«Επιχειρήσεις και Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Η Νέα Εποχή στις Συναλλαγές και ο Καθοριστικός Ρόλος τους»
Από την 1η Ιουλίου 2025 έχει τεθεί σε υποχρεωτική εφαρμογή η πλήρης ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αλλάζει το τοπίο στις συναλλαγές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων Nepa Economic Consulting, Κώστας Πατήρης, η αλλαγή αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση

Υποχρεωτική Ηλεκτρονική Τιμολόγηση από το 2025: Προκλήσεις και Ευκαιρίες
Από την 1η Ιουλίου 2025,η πλήρης ηλεκτρονική τιμολόγηση θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να μεταμορφώσει τον τρόπο που διεξάγονται οι συναλλαγές στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο Κώστας Πατήρης, διευθύνων σύμβουλος της Nepa Economic Consulting, επισημαίνει ότι αυτή η μετάβαση είναι θετική αλλά συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο, κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αν και θα υπάρξει αυτοματοποίηση που θα ενισχύσει τη διαφάνεια στις διαδικασίες, οι υποδομές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και πολλοί δεν είναι πλήρως έτοιμοι να προσαρμοστούν.
Η διαδικασία προσαρμογής απαιτεί χρόνο, εξειδίκευση καθώς επίσης επενδύσεις σε τεχνολογικά συστήματα. Για το λόγο αυτό, ο κ. Πατήρης τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ειδικών μέτρων στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ενός φορέα ή ενός στοχευμένου προγράμματος ΕΣΠΑ που θα διευκολύνει τη μετάβασή τους στην ψηφιοποίηση.
Επιπλέον του τεχνικού κόστους, οι πιέσεις αυξάνονται λόγω του δημοσιονομικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ελληνικό Δημόσιο έχει οφειλές ύψους 3,7 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα – ένα ποσό που πλήττει ιδιαίτερα τους προμηθευτές στον τομέα της Υγείας καθώς και άλλες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από ταμειακές ροές.
Οι καθυστερημένες πληρωμές δημιουργούν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού ενώ ο τραπεζικός τομέας δεν παρέχει την απαραίτητη στήριξη αυτή τη στιγμή. Ο κ. Πατήρης υπογραμμίζει τη σημασία τήρησης των συμφωνημένων ημερομηνιών πληρωμών ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των φορέων του Δημοσίου.
Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων σημειώνει ότι αν κι οι πληροφορίες συγκεντρώνονται στο mydata και στο ΓΕΜΗ, υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαιτούνται ξεχωριστά στοιχεία από άλλες αρχές όπως η Τράπεζα της Ελλάδος. Χωρίς μια ενιαία πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών δεν πρόκειται ποτέ να λυθούν τα προβλήματα αυτά.
Σχετικά με τον Νόμο 4990/2022 που αφορά την ενσωμάτωσή της Οδηγίας Whistleblowing στις εταιρείες με περισσότερους από 50 εργαζόμενους δηλώνει θετικός: «Είναι υποχρεωτικός τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα». Αυτός ο νόμος προστατεύει τους εργαζόμενους που παρατηρούν μη σύννομες πρακτικές κι επιθυμούν να καταγγείλουν αυτές τις καταστάσεις – κάτι που συμβάλλει στη διαφάνεια.»
Tέλος αναφέρεται στη διάκριση ανάμεσα σε «μικρά» και «μεγάλα» λογιστικά γραφεία λέγοντας πως αυτή είναι άδικη: «Δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο γραφείο αλλά μόνο αν κάνεις καλά ή όχι τη δουλειά σου». Όλοι χρειάζονται πόρους κι εργαλεία ανεξαρτήτως μεγέθους.» Σημαντική είναι η ποιότητα εργασίας αντί του μεγέθους του γραφείου σύμφωνα με τον ίδιο: «Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να γίνει σωστά ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.»