Καφούνης: Η Ψηφιακή Γραφειοκρατία Θέτει Φρένο στον Μετασχηματισμό του Εμπορίου
Η ψηφιακή γραφειοκρατία διαβρώνει και υποσκάπτει τις αγωνιώδεις προσπάθειες των επιχειρήσεων να παραμείνουν ανταγωνιστικές στον απαιτητικό «μαραθώνιο» του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. Αυτό είναι το ανησυχητικό συμπέρασμα στις απαντήσεις που έλαβε το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ από τις 17 Ομοσπονδίες της χώρας, τους 340 εμπορικούς Συλλόγους και τους 5 Συνδέσμους Εμπορικών Αντιπροσώπων. Τα αποτελέσματα της Έρευνας αποτυπώνονται

Η Ψηφιακή Γραφειοκρατία και οι Επιπτώσεις της στις Επιχειρήσεις
Η ψηφιακή γραφειοκρατία αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στον απαιτητικό «μαραθώνιο» του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα προκύπτει από τις απαντήσεις που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ από 17 Ομοσπονδίες,340 εμπορικούς Συλλόγους και 5 Συνδέσμους Εμπορικών Αντιπροσώπων στη χώρα μας. Τα ευρήματα της Έρευνας αποτυπώνονται σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Σταύρος Καφούνης, στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, στο πλαίσιο συνεργασίας τους για την καταγραφή της πραγματικής ψηφιακής κατάστασης του Ελληνικού Εμπορίου.
Ο κ. Καφούνης υπογράμμισε: «Η ψηφιακή γραφειοκρατία έχει σημαντικό κόστος για τις επιχειρήσεις και την οικονομία συνολικά. «Τρέφεται» από τις στρεβλώσεις του εγχώριου ψηφιακού μετασχηματισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συστημικές παθογένειες: έλλειψη δεξιοτήτων στον τομέα των ψηφοφορικών διαδικασιών, υπερφόρτωση πληροφοριών και έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων, καθώς επίσης η σωρεία νέων νομοθετικών απαιτήσεων και τα υψηλά κόστη για υπηρεσίες και προϊόντα τεχνολογίας.»
«Καλώ τον Υπουργό Ψηφίακης Διακυβέρνησης να εξετάσει προσεκτικά τις 13 κύριες προκλήσεις που αναδεικνύονται στην Έρευνα του Ινστιτούτου μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Είναι σαφέστατο ότι ο ελληνικός εμπορικός τομέας επιθυμεί να επιταχύνει τη διαδικασία ψηφοποίησης αλλά η γραφειοκρατία τον περιορίζει.
Ανάμεσα στις συνεχείς αναβαθμίσεις λογισμικού και τα έξοδα συνδρομών σε παρόχους υπηρεσιών τεχνολογίας, χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται σε αδιέξοδο. Όταν μάλιστα βλέπουν ότι αντί να επιβραβεύονται για την συνέπειά τους τιμωρούνται με τεκμαρτές φορολογήσεις ενώ οι τζίροι τους μειώνονται δραματικά, αυτό οδηγεί σε απογοήτευση κι ακύρωση κρίσιμων επενδύσεων στην ψηφοποίηση.
Χωρίς έναν ισχυρότερο κλάδο οικονομικά ανταγωνιστικό στο πεδίο της ψήφισης, ο εθνικός στόχος για τη σύγκλιση με τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμένει μακριά από εμάς.
Απαιτείται άμεση δράση: Χρειάζονται ευρείες χρηματοδοτικές ενισχύσεις προς τις εμπορικές ΜΜΕ για επενδύσεις στην ψήφοποίηση καθώς επίσης ελαχιστοποίηση των φορολογικών κι ασφαλιστικών βαρών καθώς επίσης διοικητικών υποχρεώσεων στη διαδικασία αυτή. Είναι απαραίτητα στοχευμένα εργαλεία εκπαίδευσης τόσο εργοδοτών όσο κι εργαζομένων ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί να συμβάλουν στην πρόοδο αυτή.