«Γεωργιάδης: Η Ελλάδα, η Μικρή Υπερδύναμη της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας»
Στο παρόν και στο μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη συμβολή της στην οικονομία και το ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας (HERA), σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, με τίτλο «29th Annual Government Roundtable –

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Παρόν και Μέλλον
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας (HERA). Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με τίτλο «29th Annual Government Roundtable – Walking steadily across a tightrope of uncertainty».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο παραγωγής φαρμάκων, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. «Εκτός από τα εκατομμύρια πρόβατα που παράγει η Ελλάδα,πραγματικά παράγει όμως φάρμακα και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα,για το μέγεθός της,είναι μια μικρή υπερδύναμη»,δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου το 12% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην ΕΕ προέρχονται από ελληνικές μονάδες παραγωγής. Τόνισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μέσω συγκεκριμένων πολιτικών και πράξεων.
Αναφέρθηκε στις τρέχουσες επενδύσεις που υλοποιούνται από την εγχώρια βιομηχανία καθώς και από πολυεθνικές εταιρείες μέσω του επενδυτικού clawback και των κινήτρων που έχουν παρασχεθεί.Οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται στα 1,6 δισ. ευρώ ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για να ενισχυθούν οι βάσεις παραγωγής στη χώρα μας.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης την εξέλιξη του ενδεικτικού clawback για τα επόμενα τρία χρόνια με επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσον αφορά τη φαρμακευτική πολιτική, ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε πως σχεδιάζεται η εφαρμογή ενός φίλτρου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα συνδυάζει τις πληροφορίες προϊόντων (spc) με τον διεθνή κωδικό ασθενειών (ICD 10), ώστε να διαπιστώνεται εάν ένα φάρμακο έρχεται σε αντίθεση με κάποιο άλλο που λαμβάνεται ήδη. Η ετήσια εξοικονόμηση μπορεί να ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2025 προκειμένου «να πετύχουμε μία ουσιαστική εξοικονόμηση». Ο στόχος είναι μαζί με την επιπλέον χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί καθώς και τη δημιουργία Ταμείου Καινοτομίας να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ώστε να υποδεχτεί νέες θεραπείες ενώ παράλληλα θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τη σωστή λειτουργία της αγοράς.