09/07/2025

Ζαχαράκη: Σταθερότητα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις – Ξεκινά ο Εθνικός Διάλογος για το Μέλλον της Εκπαίδευσης

Τον εθνικό διάλογο, με στόχο την διαμόρφωση διακομματικής συναίνεσης, για το Εθνικό Απολυτήριο και το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων άνοιξε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Ζαχαράκη: «Μέχρι τις 17 Ιουλίου συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό και τέλη Ιουλίου θα ξέρουμε τις βάσεις» «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε, δεν θέλουμε να αλλάξουμε εν

Ζαχαράκη: Δεν θα αλλάξουμε εν κινήσει το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων – Ανοίγουμε τον εθνικό διάλογο

Άνοιγμα Εθνικού Διαλόγου για το Εθνικό Απολυτήριο και τις Εξετάσεις

Σήμερα, η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ξεκίνησε έναν εθνικό διάλογο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με σκοπό τη διαμόρφωση διακομματικής συναίνεσης σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων και το Εθνικό Απολυτήριο.

Η κ. Ζαχαράκη δήλωσε: «Μέχρι τις 17 Ιουλίου θα ολοκληρώσουμε την υποβολή των μηχανογραφικών και στα τέλη του μήνα θα γνωρίζουμε τις βάσεις». Τόνισε ότι δεν επιθυμούν αιφνιδιαστικές αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά θέλουν να προσφέρουν προοπτική. «Καμία ξαφνική αλλαγή δεν θα επηρεάσει τους μαθητές που βρίσκονται ήδη σε συγκεκριμένες τάξεις», πρόσθεσε.

Η Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη υπερκομματικού διαλόγου ώστε μέχρι το τέλος του 2026 να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση για την εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου από το 2029-2030.

«Οτιδήποτε σχετίζεται με την εκπαίδευση απαιτεί χρόνο», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη, αναφερόμενη στους μαθητές που είναι ήδη στο λύκειο και προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους. Η υπουργός συμφώνησε επίσης με τον Στέφανο Παραστατίδη από το ΠΑΣΟΚ ότι η σημερινή συνεδρίαση πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή ενός θεσμικού και αξιόπιστου διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του Λυκείου.

«Το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων έχει μακροχρόνια ιστορία στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Παραστατίδης, προσθέτοντας ότι οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο και δεν συνδέονται απαραίτητα με υπουργικές θητείες.

Η Υπουργός τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς καθώς χωρίς αυτούς καμία αλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. «Θέλουμε να μετατοπίσουμε τη λογική από μια καθαρά εξεταστική προσέγγιση σε μία που δίνει έμφαση στην συνολική πορεία του μαθητή», είπε χαρακτηριστικά.

“Οι πανελλαδικές εξετάσεις προκαλούν άγχος στους μαθητές”, συμπλήρωσε η Υπουργός, αναφέροντας πως διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό εφήβων βιώνει στρες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

“Είναι σωστός ο χρονισμός πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς”, δήλωσε η κ. Ζαχαράκη σχετικά με τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να συζητήσουν πώς θέλουν να είναι το Λύκειο στο μέλλον.

Απόψεις Καθηγητών και Πολιτικών Κομμάτων

Ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κομμάτων για τον σχεδιασμό ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου που θα ενισχύει ταυτόχρονα τόσο τη γενική όσο και τεχνική εκπαίδευση.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα λύκειο που έχει απαξιωθεί μορφωτικά» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κατάργησης του υπάρχοντος συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων προς όφελος ενός πιο λογικού μοντέλου αξιολόγησης μέσω του Εθνικού Απολυτηρίου.

Θέσεις Αντιπροσωπευτικών Κόμματων

  • PASOK:
    • “Πρέπει όλοι οι φορείς της κοινωνίας μας να συμμετέχουν στον διάλογο”, τόνισε ο βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης προτείνοντας συγκεκριμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • SYRIZA:
    • “Το υπάρχον σύστημα έχει ξεπεραστεί”, ανέφερε ο Διονύσης Καλαματιανός επισημαίνοντας τα προβλήματα ανισότητας που δημιουργεί.
  • KKE:
    • “Οι αλλαγές πρέπει να μην εντείνουν τις ανισότητες”, δήλωσε ο Ιωάννης Δελής.
  • Nέα Δημοκρατία:
    • “Χρειάζεται ένας σταθερός εκπαιδευτικός σχεδιασμός”,ανέφερε η Μερόπη Τζούφη.

© 2023 Εκπαιδευτικό Νέα – Όλες οι πληροφορίες υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα