04/07/2025

«Σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αποκαλύψεις για οικονομικές ατασθαλίες βουλευτών της ακροδεξιάς»

Παραβίαση των διαδικασιών υποβολής προσφορών, υπερτιμολογήσεις και ύποπτες δωρεές σε συλλόγους: το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός και πολλοί από τους συμμάχους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούνται ύποπτοι για πλήθος οικονομικών ατασθαλιών, σύμφωνα με έκθεση του νομοθετικού οργάνου της Ενωσης που αποκαλύπτεται από την εφημερίδα Le Monde και αυστριακά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης Επειτα από

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέες κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες κατά των βουλευτών της ακροδεξιάς

Οικονομικές Ανωμαλίες του Εθνικού Συναγερμού

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Le Monde και άλλες πηγές από την Αυστρία και τη Γερμανία αποκαλύπτει ότι το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός, καθώς και αρκετοί σύμμαχοί του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρονται να εμπλέκονται σε σοβαρές οικονομικές παρατυπίες. Αυτές περιλαμβάνουν παραβιάσεις διαδικασιών υποβολής προσφορών και ύποπτες χρηματοδοτήσεις προς οργανώσεις.

Μετά την υπόθεση των ψευδών θέσεων εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία οδήγησε σε δικαστική καταδίκη της Μαρίν Λε Πεν και άλλων στελεχών του κόμματος στα τέλη Μαρτίου (η εκδίκαση της έφεσης αναμένεται το καλοκαίρι του 2026), νέες κατηγορίες προκύπτουν κατά του Εθνικού Συναγερμού, ο οποίος είναι η κυρίαρχη κοινοβουλευτική δύναμη στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Αυτή τη φορά, το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς μαζί με τους συμμάχους τους από την πρώην ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία αντιμετωπίζουν υποψίες για αδικαιολόγητες δαπάνες που ξεπερνούν τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2019-2024. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από μια έκθεση της διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εν λόγω έκθεση αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες δαπάνες σχετίζονται με δύο εταιρείες που συνδέονται με άτομα κοντά στη Μαρίν Λε Πεν: τον πρώην σύμβουλό της Φρεντερίκ Σατιγιόν και τη σύζυγό του Σινγκίντ Μπλαν. Η εταιρεία ψηφιακής επικοινωνίας e-Politic έλαβε 1,7 εκατομμύριο ευρώ μέσω ενός «νόμιμου» δημόσιου διαγωνισμού αλλά με σημαντικές παραβάσεις κανόνων σύμφωνα με τους επιθεωρητές. Ως αποτέλεσμα αυτών των ευρημάτων θεωρούν ότι «όλες οι δαπάνες είναι παράνομες».

Παρόμοια κατάσταση ισχύει για την εταιρεία Unanime που εισέπραξε 1,4 εκατομμύριο ευρώ για υπηρεσίες εκτύπωσης ως ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη με περιορισμένο κόστος κέρδους περίπου 260.000 ευρώ. Αυτές οι περιπτώσεις θυμίζουν προηγούμενη υπόθεση σχετικά με τον «κιτ προεκλογικής εκστρατείας», στην οποία το ζεύγος Σατιγιόν-Μπλαν είχε καταδικαστεί για αισχροκέρδεια και κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Επιπλέον, ο Εθνικός Συναγερμός κατηγορείται επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πολλές δωρεές προς οργανισμούς που δεν σχετίζονταν καθόλου με τις πολιτικές δραστηριότητές τους στις Βρυξέλλες. Συγκεντρωτικά πάνω από 700.000 ευρώ έχουν δοθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε οργανισμούς συνδεόμενους είτε με πρόσωπα κοντά στους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές είτε κατοίκους των εκλογικών τους περιφερειών.

Η Μαρίν Λε Πεν δήλωσε στο RTL ότι δεν έχει γνώση της υπόθεσης: «Δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται, δεν έχω δει τον φάκελο». Ωστόσο πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν διοικητικές διαφωνίες μεταξύ αυτούς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι εξέφρασε την πρόθεσή τους να τις επιλύσουν ξανά χαρακτηρίζοντας το νομοθετικό όργανο ως «πολιτικό εργαλείο που διεξάγει πόλεμο χαρακωμάτων κατά της αντιπολίτευσης» ενώ σημείωσε πως «ψάχνουν συνεχώς αφορμές για αντιπαράθεση».