02/07/2025

«Πολεμική Αεροπορία: Ξεκινά η διαδικασία προμήθειας των KC-135 – Μια νέα εποχή στον αέρα»

Το παράθυρο ευκαιρίας που αναζητούσε η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας ανοίγει από τις ΗΠΑ, με τη δημοσίευση της λίστας τη λίστα με τις προγραμματισμένες αποσύρσεις αεροσκαφών. Το Πεντάγωνο δημοσίευσε το καθυστερημένο σχέδιο προϋπολογισμού του για το 2026, το οποίο προβλέπει έναν διακριτικό προϋπολογισμό ύψους 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Του Χρήστου Μαζανίτη

Πολεμική Αεροπορία: Ανοίγει ο δρόμος για την προμήθεια των KC-135

Ανοίγουν νέες προοπτικές για την Πολεμική Αεροπορία από τις ΗΠΑ

Η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκει μια νέα ευκαιρία με τη δημοσίευση των σχεδίων αποσύρσεων αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το καθυστερημένο σχέδιο προϋπολογισμού του 2026, το οποίο περιλαμβάνει έναν διακριτικό προϋπολογισμό ύψους 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Στις πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράν, τα βομβαρδιστικά B-2 της αμερικανικής Πολέμου χρησιμοποίησαν ιπτάμενα τάνκερ για τον ανεφοδιασμό τους κατά τη διάρκεια της αποστολής τους από το Μιζούρι. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία των ιπτάμενων τάνκερ στο πεδίο μάχης,γεγονός που έχει οδηγήσει την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) να επιθυμεί να ενσωματώσει τέτοια α aircraft στον στόλο της. Αν και ο στόχος είναι η προσθήκη τεσσάρων τέτοιων μονάδων, φαίνεται ότι αρχικά θα αποκτηθούν δύο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης έθεσε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις ΗΠΑ και στη συνάντησή του με τον ομόλογό του στην αμερικανική πλευρά. Ζήτησε επίσης τη διάθεση τουλάχιστον δύο μεταχειρισμένων C-130. Χθες, η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποσύρει συνολικά 340 α aircraft και τώρα είναι στο χέρι του Κογκρέσου να εγκρίνει ή να απορρίψει αυτές τις εισηγήσεις.

Η USAF σχεδιάζει να αποσύρει όλα τα A-10 μέχρι το τέλος της δεκατίας, ενώ αυτή τη στιγμή επιχειρούν 167 A-10 Warthog. Επίσης στα σχέδια περιλαμβάνονται οι αποσύρεις άλλων τύπων όπως: 62 F-16C και D, 21 F-15E, καθώς και άλλα μεταγωγικά όπως C-130H Hercules και KC-135 Stratotankers.

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία μέσω του enikos.gr να παρακολουθήσουμε ένα KC-135 που βρέθηκε στην Ελλάδα σε δράση ανεφοδιασμού μαχητικών F-16 στον αέρα.

Το πλήρωμα αυτού του τύπου μπορεί να φορτώσει έως και 200.000 pounds (περίπου 50 τόνους) καυσίμου αλλά συνήθως επιχειρεί με περίπου 110.000 pounds (32 τόνοι), επαρκούντας έτσι για τον ανεφοδιασμό μέχρι και 27 μαχητικών ταυτόχρονα – κάτι που σημαίνει ότι μπορεί μια μοίρα πολέμου να παραμένει στον αέρα πάνω από τέσσερις ώρες χωρίς ανάγκη προσγείωσης.

Ο επικεφαλής της ΓΕΑ ασκεί πιέσεις ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει δύο KC-135 απευθείας από τα διαθέσιμα των ΗΠΑ μέσω μιας διαδικασίας ‘HOT TRANSFER’, δηλαδή σε κατάσταση ενεργής υπηρεσίας χωρίς προηγούμενη απόσυρση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές αρχές εξετάζουν συνολικά την αγορά τεσσάρων τέτοιων μονάδων που θα ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αερoπορίας.

Σε περίπτωση κρίσης ή θερμού επεισοδίου αυτά τα tanker θα μπορούσαν εύκολα να πετούν κοντά στην ελληνική επικράτεια ώστε οι πτήσεις των μαχητικών μας προς κεντρικότερα σημεία στο Αιγαίο δεν θα χρειάζονται προσγειώσεις για ανεφοδιασμό.
Για τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ιδανικό σημείο λειτουργίας τους θα ήταν νότια προς Κρήτη κοντά στη Σούδα.
Έτσι διαμορφώνεται ένα «ασφαλές» σενάριο λειτουργίας – απαντώντας στους ισχυρισμούς όσον αφορά την ανάγκη συνοδείας αυτών των tanker κατά τη διάρκεια στρατηγικών επιχειρήσεων όπου απαιτείται προστασία τους μέσω άλλων μαχητικών – κάτι που μπορεί όμως αναιρεί αποτελεσματικότητα λόγω κατανομής δυνάμεως σε κρίσιμα σημεία αντί συγκέντρωσης δύναμης εκεί όπου απαιτείται περισσότερο.