08/07/2025

«Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή 13 κατηγορουμένων ζητά η Εισαγγελέας στη δεύτερη δίκη για τις παράνομες επιδοτήσεις»

Με την εισαγγελική πρόταση για την ενοχή 13 κατηγορουμένων θα συνεχιστεί στις 21 Ιουλίου η δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, δεύτερη από εκείνες που έχει παραπέμψει σε δικαστήρια της Αθήνας η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η δίκη αφορά παράνομες επιδοτήσεις, ποσών από 13 έως και 90 χιλιάδες ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,την περίοδο 2019- 2020 με τους 13

Ελεύθεροι 7 οπαδοί μεγάλης ομάδας και μέλη εγκληματικών οργανώσεων που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών

Δίκη για Παράνομες Επιδοτήσεις: Εξελίξεις και Κατηγορίες

Η δίκη που αφορά 13 κατηγορούμενους θα συνεχιστεί στις 21 Ιουλίου,με την εισαγγελική πρόταση να ζητά την ενοχή τους. Πρόκειται για μία από τις υποθέσεις που έχει παραπέμψει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στα δικαστήρια της Αθήνας.

Οι κατηγορίες σχετίζονται με παράνομες επιδοτήσεις που κυμαίνονται από 13 έως 90 χιλιάδες ευρώ, οι οποίες χορηγήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την περίοδο 2019-2020. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ορισμένοι εξ αυτών φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες,οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έλαβαν επιδοτήσεις βασιζόμενοι σε εκτάσεις στη Φθιώτιδα που δηλώθηκαν ως βοσκοτόπια. Αυτές οι εκτάσεις φαίνεται ότι είχαν μισθωθεί είτε από γεωργικό συνεταιρισμό είτε από μέλη των οικογενειών τους. Ορισμένες εξ αυτών είναι δημόσιες ή δασικές γαίες.

Η υπόθεση προήλθε μετά από ανώνυμη καταγγελία σχετικά με μια ομάδα ατόμων που αυτοπαρουσιάζονταν ως «αγρότες» και υπέβαλαν πλαστά μισθωτήρια σε συγκεκριμένο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων. Στην αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου ζήτησε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται ένας πρώην πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού ηλικίας 84 ετών και άλλοι επαγγελματίες όπως οδοντίατροι και μηχανικοί.

Η κ. Θάνου αποδέχθηκε πλήρως το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρει ότι οι εμπλεκόμενοι έχουν αποκομίσει συνολικά παράνομα κέρδη άνω των 440.000 ευρώ. Τόνισε ότι αυτά τα ποσά “τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειές του”. Επιπλέον επισήμανε τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην υπόθεση αυτή “που θα έπρεπε να διενεργούν ελέγχους”.

“Αυτό οδήγησε στο φαινόμενο να μη γίνεται κανένας πραγματικός έλεγχος”, ανέφερε η κυρία Θάνου σχετικά με τις ενδείξεις παραποίησης και απάτης στην διαδικασία χορήγησης επιδοτήσεων.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε επίσης τη διαβίβαση πρακτικών της δίκης ώστε πέντε μάρτυρες να εξεταστούν για ψευδορκία καθώς επίσης δύο άτομα για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία και ένα άλλο πρόσωπο για ψευδή βεβαίωση.

Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις εις βάρος τους καταγγελίες. Ο ηλικιωμένος πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού ισχυρίστηκε ότι όλα ήταν νόμιμα καθώς ο συνεταιρισμός είχε νόμιμα δικαιώματα επί των εν λόγω εκτάσεων από το 1935 επικαλούμενος σχετικές αποφάσεις προς υποστήριξή του. Αντίστοιχα, οι άλλοι παραλήπτες επιδοτήσεων δήλωσαν πως σύμφωνα με εγκύκλιο δεν απαιτούνταν ούτε γεωργική παραγωγή ούτε ζωικό κεφάλαιο προκειμένου να λάβουν την επιδότηση αλλά μόνο η διατήρηση των βοσκοτόπων σε “καλή γεωργική κατάσταση”.