Κατάργηση Πλαφόν στο Περιθώριο Κέρδους: Οι Επιπτώσεις για Σούπερ Μάρκετ και Πρατηριούχους
Για την κατάργηση του πλαφόν κέρδους που έγινε στις 30 Ιουνίου στα τρόφιμα, στα βασικά είδη διαβίωσης και στα καύσιμα μίλησε σήμερα μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πετάλας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Newsroom”. Αυτό «δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως οι τιμές παραμένουν σταθερές σε 60 προϊόντα

Συζητήσεις για την Κατάργηση του Πλαφόν Κέρδους
Ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πετάλας, αναφέρθηκε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Newsroom” σχετικά με την κατάργηση του πλαφόν κέρδους που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση «δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε». Ανέφερε ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές σε 60 προϊόντα, ωστόσο σε τρεις κατηγορίες παρατηρείται αύξηση: τα προϊόντα σοκολάτας και ζάχαρης λόγω έλλειψης κακάο, τα φρέσκα φρούτα εποχής που παρουσιάζουν αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες και το μοσχαρίσιο κρέας όπου οι κύριες εξαγωγικές χώρες είναι η Ολλανδία και η Ελβετία, όπου μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο λόγω της πράσινης μετάβασης.
Η διάταξη του πλαφόν κέρδους είχε εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν εργοστάσια έκλεισαν και οι μεταφορές σταμάτησαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει θέμα αισχροκέρδειας ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων περιορίστηκε σημαντικά. Ο κ. Πετάλας υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αναμένεται να ισχύσει και τον Ιούνιο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από την Eurostat.
«Μαζί με την τιμή προσφοράς πρέπει να αναγράφεται ποια είναι η χαμηλότερη τιμή στο κατάστημα τις τελευταίες 30 ημέρες», δήλωσε ο κ. Πετάλας σχολιάζοντας τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας Μείωσης Τιμής που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο στην Ευρώπη.
Απόψεις των Πρατηριούχων
Ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, μίλησε επίσης για το πλαφόν κέρδους στο ΕΡΤNews. Όπως ανέφερε «αφού θεραπεύτηκε η κλοπή και η νοθεία, η αγορά είναι ισορροπημένη» προσθέτοντας ότι τα πρατήρια θα πωλούν σε χαμηλές τιμές εκτός από τη νησιωτική Ελλάδα όπου έχουν προμηθευτεί καύσιμα σε υψηλές τιμές πριν δέκα ημέρες. «Η μέση τιμή έχει υποχωρήσει στα επίπεδα πριν τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον σημείωσε: «Είμαστε περίπου 5.500 πρατήρια στη χώρα μας κι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός καθώς επιδιώκουμε να διατηρήσουμε τις τιμές χαμηλές». Αναφερόμενος στο καταργηθέν πλαφόν είπε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα μηδενική κερδοφορία για πολλά πρατήρια οδηγώντας τα ακόμη και στο λουκέτο.
Δηλώσει του Υπουργού Ανάπτυξης
Από την πλευρά του υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ότι «Δεν γίνεται να κρατάς ένα πλαφόν σε μια ελεύθερη οικονομία επ’ αόριστον γιατί αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες». Σημείωσε πως οι μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είναι πάντα πιο απαιτητικοί λόγω των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει μια σχετική σταθεροποίηση στην αγορά.»