«Oxfam: Οι 4 Δισεκατομμυριούχοι της Αφρικής Κατέχουν Πλούτο Ισοδύναμο με τη Μισή Ήπειρο»
Στην Αφρική, οι ανισότητες βαθαίνουν όσο πουθενά αλλού, με τέσσερις δισεκατομμυριούχους να είναι πλέον πλουσιότεροι από ό,τι ο μισός πληθυσμός της ηπείρου μαζί, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα. Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της ηπείρου –ή αριθμητικά 460 εκατομμύρια άνθρωποι– βρίσκεται κάτω από το

Αυξανόμενες Ανισότητες στην Αφρική
Στην αφρικανική ήπειρο, οι ανισότητες γίνονται ολοένα πιο έντονες, με τέσσερις δισεκατομμυριούχους να κατέχουν πλούτο που ξεπερνά αυτόν του μισού πληθυσμού της περιοχής συνολικά. Αυτό αναδεικνύει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε πρόσφατη έκθεσή της.
Περισσότεροι από 460 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της ηπείρου, ζουν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από τη φτώχεια συνεχώς αυξάνεται.
«Οι τέσσερις πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Αφρική διαθέτουν συνολικά 57,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσία», αναφέρει η Oxfam. «Αυτός ο πλούτος είναι μεγαλύτερος από αυτόν που κατέχουν 750 εκατομμύρια άνθρωποι ή αλλιώς ο μισός πληθυσμός της ηπείρου».
Σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes νωρίτερα φέτος, οι κορυφαίοι αυτοί επιχειρηματίες περιλαμβάνουν τον Άλικο Ντανγκότε (Νιγηρία: τσιμέντο και τρόφιμα), τον Γιόχαν Ρούπερτ (Νότια Αφρική: είδη πολυτελείας), τον Νίκι Οπενχάιμερ (Νότια Αφρική: διαμάντια) και τον Νάσεφ Σαουίρις (Αίγυπτος: βιομηχανία). Η Oxfam υπογραμμίζει ότι αυτές οι ανισότητες εντείνονται λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης εκ μέρους των αφρικανών ηγετών, οι οποίοι διατηρούν φορολογικά συστήματα ευνοϊκά για τους πλουσίους και αναποτελεσματικά για τους υπόλοιπους.
Η Oxfam προσθέτει ότι οι μεγάλες περιουσίες «που μεταφέρονται σε εταιρείες και εξωτερικούς λογαριασμούς» αυξάνονται χωρίς να φορολογούνται όπως θα έπρεπε. Επισημαίνει επίσης ότι είναι αξιοσημείωτο πως στην Αφρική δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές μετά το 1980.
Η οργάνωση εκτιμά ότι εάν οι πιο εύποροι πολίτες φορολογούνταν κατά 1% περισσότερο στις περιουσίες τους και κατά 10% παραπάνω στους τζίρους τους, τα έσοδα θα ήταν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες ποιοτικής εκπαίδευσης και ηλεκτροδότησης για όλους στην ήπειρο. Ωστόσο, γενικά φαίνεται πως οι κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών έχουν δεσμευτεί λιγότερα στη μείωση των ανισοτήτων.
Έρευνες δείχνουν ότι «πάνω από τα τρία πέμπτα του πλούτου των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων προέρχεται από σχέσεις εξάρτησης, διαφθορά και κληρονόμους», κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την Αφρική.Η Φατί Ν’ζι Χασάν, διευθύντρια της Oxfam στην περιοχή αυτή σημειώνει πως «η λεηλασία του αφrican wealth γίνεται μέσω ενός συστήματος που επιτρέπει σε μια μικρή ελίτ να συγκεντρώνει τεράστιο πλούτο ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικών υπηρεσιών».
«Οι ακραίες ανισότητες απειλούν τη δημοκρατία μας», προσθέτει η ΜΚΟ.«Εμποδίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας καθώς επίσης επιδεινώνουν τις κλιματικές κρίσεις και τις κοινωνικές αδικίες».
Aνακοινώθηκε αυτή η έκθεση την ημέρα έναρξης μιας εξαμηνιαίας συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης όπου έχει τεθεί στόχος μείωσης των ανισοτήτων κατά 15% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.