03/07/2025

«Γεραπετρίτης: Η Ε.Ε. μπροστά σε προκλήσεις – Ήρθε η ώρα να επιδείξει δύναμη»

«Οι καιροί είναι γεμάτοι προκλήσεις και η κατάσταση γίνεται συνεχώς χειρότερη γιατί δεν υπάρχει ούτε μια πρόκληση που να περιορίζεται μόνο σε μια χώρα ή σε μια περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και νέα πρόεδρο

Γιώργος Γεραπετρίτης: Χρειαζόμαστε μια ΕΕ που να ανταποκρίνεται στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα

Δηλώσεις Γιώργου Γεραπετρίτη στο Συνέδριο του Economist

«Οι καιροί είναι γεμάτοι προκλήσεις και η κατάσταση γίνεται συνεχώς χειρότερη γιατί δεν υπάρχει ούτε μια πρόκληση που να περιορίζεται μόνο σε μια χώρα ή σε μια περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη σήμερα στο συνέδριο του Economist με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και νέα πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Η επιθετικότητα δεν είναι περιφερειακό ζήτημα. Επηρεάζει όλο τον κόσμο αυτό που συμβαίνει στη Συρία και στην Ουκρανία. Το ίδιο συμβαίνει και με την ασφάλεια τροφίμων, με το κλίμα, με την τεχνητή νοημοσύνη. Όλα προκαλούν ένα ντόμινο εξελίξεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «είναι η στιγμή για την Ε.Ε. να σηκώσει ανάστημα και να πει είμαστε εδώ να συζητήσουμε» ενώ επισήμανε τη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων για τη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι όλα τα κράτη μέλη του NATO εκτός από την Ισπανία ψήφισαν υπέρ αύξησης των αμυντικών δαπανών κατά 3,5%: «Αυτό είναι το πρόβλημα με τις δημοκρατίες· πρέπει να αξιολογούμε τις ανάγκες μας». Σημείωσε πως πολλές φορές έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση σχετικά με τους πόρους μας.

Ο υπουργός τόνισε ότι απαιτείται ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής κουλτούρας αλλά χρειάζεται επίσης μία αναγκαία βαθμονόμηση χωρίς όμως να απομακρυνθούμε από αυτήν την αρχή.

Πρέπει οι πολιτικοί να είναι ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες και η μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση αποτελεί προτεραιότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού: «Η Δύση πρέπει να παραμείνει ενωμένη γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της κουλτούρας μας». Ωστόσο, αυτή η ενότητα θα πρέπει να επιτευχθεί υπό ίσους όρους ώστε οι διαδικασίες μας να παραμένουν διαφανείς προς τους πολίτες.

«Βρισκόμαστε στη τρίτη φάση της γεωπολιτικής Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης προσδιορίζοντας πως έχει αλλάξει ριζικά το σκηνικό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Αρχικά ήμασταν σε μία οικονομική Ευρώπη, έπειτα σε μία πολιτική κι τώρα βρισκόμαστε στη γεωπολιτική».

“Το γεγονός ότι είμαστε γεωπολιτική δύναμη σημαίνει πως έχουμε άποψη για τα παγκόσμια ζητήματα”, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα κινητοποίησης ως βασικό πλεονέκτημά μας.

“Στην Ευρώπη συμφωνούμε στις αξίες αλλά διαφωνούμε στα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για την επίτευξη των στόχων”, σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τις νέες βίαιες εξελίξεις ενώ αναγνώρισε κάποια θετικά αποτελέσματα: “Έχουμε πιο ισχυρή Ευρώπη καθώς επίσης καλύτερες υποδομές”.

“Όταν ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος εξαρτώμασταν κατά 50% από το ρωσικό φυσικό αέριο· τώρα αυτή η εξάρτηση έχει μειωθεί στο 10%. Αυτές οι αλλαγές μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη θέση μας παγκοσμίως”.

“Πιστεύω ακράδαντα στο ευρωπαϊκό όραμα καθώς διαθέτουμε έναν πλούτο πολιτισμού και ιστορίας”, κατέληξε λέγοντας “πιστεύω στη Δύση· αν παραμείνουμε ενωμένοι θα γίνουμε πολύ ισχυροί” προσθέτοντας ότι “το ευρωπαϊκό όραμα πάντα θα έχει απήχηση κι δεν πρέπει ποτέ να φοβόμαστε το μέλλον”.