21/06/2025

«Μακρόν: «Ώρα να επιστρέψετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Ιράν!»»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τον νέο Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν να επιστρέψει άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ζητώντας παράλληλα να μην στοχοποιηθούν Γάλλοι υπήκοοι στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Μακρόν απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των Γάλλων Σεσίλ

Αίγυπτος: Ο Ιρανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον διευθυντή του ΔΟΑΕ

Έκκληση του Εμανουέλ Μακρόν προς τον νέο ηγέτη του Ιράν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε σήμερα μια σημαντική δήλωση καλώντας τον νέο ηγέτη του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των Γάλλων πολιτών που βρίσκονται στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Μακρόν επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη απελευθέρωσης των Γάλλων υπηκόων Σεσίλ Κολέρ και Ζακ Παρί. Οι δύο αυτοί πολίτες κρατούνται στο Ιράν εδώ και πάνω από τρία χρόνια υπό «απαράδεκτες συνθήκες», όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή και κάλεσε την Τεχεράνη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας ενέργειες κατά ξένων πολιτών.

Από την πλευρά του, ο Πεζεσκιάν αντέτεινε ότι «Το Ιράν δεν σκοπεύει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις όσο το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει τις επιθέσεις του», απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή πίεσης.