05/07/2025

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Καινοτόμα Προγράμματα Πρόληψης και Έρευνα για την Αξιολόγηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Διάγνωση του Καρκίνου

«Η χάραξη πολιτικής δεν μπορεί να βασίζεται στη διαίσθηση, χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση, συστηματική πληροφόρηση, διεθνής σύγκριση. Αν μια παρέμβαση δεν είναι τεκμηριωμένη, δεν είναι απλώς αναποτελεσματική, είναι σπατάλη πόρων», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην κεντρική της ομιλία στο 2nd Synergies Forum on Cancer της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, παρουσιάζοντας τις μεγάλες αλλαγές που

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου

Σημαντικές Εξελίξεις στην Πολιτική Υγείας

«Η χάραξη πολιτικής δεν μπορεί να βασίζεται στη διαίσθηση,χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση,συστηματική πληροφόρηση,διεθνής σύγκριση.Αν μια παρέμβαση δεν είναι τεκμηριωμένη, δεν είναι απλώς αναποτελεσματική, είναι σπατάλη πόρων», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την κεντρική της ομιλία στο 2nd Synergies Forum on Cancer της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Στην ομιλία της παρουσίασε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας για την πρόληψη.

Προσωπικός Γιατρός και Προληπτικές Εξετάσεις

Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε τα αποτελέσματα του πρώτου οργανωμένου προγράμματος πρόληψης «Προλαμβάνω», επισημαίνοντας ότι από τους 6 εκατομμύρια δικαιούχους έχουν συμμετάσχει ήδη 3,5 εκατομμύρια πολίτες στις εξετάσεις.

«Εχουμε ήδη πολύ υψηλή συμμετοχή των πολιτών. Για παράδειγμα, περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις καρδιολογικών παθήσεων και σχεδόν 20.000 έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο»,τόνισε η Αγαπηδάκη. Επιπλέον ανέφερε ότι πάνω από 812.000 γυναίκες έχουν υποβληθεί σε δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο του μαστού με περισσότερες από 50.000 περιπτώσεις να εντοπίστηκαν εγκαίρως.

Νέα Προγράμματα Πρόληψης

Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης νέα προγράμματα που θα εστιάζουν στη νεφρική δυσλειτουργία και την παχυσαρκία στους ενήλικες καθώς και ειδικές πρωτοβουλίες για ευάλωτες ομάδες σε απομακρυσμένες περιοχές.

“Άτομα με διαβήτη ή υπέρταση κινδυνεύουν από πρώιμες νεφρικές δυσλειτουργίες”, εξήγησε η Αγαπηδάκη προσθέτοντας ότι το νέο πρόγραμμα θα στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση μέσω εξετάσεων.

Ειδικά Προγράμματα για Απομακρυσμένες Περιοχές

“Αυτό το επιπλέον πρόγραμμα απευθύνεται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από δέκα χιλιάδες κατοίκους”, σημείωσε σχετικά με τις ανάγκες των κατοίκων μικρών κοινοτήτων που απαιτούν ειδική φροντίδα πέραν των γενικών υπηρεσιών υγειονομικής κάλυψης.

Aξιολόγηση Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική Διάγνωση

Eπιπλέον ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πιλοτικής έρευνας σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση καρκίνου μαστού καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας στον τομέα του προληπτικού ελέγχου.

Δέσμευση προς τους Πολίτες

“Η συνεχής εκπαίδευση πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας”, τόνισε η υπουργός τονίζοντας τη σημασία της επιστημονικής βάσης στις αποφάσεις υγειονομικής πολιτικής.

Kλείνοντας την ομιλία της επανέλαβε τη δέσμευση του κράτους να ενισχύσει τις προσπάθειές του στον τομέα πρόληψης ως κεντρικό πυλώνα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν όχι μόνο θεραπεία αλλά και πρόνοια πριν εμφανιστούν προβλήματα υγείας.

“Οταν κάποιος αντιμετωπίσει μια διάγνωση χρειάζεται ανθρώπινη υποστήριξη”, πρόσθεσε καταλήγοντας πως “τα ψηφιακά εργαλεία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αυτή την ανθρώπινη επαφή”. Η συνεργασία με συλλόγους ασθενών θεωρείται κρίσιμη ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.”