«Συναγερμός: Η αμερικανική βοήθεια σε κίνδυνο – 14 εκατομμύρια ζωές στο χείλος του γκρεμού»
Η δραστική περικοπή των αμερικανικών χρηματοδοτήσεων που ήταν αφιερωμένες στη διεθνή αρωγή, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ως το 2030 στις τάξεις των πιο ευάλωτων πληθυσμών, το ένα τρίτο εκ των οποίων θα είναι παιδιά, υπολογίζεται σε μελέτη η οποία δημοσιεύεται

Ανησυχητικές Συνέπειες από τις Μειώσεις της Διεθνούς Βοήθειας
Η δραστική μείωση των αμερικανικών κονδυλίων για διεθνή βοήθεια, που αποφάσισε η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους μέχρι το 2030 στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, το ένα τρίτο αυτών των θανάτων θα αφορά παιδιά.
«Οι περικοπές αυτές θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο δύο δεκαετιών στον τομέα της υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς. Για πολλές χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα, οι συνέπειες θα είναι συγκρίσιμες με εκείνες μιας παγκόσμιας πανδημίας ή μιας μεγάλης ένοπλης σύρραξης», δήλωσε ο βραζιλιάνος ερευνητής Νταβίντε Χαζέλα από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη.
Η δημοσίευση αυτή συμπίπτει χρονικά με μια διεθνή σύνοδο στην Ισπανία σχετικά με τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής βοήθειας, όπου συμμετέχουν ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι παρούσες στη συνάντηση αυτή.
Η σύνοδος πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό πλαίσιο όσον αφορά την αναπτυξιακή βοήθεια λόγω των σημαντικών περικοπών που ανακοίνωσε ο Τραμπ μετά την επανεκλογή του τον Ιανουάριο.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από 133 χώρες και υπολόγισε ότι τα προγράμματα που χρηματοδοτούνταν μέσω της USAID απέτρεψαν περίπου 91 εκατομμύρια θανάτους σε κράτη χαμηλού και μέσου εισοδήματος μεταξύ 2001 και 2021. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η προγραμματισμένη περικοπή κατά 83% της αμερικανικής χρηματοδότησης –όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ στις αρχές του 2025– μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους μέχρι το 2030. Από αυτούς, περίπου 4,5 εκατομμύρια θα είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Τα προγράμματα αυτά έχουν συνδεθεί με τη σημαντική μειώση κατά 15% στους συνολικούς θανάτους όλων των αιτίων. Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών μάλιστα η αντίστοιχη ποσοστιαία μεταβολή φτάνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 32%. Ο κύριος αντίκτυπος αυτής της βοήθειας σχετίζεται κυρίως σε ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν: οι θάνατοι λόγω HIV/AIDS μειώθηκαν κατά 74%, ενώ αυτοί εξαιτίας ελονοσίας κατά 53% και παραμελημένων τροπικών ασθενειών κατά περίπου 51% στις χώρες που λάμβαναν υψηλότερη βοήθεια συγκριτικά με εκείνες που είχαν λιγότερη ή καθόλου στήριξη από τη USAID.
Mεγάλη ανησυχία προκαλεί επίσης ότι άλλοι σημαντικοί διεθνείς δωρητές όπως Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία έχουν επίσης ανακοινώσει μεγάλες περικοπές στα κονδύλια τους για διεθνή βοήθεια σύμφωνα με τις τάσεις των ΗΠΑ. Αυτό εγείρει φόβους ότι «οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια», προειδοποίησε η Κατερίνα Μόντι του ISGlobal Institute.
Pεκόρ συμμετοχής καταγράφεται στη σύνοδο FfD4 στη Σεβίλη όπου συμμετέχουν γύρω στους πενηνταρχηγούς κρατών καθώς και χιλιάδες εκπρόσωποι οργανώσεων πολιτικής κοινωνίας. «Είναι απαραίτητο να αυξηθεί η βοήθεια αντί να περιοριστεί», τόνισε ο Νταβίντε Χαζέλα.
Pριν τις πρόσφατες περικοπές χρηματοδότησης,η USAID αντιστοιχούσε στο μόλις ποσοστό του 0,3% των συνολικών δαπανών του αμερικανικού κράτους. «Οι πολίτες στις ΗΠΑ προσέφεραν περίπου17 σεντ ανά ημέρα προς τη USAID ή γύρω στα64 δολάρια κάθε χρόνο». Ο καθηγητής Τζέιμς Μασίνκο σημείωσε πως πολλοί άνθρωποι πιθανώς θα υποστήριζαν την συνέχιση αυτής της στήριξης αν γνώριζαν πόσο αποτελεσματική είναι αυτή μικρή συμβολική συνδρομή στην σωτηρία ζωών.»