12/07/2025

«Κομισιόν: Επαναστατικός φόρος για τις μεγάλες επιχειρήσεις – Η νέα στρατηγική ενίσχυσης του κοινοτικού προϋπολογισμού»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προτείνει την επιβολή νέου φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κοινού προϋπολογισμού της ΕE. Η πρόταση, που αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη Τετάρτη, αποκαλύφθηκε από τους Financial Times. Ο «εταιρικός πόρος για την Ευρώπη» και το πεδίο εφαρμογής του Ο νέος αυτός

Reuters: Η ΕΕ «συμφωνεί» στον δασμό 10% στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Νέα Πρόταση Φόρου για Μεγάλες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να εισαγάγει έναν καινοτόμο φόρο που θα επιβαρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, με σκοπό την ενίσχυση του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Financial Times, η επίσημη ανακοίνωση αυτής της πρότασης αναμένεται την επόμενη Τετάρτη.

Ο «Ευρωπαϊκός Φόρος Εταιρειών» και το Πεδίο Εφαρμογής του

Αυτός ο νέος φόρος, ο οποίος περιγράφεται σε προσχέδιο ως «ευρωπαϊκός φόρος εταιρειών», θα είναι ετήσιος και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις με καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ.Η εφαρμογή του δεν εξαρτάται από τη χώρα έδρας των εταιρειών και λαμβάνει υπόψη επιδοτήσεις καθώς και φορολογικές υποχρεώσεις σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ για το «καθαρό εισόδημα».

Το προσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κλιμακίων φορολόγησης ώστε οι εταιρείες με τον υψηλότερο καθαρό κύκλο εργασιών να συνεισφέρουν αναλογικά περισσότερα. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτού του μέτρου απαιτεί συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών.

Πηγές Χρηματοδότησης και Ανάγκες

Mαζί με τον νέο φόρο για τις εταιρείες, η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • % από αυξημένους ειδικούς φόρους στον καπνό.
  • Χρέωση για μη ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απορρίμματα.
  • Eιδικό τέλος διαχείρισης δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου μεγάλων αποστάσεων,κυρίως στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η πρωτοφανής αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών –που κυμαίνονται από στρατηγικές άμυνας έως τα υψηλά επιτόκια εξυπηρέτησης χρέους– απαιτεί μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση στη χρηματοδότηση.

Aντιδράσεις και Υφιστάμενη Χρηματοδότηση

Tα σχέδια διεύρυνσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού συναντούν αντιστάσεις από χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα ευρωπαϊκά ταμεία όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία. Παράλληλα, οι επιχειρηματικοί κύκλοι στην Ευρώπη πιθανόν να αντιδράσουν έντονα στα σχέδια αυτά καθώς πολλές εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού ενεργειακού κόστους.

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραδοσιακά ανέρχεται στο 1% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος των κρατών-μελών (περίπου 1 τρισ. ευρώ) και χρηματοδοτείται κυρίως μέσω εθνικών εισφορών αλλά περιλαμβάνει επίσης ανεξάρτητες πηγές εσόδων όπως τελωνειακούς δασμούς και ΦΠΑ.

  • Tελωνειακά τέλη;
  • Pώληση δικαιωμάτων εκπομπών CO₂ στο πλαίσιο του συστήματος ETS;
  • Aφόρους στις εισαγωγές που έχουν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα;
  • Tέλος για μη ανακυκλώσιμα πλαστικά αποβλήτα το οποίο σύμφωνα με το προσχέδιο θα αυξηθεί από τα 0.80 σεντ ανά κιλό;

the official presentation of the proposal is expected next wednesday along with the spending plans for the new seven-year budget of the European Union.