12/07/2025

Κρήτη: Το Στρατηγικό Σχέδιο Αποσυμφόρησης και οι Νέες Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό

Με φόντο την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Κρήτη από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες έχουν ξεπεράσει το 350% σε σχέση με πέρυσι, η κυβέρνηση επιταχύνει τον σχεδιασμό της και δρομολογεί τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση της κρίσης. Η κατάσταση στο νησί θεωρείται οριακή. Από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει πάνω από

Μεταναστευτικό: Το σχέδιο για την αποσυμφόρηση της Κρήτης και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την

Αύξηση Μεταναστευτικών Ροών στην Κρήτη: Η Αντίκτυπη της Κατάστασης

Η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή πρόκληση λόγω των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, οι οποίες έχουν σημειώσει αύξηση άνω του 350% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες και προγραμματίζει τα επόμενα βήματα για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης. Η κατάσταση στο νησί είναι κρίσιμη, καθώς από την αρχή του έτους έχουν φτάσει πάνω από 9.500 πρόσφυγες από τη Λιβύη, ενώ εκατοντάδες έχουν ήδη μετακινηθεί προς την ενδοχώρα στο πλαίσιο ενός σχεδίου αποσυμφόρησης.

Η επείγουσα φύση της κατάστασης έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου συμμετείχαν τοπικοί παράγοντες από την Κρήτη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως ο Θάνος Πλεύρης και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασαν τον στρατηγικό σχεδιασμό για τις επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση σε ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής προσωρινής κράτησης, χωρίς ωστόσο να συζητήθηκαν συγκεκριμένες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης.Στο πλαίσιο αυτό, η ψήφος υπέρ τροπολογίας που αναστέλλει προσωρινά το δικαίωμα αίτησης ασύλου για αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική σηματοδοτεί μια σειρά μέτρων που ήδη εφαρμόζονται ή προγραμματίζονται.

Ωστόσο, η αναφορά στο άρθρο 15 της ΕΣΔΑ στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε αυτήν την πρακτική ως νομικά προβληματική και επικίνδυνη για τον κράτος δικαίου, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται απλώς για νομική τεκμηρίωση που σέβεται το Σύνταγμα και τους διεθνείς κανόνες.

Ψηφοφορία στη Βουλή: Το Μήνυμα του Πρωθυπουργού

Η τροπολογία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία – συγκεκριμένα υπερψηφίστηκε από 177 βουλευτές (Νέα Δημοκρατία και άλλοι ανεξάρτητοι), ενώ καταψήφισαν 74 (ΣΥΡΙΖΑ κλπ.) και άλλοι δήλωσαν «παρών». Ο Νίκος Βρεττός διαφοροποιήθηκε καταψηφίζοντας την τροπολογία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω γερμανικής εφημερίδας BILD εξέπεμψε σαφή μήνυμα αποτροπής προς τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών: «Λόγω των αυξανόμενων παράτυπων αφίξεων δια θαλάσσης από χώρες όπως η Λιβύη προς την Κρήτη αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέες Νομοθετικές Παρεμβάσεις στον Τομέα του Μετανάστευτικού

Aκολουθώντας αυτήν την τροπολογία, η κυβέρνηση προγραμματίζει νέες θεσμικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν σημαντικά το μεταναστευτικό σκηνικό στη χώρα μας.Στόχος είναι ο περιορισμός των παράτυπων παραμονών καθώς επίσης και η επιτάχυνση των επιστροφών προσφύγων.

  • Pοινικό αδίκημα: Η παραμονή στη χώρα μετά την απορριπτική απάντηση αίτηματος ασύλου θα θεωρείται ποινικό αδίκημα με ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών εκτός αν επιλεγεί επιστροφή στη χώρα προέλευσης.
  • Eπανεξέταση επιδομάτων: Θα γίνει επανεξέταση όλων των οικονομικών βοηθημάτων στους αιτούντες άσυλο ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η παροχή στήριξης.
  • Aλλαγές στις δομές σίτισης: Εξετάζεται αλλαγή στα γεύματα στις δομές φιλοξενίας ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εξορθολογισμού κόστους λειτουργίας τους.

Kρήτη: Το Επίκεντρο της Μεταναστευτικής Πρόκλησης

Tο τελευταίο διάστημα οι αφίξεις προσφυγικών ομάδων στην Κρήτη έχουν αυξηθεί δραματικά προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στις αρχές του τόπου αλλά κι εντός κυβέρνησις.
Στο πλαίσιο αποφόρτιωσης πρόσφατα πραγματοποιούνται οι εξής μεταφορές:
– 515 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από Χανιά στο Λαύριο,
– 240 άτομα ταξιδεύουν από Ρέθυμνο στον Πειραιά,
– 96 πρόσφυγες αναχώρησαν μέσω πλοίου γραμμής Χανίων,
– 100 άτομα ταξιδεύουν μέσω Ηρακλείου.

Kαστέλι: Προοπτικές Δημιουργίας Νέας Δομής Φιλοξενίας

Sτην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι εξετάζεται σοβαρά η δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι Ηρακλείου σύμφωνα με πληροφορίες.

Η νέα εγκατάσταση θα λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής προσφύγων μέχρι να περιοριστούν οι συγκεκριμένες θαλάσσιες διαδρομές.

Επιπλέον προβλέπεται επίσης κλείσιμο δύο υγειών υγειονομικών μονάδων σε Χανιά & Ρέθυμνο υπό κρατικό έλεγχο.Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τον τόπο εγκατάστασή τους αναμένονται σύντομα.

Aντιπαράθεση γύρω Από Την Επίκληση Του Άρθρου 15 ESDΑ

Mια έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει γύρω απ’την επίκληση του άρθρου αυτού στην αιτιολόγηση νομοθεσίας περί μεταναστάσεων.
O Ευαγγελος Βενιζελός ζήτησε δημόσια να αποσύρει αυτό τμήμα νομοθεσίας χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τέτοιους χειρισμούς.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε πως δεν ενεργοποιείται επίσημα αυτό άρθρο αλλά γίνεται λόγος μόνο για νόμιμη θεμελίωση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως υπάρχει πλήρης σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα & διεθνείς υποχρεώσεις.

H πολιτική συζήτησή συνεχίζεται καθώς ο Ευαγγελος Βενιζελός επέστρεψε δημόσια ζητώντας περισσότερη σαφήνειας γύρω απ’την εφαρμογή αυτού νόμου.