Αναμένοντας το πρώτο κύμα καύσωνα: Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Το πρώτο μεγάλο κύμα ζέστης για το φετινό καλοκαίρι είναι προ των πυλών, με τις θερμοκρασίες να κορυφώνονται κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και ο καιρός το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου να προβλέπεται αίθριος. Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 4 Ιουνίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Τις

Προβλέψεις για την Ερχόμενη Ζέστη του Καλοκαιριού
Το πρώτο σημαντικό κύμα ζέστης αναμένεται να μας επισκεφθεί σύντομα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στο αποκορύφωμά τους κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Ο καιρός φαίνεται ότι θα είναι ευχάριστος και ηλιόλουστος κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 4 Ιουνίου, σε όλη τη χώρα θα κυριαρχούν θετικές καιρικές συνθήκες με ελάχιστες τοπικές νεφώσεις. Στις μεσημεριανές ώρες, οι νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θα ενταθούν και μπορεί να εκδηλωθούν βροχές ή σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στον ορεινό άξονα της Πίνδου. Το βράδυ και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα δυτικά τμήματα και στο Αιγαίο πιθανόν να είναι περιορισμένη.
Οι θερμοκρασίες αναμένονται ως εξής: στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 14 έως 32-34 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 33-35 βαθμούς, στην Ήπειρο από 14 έως 29-30 βαθμούς. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μέρη οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 16 έως 32-34 βαθμών Κελσίου. Στα Επτάνησα οι θερμοκρασίες θα είναι από 15 έως 28-30 βαθμούς ενώ στα ακριβά ελληνικά Νησιά όπως τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη οι τιμές αναμένονται μεταξύ των ίδιων ορίων.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές κατευθύνσεις με εντάσεις που κυμαίνονται μεταξύ των τριών μέχρι τεσσάρων μποφόρ ενώ στις νότιες περιοχές μπορεί να φθάσουν τα πέντε μποφόρ. Στο Ιόνιο θ’ αντιμετωπίσουμε παρόμοιους ανέμους ενώ στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου οι εντάσεις μπορεί να φτάσουν τα τέσσερα μέχρι πέντε μποφόρ.
Στην Αττική προβλέπεται καθαρός ουρανός με λίγες νεφώσεις κατά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι εδώ επίσης θα προέρχονται από διάφορες κατευθύνσεις με ένταση δύο έως τεσσάρων μποφόρ κι η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα σε είκοσι δύο μέχρι τριάντα δύο ή τριάκοντα τέσσερεις βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παρόμοια κατάσταση με λίγες νεφώσεις καθώς επίσης ανέμους που προέρχονται απ’ όλες τις διευθύνσεις κι έχουν ένταση δύο μέχρι τέσσερα μποφόρ. Η θερμόμετρηση εκεί πιθανόν ν’ αγγίξει είκοσι ως τριάντα ένα ή τριάκοντα δύο βαθμούς Κελσίου.
Περιοχές Με Υψηλές Θερμοκρασίες
Όπως δήλωσε ο ειδικός πρόγνωσης κλίματος Κλέαρχος Μαρουσάκης σήμερα, πολλές περιοχές αναμένονται ν’ αγγίζουν υψηλές θερμοκρασίες χωρίς όμως αυτές ν’ αφορούν κοντινά παράλια.» Η ζέστη αυτή δεν πρόκειται για καύσωνα αλλά μια παρατεταμένη περίοδος ζέστης που θ’ αρχίσει πριν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος όπου οι δείκτες μπορούν ν’ αγγιξουν τους σαράντα βαθμούς Κελσίου.
- Kεντρική Μακεδονία
- Eσωτερικό της Θεσσαλίας
- Bοιωτία & Δυτική Στερεά (Αγρίνιο & Άρτα)
- Pελοπόννησος (Αργολίδα & Λακωνία)
- Nότια Kρήτης & Δωδεκάνησα
Sτην Aττική περιμένουμε τον υδράργυρο στους τρίτους ή τεσσαρους μισούς περίπου.» Ο κλέαρχος πρόσθεσε: «Θα υπάρξει μία πολύ ευνοϊκή ατμόσφαιρα καθώς μια ζεστή αέρια μάζα ξεκινάει ταξιδεύοντας προς εμάς απ’ τις ακτές της Βόρειας Αφρικής γεγονός που οδηγεί σε υψηλές τιμές θερμότητας γύρω στους σαράντα βαθμούς για αρκετές γεωγραφικές περιοχές μακριά απ’ τη θάλασσα όπως η κεντρική Μακεδονία κι άλλες γειτονικές περιοχές.»