«Ανακαλύπτοντας Χρυσές Ευκαιρίες: Πώς οι Χώρες της Λατινικής Αμερικής Μπορούν να Ενισχύσουν Βασικούς Κλάδους του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου»
Ευκαιρίες προσφέρουν επτά από τις ισχυρότερες αγορές της Λατινικής Αμερικής σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων και καλλυντικών, της τεχνολογίας, της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού, όπως αυτό προκύπτει από ενημερωτικές ημερίδες που διοργάνωσαν πρόσφατα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής. Η πρώτη

Ευκαιρίες στην Λατινική Αμερική: Μια Νέα Προοπτική για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις
Επτά από τις πιο δυναμικές αγορές της Λατινικής Αμερικής προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας,όπως η γεωργία,η φαρμακοβιομηχανία και τα καλλυντικά,η τεχνολογία,οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,οι κατασκευές και ο τουρισμός. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από ενημερωτικές ημερίδες που διοργάνωσαν πρόσφατα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής.
Η πρώτη εκδήλωση έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 40 στελεχών εξαγωγικών επιχειρήσεων από τη Βόρεια Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος καθώς και το ΕΒΕΘ. Η δεύτερη ημερίδα έγινε στην Αθήνα στο ΕΒΕΑ, όπου παρακολούθησαν 50 εκπρόσωποι εταιρειών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες για τις αγορές της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Αργεντινής, του Περού, της Χιλής, του Εκουαδόρ και της Ουρουγουάης. Οι παρουσιάσεις περιλάμβαναν στοιχεία σχετικά με την οικονομία τους καθώς επίσης τους κλάδους που δείχνουν θετικές προοπτικές ανάπτυξης.
Οι πρέσβεις και οι εμπορικοί ακόλουθοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο των νέων ισορροπιών στο διεθνές εμπόριο οι χώρες αυτές αποτελούν ελκυστικό πεδίο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Η εφαρμογή συμφωνιών όπως αυτή μεταξύ ΕΕ-Mercosur για τη μείωση ή την κατάργηση δασμών εισαγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων διευκολύνει επίσης την είσοδο ελληνικών προϊόντων στις αγορές αυτές.
Ορισμένες από αυτές τις χώρες σημειώνουν αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης ενώ οι εισαγωγές προϊόντων από την Ευρώπη αυξάνονται συνεχώς. Υπάρχουν ανάγκες για νέες υποδομές ή αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών στους τομείς ψηφιακής τεχνολογίας και ενέργειας που ανοίγουν νέες ευκαιρίες δράσης. Τα επόμενα χρόνια αναμένονται μεγάλες επενδύσεις σε έργα διαχείρισης υδάτων καθώς επίσης υπηρεσίες υγείας και ψηφιακής διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων γνωστοποιήθηκε ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα οργανωθεί επιχειρηματική αποστολή σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής: Κολομβία, Χιλή, Περού και Μεξικό. Αυτή η αποστολή θα δώσει στους Έλληνες επιχειρηματίες τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε στοχευμένες B2B συναντήσεις ώστε να εξερευνήσουν πιθανότητες σύναψης συμφωνιών εξαγωγής ή άλλων εμπορικών συνεργασιών.
Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος δήλωσε ότι «στις λατινοαμερικανικές αγορές το ελληνικό επιχειρείν θα βρει έδαφος φιλικό και πρόσφορο». Τόνισε πως είναι απαραίτητο να εξεταστούν προσεκτικά αυτές οι χώρες καθώς βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης κι εκσυγχρονισμού ενώ επιδιώκουν να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες.»
Η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου ως A’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ επισήμανε πως «οι λατινοαμερικανικές χώρες προσφέρουν γόνιμο πεδίο» για εκείνες τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν σε μεγάλες πληθυσμιακά αγορές με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.