09/07/2025

Χατζηδάκης: Το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων ως Καταλύτης για Μια Αποτελεσματική Κοινωνική Πολιτική

«Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για κάτι που δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τη δημόσια συζήτηση αυτές τις ημέρες, είναι, όμως, ένα ισχυρό εργαλείο στην προσπάθειά μας για ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Πρόκειται για το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων, μια μεταρρύθμιση που σχεδιάζαμε όσο ήμουν υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ψηφίζεται αύριο στη Βουλή. Το Εθνικό

Χατζηδάκης: Eργαλείο άσκησης πιο αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων

Η Σημασία του Εθνικού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων

Σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα, αλλά αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Ο λόγος για το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων, μια μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών και πρόκειται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή.

Το νέο αυτό μητρώο θα προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα: το κράτος θα αποκτήσει μια συνολική εικόνα των παροχών που λαμβάνουν οι πολίτες. Έτσι, θα είναι σε θέση να εντοπίζει εγκαίρως τους “πονηρούληδες” που επωφελούνται από επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται. Επιπλέον, με την πλήρη εικόνα που θα έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να αναπτύξουμε πολιτικές που υποστηρίζουν πιο στοχευμένα εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης στην πλατφόρμα Linkedin.

Μια Αναλυτική Προσέγγιση στις Παροχές

Ο κ. Χατζηδάκης συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες σχετικά με τις παροχές και τα επιδόματα είναι κατακερματισμένες σε πολλά διαφορετικά δημόσια μητρώα, τα οποία συχνά δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Στο νέο Μητρώο θα καταγράφονται βασικά στοιχεία των παροχών σε χρήμα ή είδος για κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Όλες οι πληροφορίες από τα διάφορα δημόσια μητρώα σχετικά με τις παροχές θα συγκεντρωνόνται εδώ. Για πρώτη φορά το κράτος θα έχει άμεση γνώση των παροχών προς τους πολίτες ανεξαρτήτως πηγής και κριτηρίων», προσθέτει.

Με αυτή την ψηφιακή μεταρρύθμιση γίνονται δυνατοί πιο γρήγοροι έλεγχοι ώστε να διαπιστώνονται περιπτώσεις κατάχρησης.

Στοχευμένη Κοινωνική Πολιτική για Αυτούς Που Το Χρειάζονται Περισσότερο

Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι «σήμερα η κυβέρνηση δεν διαθέτει άμεσες πληροφορίες σχετικά με τις χορηγούμενες παροχές». Για την παραγωγή λεπτομερών στοιχείων απαιτείται συλλογή δεδομένων από πολλούς φορείς καθώς επίσης συντονισμός εργασιών ο οποίος μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τα αποτελέσματα. Ωστόσο, όταν θέλεις να δημιουργήσεις νέα κοινωνική πολιτική ή να αξιολογήσεις υπάρχουσα πρέπει αυτό να γίνεται γρήγορα και βασιζόμενο σε αξιόπιστα δεδομένα μέσω κοινής μεθοδολογίας.» Με τη χρήση του νέου Εθνικού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων το υπουργείο Οικονομικών μπορεί πλέον εύκολα και άμεσα να παράγει τέτοιες αναφορές.

Ταχεία Απονομή Παροχών

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεχίζει λέγοντας ότι το νέο μητρώο αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο για την επιτάχυνση της απονομής συγκεκριμένων επιδομάτων: «Αυτό συμβαίνει διότι σήμερα η διοίκηση χρειάζεται ίσως επικοινωνία με άλλους οργανισμούς προκειμένου να ελέγξει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής μιας παρεχομένης υπηρεσίας». Για παράδειγμα η χορήγηση του επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες απαιτεί έλεγχο δικαιώματος σύνταξης μέσω επικοινωνίας μεταξύ οργανισμών όπως ο ΟΠΕΚΑ και ο ΕΦΚΑ; τώρα όλη η απαραίτητη πληροφορία είναι διαθέσιμη στο Μητρολόγιο Παροχής.» Αυτό σημαίνει λιγότερες διαδικασίες για τη διοίκηση αλλά μεγαλύτερη ευκολία στους πολίτες.

Eπόμενα Βήματα

Kλείνοντας την ανάρτησή του ο κ.Χατζηδάκης δηλώνει ότι η πιλοτική εφαρμογή του νέου αυτού μητρολογίου αναμένεται εντός 2025 με αρχικές κοινωνικές παρεμβάσεις από Υπουργεία όπως αυτά της Οικονομίας καθώς επίσης Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας καθώς ΔΥΠΑ & ΟΠΕΚΑ. Σταδιακά όμως το σύστημα αυτό πρόκειται ν’ επεκταθεί ώστε ν’ αγκαλιάσει όλες τις μορφές παρέμβασης μέσω διαλειτουργικότητας κι αυτοματοποίησης ενημέρωσης.» «Το νέο αυτό σύστημα βελτιώνει τη λειτουργία του κράτους ενώ παράλληλα φέρνει έναν δίκαιο χαρακτήρα στην κοινωνία» καταλήγει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.