07/07/2025

«Σήμερα στο Eurogroup: Οι Καθοριστικές Αποφάσεις για τη Ρήτρα Διαφυγής»

Σήμερα, Δευτέρα, 7 Ιουλίου αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup η σημαντική πρόσθετη δημοσιονομική ανάσα για την Ελλάδα  που προσφέρει το νέο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Και αύριο εκτιμάται πως θα γίνει η σχετική επικύρωση από το Ecofin. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις στις αμυντικές δαπάνες μέσω της ειδικής ρήτρας διαφυγής.

Ρήτρα διαφυγής: Τι αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα στο Eurogroup – enikonomia.gr

Δημοσιονομική Ανάσα για την Ελλάδα μέσω του Eurogroup

Σήμερα,Δευτέρα 7 Ιουλίου,αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup μια σημαντική δημοσιονομική διευκόλυνση για την Ελλάδα,η οποία προκύπτει από το νέο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Αύριο αναμένεται η επικύρωση αυτής της απόφασης από το Ecofin. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπούν εξαιρέσεις στις αμυντικές δαπάνες μέσω μιας ειδικής ρήτρας διαφυγής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ανοίγεται ο δρόμος για πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ λόγω της απόφασης που εξαιρεί τις αμυντικές δαπάνες από τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρεάσει αρνητικά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Η ρήτρα διαφυγής εφαρμόζεται και σε άλλες 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, προσφέροντας τη δυνατότητα επιπλέον δαπανών έως και 1,5% του ΑΕΠ σε στρατιωτικά προγράμματα, οι οποίες θα καταγράφονται μόνο στο δημόσιο χρέος χωρίς να προσμετρώνται στο έλλειμμα.

Από το 2025 έως το 2028 θα ισχύσει αυτό το νέο καθεστώς της ρήτρας διαφυγής με τη δυνατότητα παράτασης ενός ακόμη έτους. Παράλληλα, η Κομισιόν θα παρακολουθεί ετησίως τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Το Νέο Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικού Εξοπλισμού

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ακριβής προϋπολογισμός του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού για την περίοδο 2025-2036 δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση των δαπανών στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο ποσοστό του 2,2% για το έτος 2024 και περαιτέρω αύξηση στο 2,5% μέχρι το 2026.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι μετατίθεται η βάση υπολογισμού των στρατιωτικών δαπανών για τον υπολογισμό τους από το έτος βάσης που είχε οριστεί αρχικά ως το 2021. Αυτό σημαίνει ότι αν παρέμενε αυτή η βάση υπολογισμού τότε δεν θα υπήρχε περιθώριο δημοσιονομικής ευελιξίας καθώς οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες υπερέβαιναν ήδη το όριο του τρία ποσοστά επί του ΑΕΠ.

Με τη νέα βάση υπολογισμού δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος σχεδόν μισού δις ευρώ λόγω αύξησης κατά τρεις μονάδες ποσοστιαία στο ΑΕΠ.

Aυτά τα κεφάλαια πρόκειται να ενσωματωθούν στον «κουμπαρά» των ενός δις ευρώ που έχει συγκεντρωθεί μέσω περιορισμών στις πρωτογενείς δαπάνες και πρόσθετων εσόδων που προέρχονται από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Έτσι σχηματίζεται ένα πακέτο ελαφρύνσεων συνολικού ύψους άνω των δύο δις ευρώ που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), επικεντρώνοντας στις μόνιμες φοροελαφρύνσεις προς τη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Mάλιστα οι αλλαγές στον σχεδιασμό των ελαφρύνσεων φαίνεται πως περιλαμβάνουν: τροποποιήσεις στη φορολογική κλίμακα εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και στα εισοδήματα που προέρχονται από ενοίκια και τεκμήρια διαβίωσης. Επιπλέον φαίνεται πως υπάρχουν σχέδια γενναίων λύσεων σχετικά με την αντιμετώπιση στεγαστικών ζητημάτων συνολικά.