04/07/2025

«ΟΟΣΑ: Αποκαλύψεις για αγροτικές επιδοτήσεις, ενεργειακό κόστος και παραγωγικότητα στην Ελλάδα»

Ο ΟΟΣΑ κάνει σημαντικές συστάσεις για Ευρωπαϊκή Ένωση με αποδέκτη και την Ελλάδα. Μάλιστα ο Οργανισμός αναφέρει μέσω της έκθεσης του για τη χώρα μας πως η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει την τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της αύξησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αλλά και να μειώσει τη φορολογία. Είναι περιορισμένη η χρηματοδότηση της ΕΕ για

ΟΟΣΑ: Τι λέει ο Οργανισμός για τις αγροτικές επιδοτήσεις, το ρεύμα και την παραγωγικότητα στην Ελλάδα –

Σημαντικές Συστάσεις του ΟΟΣΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχει δημοσιεύσει μια έκθεση που περιλαμβάνει κρίσιμες προτάσεις για τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αύξησης των διασυνδέσεων δικτύου καθώς και με τη μείωση της φορολογίας. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ για διασυνοριακές επενδύσεις σε δίκτυα είναι περιορισμένη,ενώ η κυριαρχία των εθνικών συμφερόντων στην επιλογή έργων δεν είναι πάντα συμβατή με τις ευρύτερες ανάγκες.

Ο οργανισμός ACER (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας) μπορεί να προτείνει συγκεκριμένα έργα που θα συνδέσουν τα δίκτυα, πληρώντας τα κριτήρια ανάλυσης κόστους-οφέλους. Με ένα πιο ολοκληρωμένο ηλεκτρικό δίκτυο, οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν πλεονάζουσα ενέργεια, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη μείωση του ενεργειακού κόστους» αναφέρεται στην έκθεση.

Παραγωγικότητα

Η παραγωγικότητα αποτελεί επίσης θέμα που θίγει ο ΟΟΣΑ. Η μακροπρόθεσμη αύξηση της παραγωγικότητας παραμένει αδύναμη λόγω των επίμονων εμποδίων στην εσωτερική αγορά. Ωστόσο, αυτή μπορεί να βελτιωθεί μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα περιορίσουν αυτά τα εμπόδια καθώς και τον ρυθμιστικό φόρτο. Επιπλέον, η εμβάθυνση στις κεφαλαιαγορές και η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι απαραίτητες ώστε να απελευθερωθεί η επιχειρηματική δυναμική.

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού:

  • Η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την παραγωγικότητα εργασίας.
  • Διαθέτει το τρίτο πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις λιανικές αγορές στην Ένωση.

Kοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και Διαφθορά

Ο ΟΟΣΑ επικεντρώνεται επίσης στο ζήτημα κατανομής πόρων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το οποίο έχει γίνει επίκαιρο στη χώρα μας λόγω πρόσφατων σκανδάλων στον τομέα αυτό. Αναφέρει ότι οι ενισχύσεις συχνά δεν ωφελούν τους αγρότες αλλά άλλες ομάδες πολιτών, κάτι που δεν επιλύει το πρόβλημα των εισοδημάτων τους.

“Η επανεξέταση των δαπανών, η απλούστευση της διαχείρισης καθώς και η εθνική συγχρηματοδότηση όλων των εξόδων της ΚΑΠ θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν καλύτερη εποπτεία ενώ παράλληλα θα απελευθερώσουν δημοσιονομικούς πόρους για νέες προτεραιότητες”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο οργανισμός. Παράλληλα τονίζεται ότι ο έλεγχος κατά της διαφθοράς παραμένει πρόκληση: “Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να συνεχίζουν τον συντονισμό προσπαθειών ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικότητα στις δημόσιες δαπάνες”.

Βασικά Συμπεράσματα του ΟΟΣΑ

  • Eπιβράδυνση οικονομικής ανάκαμψης: Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη έχει επιβραδυνθεί λόγω γεωπολιτικών γεγονότων όπως η ρωσο-ουκρανική κρίση.
  • Aνάγκη πολιτικής αντίδρασης: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να αντιδράσουν στις γεωπολιτικές προκλήσεις μέσω πολιτικών αποφάσεων.
  • Eπένδυση σε νέες ανάγκες: Οι οικονομικές πολιτικές πρέπει όχι μόνο να υποστηρίξουν ανάπτυξη αλλά κι άλλους τομείς όπως είναι οι αμυντικές δαπάνες.
  • Sταθερότητα τιμών:The monetary policy should ensure price stability is restored and priorities are redefined to allocate sufficient resources for new challenges.