03/07/2025

Άκης Σκέρτσος: Η Επανάσταση στα Γήπεδα Ποδοσφαίρου και Μπάσκετ – Τι αλλάζει;

Στη σημερινή παρουσίαση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών κατά της οπαδικής βίας είναι εστιασμένη ανάρτηση που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος συμμετείχε άλλωστε στη σχετική συνέντευξη Τύπου. Άκης Σκέρτσος: 6 πολιτικές και 4 προτεραιότητες για τα άτομα με αυτισμό Ανάρτηση που είναι αφιερωμένη στον Άλκη Καμπανό, τον Μιχάλη Κατσούρη και τον

Άκης Σκέρτσος: Η κατάσταση στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ δεν είναι πλέον η ίδια

Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες κατά της Οπαδικής Βίας

Στη σημερινή παρουσίαση των κυβερνητικών δράσεων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, ξεχωρίζει η ανάρτηση του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα κοινωνικά δίκτυα.Ο υπουργός συμμετείχε και στη σχετική συνέντευξη Τύπου.

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε σε «6 πολιτικές και 4 προτεραιότητες για τα άτομα με αυτισμό», αφιερώνοντας την ανάρτησή του στους Άλκη Καμπανό, Μιχάλη Κατσούρη και Γιώργο Λυγγερίδη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι τρεις νέοι αυτοί άνθρωποι χάθηκαν εντελώς παράλογα και βίαια ως θύματα της ανεξέλεγκτης οπαδικής αθλητικής βίας. Ο χαμός τους μας κινητοποίησε ως πολιτεία και ως κοινωνία με στόχο να δημιουργήσουμε, επιτέλους, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο πρόληψης αλλά και καταστολής της αθλητικής βίας στη χώρα μας.»

Δεκαοκτώ μήνες μετά το τραγικό γεγονός που οδήγησε στη δολοφονία του Γ. Λυγγερίδη, η κατάσταση στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ έχει αλλάξει σημαντικά χάρη στα μέτρα που εφαρμόσαμε από τον Φεβρουάριο του 2024. Τι έχει αλλάξει; Η εισαγωγή ψηφιακών εισιτηρίων με ονομαστικοποίηση, η ψηφιακή ταυτοποίηση στην είσοδο των γηπέδων καθώς επίσης οι >2.500 σύγχρονες κάμερες που είναι συνδεδεμένες με την ΕΛΑΣ έχουν συμβάλει στην ασφάλεια των φιλάθλων.

Η δυνατότητα ταυτοποίησης παραβατικών ατόμων εντός των γηπέδων καθώς οι νέες αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε άμεσες ποινές – όπως η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων θυρών – διασφαλίζοντας παράλληλα το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Οι ποινικές κυρώσεις έχουν γίνει αυστηρότερες αλλά δίκαιες ενώ το αδίκημα της αθλητικής βίας χαρακτηρίζεται πλέον ως “ιδιώνυμο”.

Αυτό αποτελεί μέρος από τις 12 διακριτές πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει εδώ και 18 μήνες μαζί με μια ακόμη κρίσιμη: αναγνωρίσαμε ότι η αντιμετώπιση της αθλητικής βίας δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσω καταστολής ούτε είναι ευθύνη ενός μόνο υπουργείου», σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος προσθέτοντας: «Η συνεχής συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι καθοριστική για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων.»

  • 1.485.012: προσωποποιημένα εισιτήρια εκδόθηκαν.
  • 235.340: προσωποποιημένα εισιτήρια ανηλίκων.
  • 26.018: προσωποποιημένα εισιτήρια αλλοδαπών.
  • 17.139: αιτήματα εξυπηρέτησης μέσω support.gov.gr.
  • 2.597:</strong} κάμερες εγκαταστάθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2024.
  • €1,4 εκατ.:</strong} χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν από τη ΔΕΑΒ σε ομάδες ή φυσικά πρόσωπα.
  • –109:</strong} αγώνες διεξήχθησαν κεκλεισμένων θυρών (76 στο ποδόσφαιρο).
  • –604:</strong} συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα.

Kλείνοντας είπε: «Φέτος τον Μάιο ζητήθηκε βοήθεια από τη σουηδική αστυνομία προς την ΕΛΑΣ για τη διαχείριση προβλημάτων σχετικά με την αθλητική βία ενώ η UEFA απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή για τη νέα ασφαλή διεξαγωγή αγώνων.» Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εγγυηθούμε το δικαίωμα κάθε φιλάθλου να παρακολουθεί ασφαλώς το αγαπημένο τους άθλημα ή ομάδα χωρίς φόβους.»

“Ο αγώνας κατά της ανομίας στη χώρα μας είναι συνεχής”, κατέληξε ο Άκης Σκέρτσος αναγνωρίζοντας τη συμβολή άλλων υπουργών όπως οι Ιωάννης Βρούτσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης και Δημήτρης Παπαστεργίου.”