27/07/2025

Δύση και Ουκρανία: Πώς η Λογιστική Προσέγγιση Αντιμετωπίζει τη Ρωσική Απειλή και τις Εμπορικές Συγκρούσεις

Με το παγκόσμιο ενδιαφέρον στραμμένο στις εμπορικές πολιτικές Τραμπ και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο. Εν μέσω εσωτερικής αναταραχής στο Κίεβο και νέων αμερικανικών απειλών για δασμούς και κυρώσεις, οι δύο εμπόλεμες χώρες βρίσκονται σε έναν επικίνδυνο “διπλωματικό παγετώνα”. Τη στιγμή που οι εμπορικοί

“Λογιστική” αντιμετώπιση της Δύσης προς Ουκρανία – Ρωσία, εν μέσω εμπορικών συγκρούσεων

Η Τρέχουσα Κατάσταση στην Ουκρανία

Ενώ η παγκόσμια προσοχή στρέφεται στις εμπορικές στρατηγικές του Τραμπ και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από το προσκήνιο. Η κατάσταση στο Κίεβο παραμένει τεταμένη, με νέες απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες για δασμούς και κυρώσεις, καθώς οι δύο εμπόλεμες χώρες βρίσκονται σε μια επικίνδυνη “διπλωματική στασιμότητα”.

Ενώ οι εμπορικοί πόλεμοι και οι κυρώσεις κυριαρχούν στη διεθνή ατζέντα,η παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας περνά ολοένα περισσότερο απαρατήρητη. Οι μονομερείς ενέργειες της πολιτικής των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ κλέβουν την παράσταση, αποσπώντας την προσοχή από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία.

Παρά τη συνεχιζόμενη βία στις μάχες της πρώτης γραμμής και τις sporadic διαπραγματεύσεις – όπως αυτές που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη – η διεθνής κοινότητα φαίνεται να είναι πιο απασχολημένη με άλλες κρίσεις, όπως αυτές στη Γάζα και την Ταϊβάν, καθώς επίσης με εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ και ανησυχίες για οικονομική ύφεση στην Ευρώπη.

Προθεσμία 50 ημερών προς τη Ρωσία

Με εμφανή δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου στις εξελίξεις, ο Τραμπ δήλωσε στις 14 Ιουλίου ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να λαμβάνει αμερικανικά όπλα – υπό τον όρο ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα αναλάβουν το κόστος. Παράλληλα ανακοίνωσε μια προθεσμία 50 ημερών προς τη Μόσχα για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ή αλλιώς θα επιβληθούν “πολύ αυστηρές” κυρώσεις καθώς επίσης “δευτερογενείς” δασμοί που μπορεί να φτάσουν μέχρι το 100%.

Aυτό το μέτρο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία, ειδικά όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις της με χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κίνα. Ωστόσο, οι αναλυτές εκφράζουν σκεπτικισμό: ο Πούτιν δύσκολα θα υποκύψει σε απειλές από έναν πρόεδρο γνωστό για τις απρόβλεπτες αποφάσεις του. “Η Ρωσία πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να ασκήσει συνεπή πίεση”, σημείωσε ο Mykola Bielieskov από το Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουκρανίας.

“Οι δευτερογενείς κυρώσεις απαιτούν συγκρούσεις με μεγάλους παίκτες όπως η Κίνα ή η Ιαπωνία – κάτι που ίσως αποφύγουν οι ΗΠΑ”,προσθέτει.

Ουκρανία: Εσωτερική κρίση & εξωτερική αβεβαιότητα

Το Κίεβο δείχνει πλέον μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού ακόμα κι αν αυτό περιλαμβάνει πιθανές εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Μόσχα υπό τον όρο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο τέτοιου είδους υποχωρήσεις δεν φαίνεται πως μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε συμφωνίες δεδομένου ότι η Ρωσία δείχνει απρόθυμη απέναντι σε οποιαδήποτε δυτική εγγύηση ασφάλειας σχετικά με την Ουκρανία.

Tην ίδια στιγμή αυξάνονται οι πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας.Οι πρόσφατοι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί καθώς επίσης προσπάθειες περιορισμού της ανεξαρτησίας οργανισμών κατά της διαφθοράς έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Κίεβο ενώ ανώτερα στελέχη από την Ευρώπη μιλούν ήδη για “δημοκρατικό πισωγύρισμα” στη διαδικασία ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.

“Το Κίεβο επαναστατεί στρατηγικά μέσα σε ένα νέο ‘πίσω βήμα’ των ΗΠΑ”, σημείωσε χαρακτηριστικά η Tatiana Stanovaya του carnegie Russia Eurasia Center.” O ανασχηματισμός δείχνει πρόθεση του Ζελένσκη να εδραιώσει πολιτικό έλεγχο αλλά αυτό μπορεί ν’ ανησύχει τους διεθνείς συμμάχους”.

Διεθνής στήριξη: Λογιστικός χαρακτήρας

Η φαινομενή αλλαγή στάσης των ΗΠΑ κι Ευρώπης προς μία πιο «λογιστική» μορφή στήριξης επικεντρώνεται στη διατήρηση του πολέμου αντί στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεων καθιστώντας έτσι αμφιλεγόμενο το μέλλον αυτής της χώρας. Παράλληλα όμως ,η Ρωσία συνεχίζει σταθερά αλλά αργά την επέλασή της χρησιμοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό μαζί με εξελιγμένα drones.

Στην ουσία αυτή η σύγκρουση φαίνεται πως έχει παγώσει όχι μόνο στα πεδινά αλλά κι στη διεθνή συνείδηση . Και όσο ο Τραμπ «ξαναγράφει» τους κανόνες του εμπορίου μέσω δασμών κι απεργιών ,το μέλλον των δύο αντιπαλομένων πλευρών παραμένει επισφαλές γεμάτο κινδύνους.