«Γιώργος Γεραπετρίτης στη Λιβύη: Καθοριστική συνάντηση με Χαφτάρ για την ΑΟΖ»
Με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ταυτόχρονα με την κυβέρνηση στην Τρίπολη και την Βεγγάζη επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει τετελεσμένα που απορρέουν από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Αθήνα καθώς και οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι από το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν απορρέουν έννομα αποτελέσματα. Ωστόσο Ελλάδα, Ε.Ε. και

Προσπάθειες Επανέναρξης Συνομιλιών για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών
Η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει τις συνομιλίες σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, συνεργαζόμενη ταυτόχρονα με τις αρχές στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, προκειμένου να αποτρέψει τετελεσμένα που προκύπτουν από το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.Η Αθήνα και οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει νομικά αποτελέσματα.Παράλληλα, η Ελλάδα, η Ε.Ε.και η Αίγυπτος ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη.
Μετά από χρόνια στενής συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η στρατηγική προσέγγιση της Άγκυρας προς τις αρχές της Βεγγάζης και τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ έχει προκαλέσει ανησυχία.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στη Βεγγάζη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ σε συνάντησή του με τον Χαφτάρ. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διαδικασίες πλειοδοσίας.
Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Άγιο Όρος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μία δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή τη διπλωματική μας ισχύ… θα την ασκήσουμε επ ωφελεία όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ωστόσο, οι συναλλακτικές σχέσεις που επικρατούν στο διπλωματικό σκηνικό γύρω από τη Λιβύη καθιστούν δύσκολη τη θέση της Αθήνας. Παρόλα αυτά, αναμένονται πρωτοβουλίες συνεργασίας στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης προς όφελος των λιβυκών αρχών. «Η Ελλάδα προσφέρει πολλά στη Λιβύη…Το κρίσιμο είναι να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση μαζί τους», τόνισε ξανά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Το Μεταναστευτικό Ζήτημα
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι αυτό του μεταναστευτικού προβλήματος λόγω αύξησης των ροών από τη Λιβύη προς Κρήτη καθώς επίσης και λόγω αποστολής ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου όταν επισκεφθεί τον τόπο ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ μαζί με τους υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας,Ιταλίας και Μάλτας.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα κι έτσι έχει θέσει το μεταναστευτικό ως κυρίαρχο ευρωπαϊκό ζήτημα αντί απλώς ενός διμερούς προβλήματος με τη Λιβύη. Η αποστολή αυτή αναμένεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα: ότι η Ε.E., μέσω αυτής της πρωτοβουλίας θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην δημιουργηθεί νέα διαδρομή παράτυπων μετακινήσεων από τη Λιβύη προς Ευρώπη.