12/07/2025

«Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Σοβαρές Παραβιάσεις Θεμελιωδών Δικαιωμάτων με την Αναστολή Χορήγησης Ασύλου»

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι παραβιάζει θεμελιώδεις νομοθετικούς κανόνες η τροπολογία περί αναστολής για 3 μήνες της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη Ελλάδα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο. Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΕΔΔ έχει ως εξής: «Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 9.7.2025 στο σχέδιο νόμου του

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες με την αναστολή χορήγησης ασύλου

Ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για την Τροπολογία Ασύλου

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι η τροπολογία που προτείνει την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες παραβιάζει βασικούς νομικούς κανόνες. Αυτή η τροπολογία αφορά άτομα που εισέρχονται στη χώρα μας παράνομα μέσω πλωτών μέσων.

Συγκεκριμένα,η ανακοίνωση αναφέρει: «Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 9.7.2025 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης “Αναμόρφωση του πλαισίου για επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις”, προτείνεται η αναστολή για 3 μήνες της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και η επιστροφή των ατόμων αυτών, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Η αιτιολογική έκθεση μάλιστα επικαλείται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της διάταξης του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) – διάταξη αντίστοιχη με το άρθρο του 48 του Συντάγματος για την κατάσταση πολιορκίας-, σύμφωνα με την οποία τα συμβαλλόμενα κράτη, σε περίπτωση δημοσίου κινδύνου που απειλεί τη ζωή του έθνους, μπορούν να λάβουν μέτρα ακόμη και κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση, στο απαιτούμενο από την κατάσταση απολύτως αναγκαίο όριο. Εν προκειμένω το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ δεν επιτρέπει παρέκκλιση από το άρθρο 3 της ίδιας Σύμβασης και σε κάθε περίπτωση δεν συντρέχουν τέτοιες συνθήκες και μάλιστα λόγω έλλειψης δομών, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.»

Η εν λόγω πρόταση να περιοριστεί η πρόσβαση στην Υπηρεσία Ασύλου και να επιστραφούν οι πρόσφυγες χωρίς καμία διαδικασία καταγραφής παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με το άσυλο. Αυτό κατοχυρώνεται τόσο στη Συνθήκη της Γενεύης όσο και σε άλλες διεθνείς συμφωνίες όπως το άρθρο 18 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εκπρόσωποι των εφαρμοστών προσφυγικού δικαίου ζητούμε την άμεση ανάκληση αυτής της τροπολογίας.