«Άνγκελα Μέρκελ: Αποκαλύψεις για την Ελλάδα, τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις και τη σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα»
Σε μια αποκαλυπτική συζήτηση, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, άνοιξε τα χαρτιά της για την ελληνική κρίση, το Grexit, το προσφυγικό, τις σχέσεις της με ηγέτες όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, και μίλησε για τη δική της διαδρομή μετά το τέλος της πολιτικής της καριέρας. Άνγκελα Μέρκελ

Άνγκελα Μέρκελ: Αποκαλύψεις για την ελληνική κρίση και τις διεθνείς σχέσεις
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μοιράστηκε τις σκέψεις της σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit), το προσφυγικό ζήτημα και τη συνεργασία της με ηγετικές προσωπικότητες όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης αναφέρθηκε στη ζωή της μετά την αποχώρησή της από τα πολιτικά δρώμενα.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, δήλωσε: «Μπορεί να δούμε την Ευρώπη να καταστρέφεται και δεν θα ήθελα να το ζήσω αυτό».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Μέρκελ τόνισε: «Η Ελλάδα ήταν πάντα μέλος της Ε.Ε., συνεργαζόμουν στενά με τους Έλληνες εταίρους μου. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα βιώναμε μια τέτοια σοβαρή κατάσταση. Προερχόμενη από τη Ανατολική Γερμανία πίστευα στην κοινωνική οικονομία και στο γερμανικό θαύμα. Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα δεν περίμενα ότι οι Έλληνες φίλοι μου θα αντιμετώπιζαν τόσες δυσκολίες».
Περιγράφοντας τις δύσκολες στιγμές των αρχικών διαπραγματεύσεων για το χρέος της Ελλάδας είπε: «Τον Φεβρουάριο του 2010 έγινε σαφές ότι τα προβλήματα ήταν πολύ σοβαρά. Με ενημέρωσαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση. Ρώτησα τον Γιώργο Παπανδρέου τι ακριβώς ήθελε κι εκείνος απάντησε “τίποτα”. Στην συνεδρίαση ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέμεινε σιωπηλός ενώ εμείς συζητούσαμε έντονα κι εγώ φαινόμουν ως αυτή που αρνούνταν να δώσει χρήματα».
Για τον ρόλο του ΔΝΤ αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ανέφερε: «Γνώριζα πως το ΔΝΤ είναι αυστηρό και ανεξάρτητο οργανισμό. Η Ελλάδα είχε ήδη ζητήσει βοήθεια από αυτούς αλλά είχε απορριφθεί η πρόταση τους τότε. Ως φυσικός κατανοούσα καλά τους αριθμούς κι ήξερα πως δεν αρκούσαν κάποια εκατομμύρια ευρώ για λύσει τα προβλήματα αυτά».
“Ήμουν ξεκάθαρη σε αυτό που έλεγα – δεν επιθυμούσα το Grexit”, πρόσθεσε αναφερόμενη στη σύγκρουσή της με τον Σόιμπλε σχετικά με τη θέση των Ελλήνων στο ευρώ.
Σχετικά με τη στάση του Σόιμπλε απέναντι στο κούρεμα του χρέους είπε: «Ήμουν υπέρ του κουρέματος όπως κι εκείνος όμως οι Τρισέ και Σαρκοζί αντέτειναν πως είμαι τρελή που επιμένω σε αυτό».
Όσον αφορά στον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε: «Στην πρώτη μας συνάντηση τον περίμενα στην καγκελαρία ενώ εκείνος πήγε να μιλήσει στους διαδηλωτές λέγοντάς μου “Πρέπει κανείς να ασχοληθεί επίσης με τους υποστηρικτές”. Δεν είχε άδικο καθώς εγώ υποστήριξα ιδιωτικοποιήσεις ενώ εκείνος θεωρούσε αυτές ως κάτι αρνητικό».
“Το δημοψήφισμα του 2015 ήταν ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για αυτή τη διαδικασία.
“Η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τους πρόσφυγες ήταν δραματική”, δήλωσε σχετικά με τις συμφωνίες επιστροφής παράνομων μεταναστών προς Τουρκία όπου αντάλλαγμα ελήφθησαν χρηματοδοτήσεις.
Από πλευράς σχέσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως “Ο Τραμπ δεν ήταν επιθετικός αλλά ήθελε σίγουρα προσοχή”. Θυμήθηκε επίσης πώς κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο αρνήθηκε χειραψία μαζί της.
Tέλος, σχολιάζοντας τη ζωή μετά την πολιτική είπε: “Το τέλος αυτής μου έφερε ευχαρίστηση καθώς τώρα έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο – είναι υπέροχο”.