«Πολεοδομικά Σχέδια: Πότε θα ολοκληρωθούν οι νέες ρυθμίσεις για τη δόμηση σε όλη τη χώρα – Οι αποκαλύψεις του Ταγαρά»
Μέσα σε 2 με 3 χρόνια θα εγκριθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που εμπεριέχουν την οριοθέτηση των οικισμών ή αυτοτελείς μελέτες που οριοθετούν οικισμούς, όπως επεσήμανε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς αναφερόμενος στα όρια δόμησης και στη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με

Προοπτικές Έγκρισης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, αναμένεται ότι μέσα σε 2 έως 3 χρόνια θα εγκριθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που περιλαμβάνουν την οριοθέτηση των οικισμών ή αυτοτελείς μελέτες για την οριοθέτηση αυτών. Ο κ. Ταγαράς μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ σχετικά με τα όρια δόμησης και τη νομοθετική ρύθμιση που προσφέρει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους.
«Αφού εγκριθεί ένας οικισμός μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων από τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, τότε θα ισχύσουν οι κανονισμοί που συζητάμε σήμερα.Μέχρι εκείνη τη στιγμή παραμένουν σε εφαρμογή οι κανόνες που ισχύουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι τα όρια που θα καθοριστούν μέσω προεδρικού διατάγματος και συντεταγμένων στο Πολύγωνο θα παρέχουν ασφάλεια δικαίου. «Δεν υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν αυτά τα όρια στο Συμβούλιο Επικρατείας χάρη στη διαδικασία αυτή»,πρόσθεσε.
Ο κ. Ταγαράς επισήμανε επίσης ότι σχεδόν όλοι οι οικισμοί κάτω από 2.000 κατοίκους δεν διαθέτουν σχέδιο πόλης, κάτι που αποτελεί σημαντικό ζήτημα το οποίο επιδιώκεται να επιλυθεί μέσω αυτής της νέας ρύθμισης, βάζοντας τάξη στην αναρχία της πολεοδόμησης και της ρυμοτομίας.
Επιπλέον, ανέφερε πως ο συνολικός προϋπολογισμός για αυτό το έργο ανέρχεται περίπου σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ υπάρχουν ιστορικές εκκρεμότητες που χρονολογούνται από το 1923.
Αναφορές στο Συμβούλιο Επικρατείας
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με τους οικισμούς. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2017 και του 2019, οι νομάρχες δεν είχαν την αρμοδιότητα να καθορίσουν τα όρια των οικισμών βάσει του διατάγματος του 1985. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση των διοικητικών πράξεων για περίπου 150 οικισμούς λόγω έλλειψης αρμοδιότητας στον ιδιαίτερο πολεοδομικό σχεδιασμό.
Aυτό σήμαινε ότι οποιοσδήποτε άλλος από τους περίπου 12.000 μικρούς οικισμούς κινδύνευαν να έχουν ακυρωμένα τα όριά τους μετά από προσφυγή στο δικαστήριο, γεγονός που εμπόδιζε την έκδοση αδειών όχι μόνο στα άκρα αλλά και στον πυρήνα των χωριών τους.
Ωστόσο, μετά τις αποφάσεις αυτές δεν εκδίδονταν οικοδομικές άδειες ούτε στο Πήλιο ούτε στο Ρέθυμνο λόγω αυτής της αβεβαιότητας.