«Σαρωτικοί Έλεγχοι στην Αγορά: Πώς θα Καταπολεμηθούν η Κερδοσκοπία και οι Πλασματικές Εκπτώσεις»
Μπαράζ ελέγχων αναμένεται να πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες από τις ελεγκτικές Αρχές στην «μάχη» για να περιορισθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και πλασματικών εκπτώσεων. Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας Πλέον ολοκληρώθηκε το μέτρο της επιβολής πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους με το οποίο πωλούνταν τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και καύσιμα χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι οι έλεγχοι για

Εντατικοί Έλεγχοι από τις Αρχές για την Καταπολέμηση της Κερδοσκοπίας
Σημαντική αύξηση των ελέγχων αναμένεται να παρατηρηθεί το προσεχές διάστημα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού φαινομένων κερδοσκοπίας και ψευδών εκπτώσεων.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Η εφαρμογή του μέτρου που καθόριζε ανώτατο όριο στο μικτό περιθώριο κέρδους για τρόφιμα, βασικά αγαθά και καύσιμα έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο,οι έλεγχοι για αθέμιτες πρακτικές δεν θα σταματήσουν εδώ.
Θυμίζουμε ότι αυτό το μέτρο είχε εισαχθεί ως προσωρινό το 2020 με σκοπό την αποτροπή αδικαιολόγητης κερδοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.Στη συνέχεια, υπήρξαν επανειλημμένες παρατάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Η πιο πρόσφατη παράταση δόθηκε τον Απρίλιο του 2025 από το υπουργείο Ανάπτυξης και ήταν διάρκειας δύο μηνών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ξεκαθαρίσει ότι η κατάργηση αυτού του μέτρου δεν σημαίνει «πράσινο φως» για αυξήσεις τιμών χωρίς λόγο. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε δημόσια συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τη ΔΙΜΕΑ να διενεργεί ελέγχους σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι το υπουργείο προγραμματίζει την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών μέσω μεταρρύθμισης που θα δημιουργήσει μια νέα ανεξάρτητη αρχή προστασίας καταναλωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της enikonomia.gr, υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς πλαφόν αν υπάρξουν μαζικές αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.
Η Τεχνολογία ως Σύμμαχος στους Ελέγχους
Οι ελεγκτές χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθούν καθημερινά τις τιμές χιλιάδων προϊόντων. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψίες αδικαιολόγητης αύξησης τιμών ή μη τήρησης άλλων μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ένα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση τους είναι η απαγόρευση προσφορών σε προϊόντα που έχουν υποστεί αυξήσεις τιμών για τρεις μήνες.
Plaσματικές Εκπτώσεις: Στο Στόχαστρο των Ελέγχω
Eπιπλέον των προϊόντων με αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν επίσης στις ψευδείς εκπτώσεις εν όψει της έναρξης των θερινών εκπτώσεων στις 14 Ιουλίου. Οι αρμόδιες αρχές καταγράφουν αυτήν την περίοδο τις τρέχουσες τιμές ώστε να συγκριθούν με αυτές μετά την έναρξη των εκπτώσεων. Αυτό γίνεται καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κάποιες επιχειρήσεις αυξάνουν πρώτα τις τιμές πριν από τις εκπτωτικές περιόδους μόνο και μόνο ώστε να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα κατά τη διάρκεια τους – κάτι που οδηγεί τους καταναλωτές σε ουσιαστική απώλεια ωφελημάτων.