29/10/2025

«ΔΝΤ: Ο Εμπορικός Πόλεμος Θέτει Σε Κίνδυνο τις Κεντρικές Τράπεζες των Αναδυόμενων Αγορών Περισσότερο από την COVID-19!»

Πιο ανησυχητική πρόκληση από την πανδημία της COVID-19 συνιστά ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος για τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με την πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκοπινάθ. Μιλώντας στους Financial Times, η Γκοπινάθ επισήμανε ότι, σε αντίθεση με την περίοδο της πανδημίας, όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούσαν να προχωρήσουν

ΔΝΤ: Πιο σκληρή απειλή από την COVID-19 ο εμπορικός πόλεμος για τις κεντρικές τράπεζες των αν. αγορών

Μία από τις πιο ανησυχητικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κεντρικές τράπεζες στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου, όπως επισημαίνει η Γκίτα Γκοπινάθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Γκοπινάθ υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με την περίοδο της πανδημίας COVID-19, όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν γρήγορα χαλαρές νομισματικές πολιτικές, οι συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου είναι πολύ πιο περίπλοκες και απρόβλεπτες.

«Αυτή τη φορά,η πρόκληση θα είναι μεγαλύτερη για αυτούς σε σύγκριση με την πανδημία»,δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι οι δασμοί και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αγορές επηρεάζουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες με έναν ανομοιογενή και δύσκολα διαχειρίσιμο τρόπο.