22/06/2025

Σουβλάκι: Αυξήσεις τιμών στον ορίζοντα – Πόσο θα κοστίσει και οι λόγοι πίσω από την αλλαγή

souvlaki

Πιθανές Αυξήσεις στις Τιμές στο σουβλάκι το Καλοκαίρι

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πιθανό να​ παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση στην τιμή του αγαπημένου σνακ των Ελλήνων, του σουβλακιού που προσφέρεται στα ψητοπωλεία​ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον⁢ Πρόεδρο του⁣ Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής, Νίκο Αγγελοσούλη «γενικά υπάρχει η αίσθηση στην αγορά ότι οι τιμές στο χοιρινό και το κοτόπουλο θα‌ αυξηθούν στην Αττική.⁢ Υπάρχει πιθανότητα για ⁢μια ανατίμηση περίπου 5% ⁤στο σουβλάκι κατά τη‌ διάρκεια του‍ καλοκαιριού.Αυτό θα συμβεί μόνο εάν υπάρξει αύξηση στα λειτουργικά⁣ έξοδα των ψητοπωλείων όπως οι λογαριασμοί ρεύματος και τα ενοίκια».

Η Κατάσταση στην Αττική

Ο κ. Αγγελοσούλης αναφέρει πώς διαμορφώνονται οι μέσες τιμές για το σουβλάκι σε διάφορες περιοχές της⁣ Αττικής‌ για παραλαβή από το κατάστημα: «Φαίνεται πως η μέση ‌τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι‍ έχει καθιερωθεί στα 4 ευρώ από 3,50 ευρώ ⁣πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια αύξηση γύρω στο 7% ⁣έως 8%». Παράλληλα παρέθεσε κάποια παραδείγματα:

  • 2,50 ευρώ: ⁣ Σε περιοχές όπως τα Πατήσια και τα ⁣Σεπόλια.
  • 2,80 ευρώ: Στην⁣ Ομόνοια.
  • Kάτω από 2 ευρώ: Σε ψητοπωλεία στο Αιγάλεω.
  • Aπό ‍4 ευρώ: Σε περιοχές όπως η Γλυφάδα και ‍η Βούλα.

Επίσης σημειώνει​ ότι αν ο καταναλωτής παραγγείλει μέσω πλατφόρμας⁢ delivery θα πληρώσει περισσότερα από 4 ευρώ⁤ ενώ αν ‍απολαμβάνει ⁣το φαγητό εντός καταστήματος μπορεί να ⁢φτάσει μέχρι και τα​ 5 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των ‌υπηρεσιών.

Θεσσαλονίκη

Διαφορές προκύπτουν ‌στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ένωσης Εστιατών Ψητοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης‌ Μιχάλη⁤ Επιτροπίδη​ που δήλωσε‌ : «Η μέση τιμή ενός τυλιχτού σουβλακίου κυμαίνεται μεταξύ 4 έως 4,80 ευρώ στη Θεσσαλονίκη»‌ προσθέτοντας πως υπάρχουν επιλογές κάτω των δύο γραμμαρίων που κοστίζουν περίπου στα ίδια επίπεδα με⁣ πέρυσι. Για παράδειγμα ένα σουβλάκι άνω των διακοσίων γραμμαρίων μπορεί να βρεθεί προς €2.50 σε περιοχές όπως ο Εύοσμος ή η Τούμπα ενώ ένα μεγαλύτερο (250 γρ κρέας) κοστίζει μέχρι €4.80 συμπεριλαμβανομένων πατατών και σαλάτας.

“Είναι απαραίτητες αυξήσεις στις⁣ τιμές ώστε να διατηρηθούν βιώσιμες οι‌ επιχειρήσεις,” επιβεβαίωσε ο Επιτροπίδης προσδιορίζοντας την ανάγκη μιας αύξησης μεταξύ €0.10 – €0.20 λόγω αυξανόμενων εξόδων ⁤ηλεκτρικής ενέργειας (+7%) καθώς ⁢επίσης πρώτων υλών (+10%).‍

Eπιπτώσεις από τις Πλατφόρμες Διανομής Φαγητού

Τα delivery έχουν ‍επηρεάσει σημαντικά τις​ τιμές σύμφωνα με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας καθώς πολλές επιχειρήσεις ​αναγκάζονται να πληρώνουν προμήθειες έως και διπλάσιες αν δεν διαθέτουν δικό τους⁢ σύστημα παράδοσης.
“Οι εταιρείες αυτές κρατούν ποσοστά ‌προμηθειών που⁢ κυμαίνονται μεταξύ %15 – %25″, ανέφερε ο Γιάννης Δαβερώνης πρόεδρος Ένωσης Εστιατορίων ⁢&​ Συναφών στον‍ Νομό Αττικής.”

Bαρβάκειος ‌αγορά: Προοπτικές Αυξήσεων στις ‍Τιμές‍ Κρέατος

“Το χοιρινό χωρίς κόκκαλο κυμαίνεται σήμερα από €5-€6 ανά κιλό,” δήλωσε ο Ανδρέας Νιώτης πρόεδρος Βαρβακείου αγοράς σημειώνοντας πως δεν έχει​ υπάρξει σημαντική μεταβολή συγκριτικά με⁢ πέρυσι.
Οι προβλέψεις δείχνουν πάντως ότι πιθανόν να υπάρξει άνοδος γύρω στα +€0,.20 λόγω ζήτησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο.”

“Για μπουτάκια κοτόπουλου ξεκινώντας από €3 ανά κιλό ή πλήρες κοτόπουλου κοντά στα €3,.50.” πρόσθεσε.