«Γεραπετρίτης: Η Επείγουσα Ανάγκη για Διάταξη στο Μεταναστευτικό – Αληθινές Απειλές στον Ορίζοντα»
«Θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι συνθήκες που δικαιολογούν αυτή την παρέμβαση της κυβέρνησης», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία αναστολής αιτήσεων παροχής ασύλου. Στην Λιβύη σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης – Κρίσιμη συνάντηση με τον Χαφτάρ για την ΑΟΖ «Το τελευταίο 10ήμερο είχαμε όσες αφίξεις καταγράφηκαν ολόκληρο το 2024

Συζήτηση στη Βουλή για την Παρέμβαση της Κυβέρνησης
«Θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι συνθήκες που δικαιολογούν αυτή την παρέμβαση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία αναστολής αιτήσεων παροχής ασύλου.
Αυτή τη στιγμή, ο Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Λιβύη για μια σημαντική συνάντηση με τον Χαφτάρ σχετικά με την ΑΟΖ. «Το τελευταίο 10ήμερο είχαμε όσες αφίξεις καταγράφηκαν ολόκληρο το 2024,που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 350% από τη βόρεια Αφρική και κυρίως από το Τομπρούκ»,ανέφερε.
«Δεν θεωρούμε ότι είναι μια ευχάριστη διάταξη αλλά είναι απαραίτητη. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αριθμό ανθρώπων που η χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί», πρόσθεσε. «Πιστεύουμε ότι τα σύνορα πρέπει να ελέγχονται μέσω νόμιμων διαδικασιών μετανάστευσης.Όλοι νιώθουμε τον πόνο των ανθρώπων και κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του ανθρωπισμού».
«Η νομολογία και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθορίζουν ότι αν ένα κράτος κρίνει πως υπάρχει απειλή, ακόμα και εν δυνάμει, τότε μπορεί να λάβει μέτρα. Πράγματι υπάρχει απειλή: η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί αυτόν τον αριθμό μεταναστών και γι’ αυτό προχωρά σε αυτήν την ενέργεια», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι «η απόφαση είναι αναστρέψιμη». Υπογράμμισε επίσης πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις αναγκαιότητας χωρίς καμία αμφισβήτηση νομιμότητας ή συνταγματικότητας.
Αναφερόμενος στην αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε: «Άκουσα τις παρατηρήσεις του κ. Βενιζέλου αλλά εδώ υπάρχει σύγχυση μεταξύ των λόγων εθνικής ασφάλειας και των λόγων ενεργοποίησης διάταξης της ευρωπαϊκής σύμβασης».Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν ενεργοποιείται καμία ρήτρα διαφυγής αλλά υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, μίλησε για τη σύνθεση του μεταναστευτικού πληθυσμού σημειώνοντας ότι «τα δύο τρίτα όσων χρησιμοποιούν τη νότια διαδρομή προέρχονται από ασφαλείς χώρες». Τόνισε επίσης: «Η Λιβύη βρίσκεται σε πολιτική αβεβαιότητα περιβαλλόμενη από χώρες σε εμφύλιο πόλεμο» καθώς η ζώνη του Σαχέλ βιώνει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση μαζί με τη Γάζα.
“Παρατηρείται η χρήση μεγάλων ψαράδικων πλοίων που στοιβάζουν έως 500 άτομα ενώ έχουν χωρητικότητα μόνο 30”, ανέφερε χαρακτηριστικά προσδιορίζοντας τους κινδύνους στη θάλασσα.
“Για μας δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα”, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών επιμένοντας στην ανάγκη προστασίας των Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο. Αντέτεινε στις αντιδράσεις κομμάτων της Αντιπολίτευσης ζητώντας αποδοχή πως “δεν υφίσταται θέμα παραβίασης Συντάγματος ή Διεθνούς Δικαίου”.
“Η τροπολογία ανταγωνίζεται εκείνη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2020 όταν υπήρξε άμεσος υβριδικός κίνδυνος”, εξηγώντας πως πρόκειται για εφαρμογή ήδη υπάρχουσας διάταξης.
“Λέμε λοιπόν: Για περιορισμένο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αναστολή αιτήσεων ασύλου μόνο για εκείνους που έρχονται μέσω νότιας διαδρομής ως σήμα αποτροπής ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ζωής στο θαλάσσιο χώρο”, δήλωσε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας προηγούμενες αποφάσεις.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κομμάτων είπε: “Ποιες είναι όμως οι θέσεις σας; Θέλετε ανοιχτά σύνορα; Να έρχονται όλοι χωρίς περιορισμούς;”
“Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής κι όχι Λουξεμβούργο ή Νορβηγία”, συνέχισε καλώντας τους πολιτικούς φορείς σε συμφωνία ώστε “να μην επωμιστεί δυσανάλογο βάρος” καθώς επίσης “να σταλεί μήνυμα στους διακινητές”. Κατέληξε λέγοντας πως “στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση η Ελλάδα πρέπει να παραμένει θωρακισμένη”.