσαλονίκη
Διαφορές προκύπτουν στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ένωσης Εστιατών Ψητοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλη Επιτροπίδη που δήλωσε : «Η μέση τιμή ενός τυλιχτού σουβλακίου κυμαίνεται μεταξύ 4 έως 4,80 ευρώ στη Θεσσαλονίκη» προσθέτοντας πως υπάρχουν επιλογές κάτω των δύο γραμμαρίων που κοστίζουν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Για παράδειγμα ένα σουβλάκι άνω των διακοσίων γραμμαρίων μπορεί να βρεθεί προς €2.50 σε περιοχές όπως ο Εύοσμος ή η Τούμπα ενώ ένα μεγαλύτερο (250 γρ κρέας) κοστίζει μέχρι €4.80 συμπεριλαμβανομένων πατατών και σαλάτας.
“Είναι απαραίτητες αυξήσεις στις τιμές ώστε να διατηρηθούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις,” επιβεβαίωσε ο Επιτροπίδης προσδιορίζοντας την ανάγκη μιας αύξησης μεταξύ €0.10 – €0.20 λόγω αυξανόμενων εξόδων ηλεκτρικής ενέργειας (+7%) καθώς επίσης πρώτων υλών (+10%).
Eπιπτώσεις από τις Πλατφόρμες Διανομής Φαγητού
Τα delivery έχουν επηρεάσει σημαντικά τις τιμές σύμφωνα με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας καθώς πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώνουν προμήθειες έως και διπλάσιες αν δεν διαθέτουν δικό τους σύστημα παράδοσης.
“Οι εταιρείες αυτές κρατούν ποσοστά προμηθειών που κυμαίνονται μεταξύ %15 – %25″, ανέφερε ο Γιάννης Δαβερώνης πρόεδρος Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών στον Νομό Αττικής.”
Bαρβάκειος αγορά: Προοπτικές Αυξήσεων στις Τιμές Κρέατος
“Το χοιρινό χωρίς κόκκαλο κυμαίνεται σήμερα από €5-€6 ανά κιλό,” δήλωσε ο Ανδρέας Νιώτης πρόεδρος Βαρβακείου αγοράς σημειώνοντας πως δεν έχει υπάρξει σημαντική μεταβολή συγκριτικά με πέρυσι.
Οι προβλέψεις δείχνουν πάντως ότι πιθανόν να υπάρξει άνοδος γύρω στα +€0,.20 λόγω ζήτησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο.”
“Για μπουτάκια κοτόπουλου ξεκινώντας από €3 ανά κιλό ή πλήρες κοτόπουλου κοντά στα €3,.50.” πρόσθεσε.