28/07/2025

«Γάζα: Επείγουσα Κρίση Υποσιτισμού – Η Ανθρωπιστική Καταστροφή που Δεν Μπορούμε να Αγνοήσουμε»

Ο υποσιτισμός στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε «σε επίπεδα που προκαλούν συναγερμό», προειδοποίησε χθες Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας πως «ο εσκεμμένος αποκλεισμός» της ανθρωπιστικής βοήθειας στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους. «Ο υποσιτισμός βρίσκεται σε ανησυχητική τροχιά στη Λωρίδα της Γάζας, που σημαδεύτηκε από απότομη άνοδο των θανάτων τον Ιούλιο», τόνισε ο

Γάζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την ΕΕ να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ

Ανησυχητική Κρίση Υποσιτισμού στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε χθες Κυριακή προειδοποίηση σχετικά με την κατάσταση του υποσιτισμού στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς την «σε επίπεδα που προκαλούν συναγερμό».Επισημαίνει ότι «ο εσκεμμένος αποκλεισμός» ανθρωπιστικής βοήθειας έχει οδηγήσει σε πολλές απώλειες αθώων ζωών.

«Η κατάσταση του υποσιτισμού είναι εξαιρετικά ανησυχητική και η αύξηση των θανάτων τον Ιούλιο είναι δραματική», ανέφερε ο ΠΟΥ σε επίσημη ανακοίνωση. Από τους 74 θανάτους που έχουν καταγραφεί λόγω υποσιτισμού από την αρχή του έτους,οι 63 σημειώθηκαν μόνο τον Ιούλιο,περιλαμβάνοντας 24 παιδιά κάτω των πέντε ετών,ένα παιδί άνω των πέντε και 38 ενήλικες.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους κηρύχτηκαν νεκροί κατά την άφιξή τους σε υγειονομικές δομές ή πέθαναν λίγο αργότερα, με τα σώματά τους να δείχνουν σαφείς ενδείξεις σοβαρής απώλειας βάρους». Ο ΠΟΥ τόνισε ότι αυτή η κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί πλήρως αν δεν υπήρχαν οι «εσκεμμένοι αποκλεισμοί και οι καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας», γεγονός που κόστισε πολλές ζωές.

Στην πόλη της Γάζας σχεδόν το 20% των παιδιών κάτω των πέντε ετών αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό σύμφωνα με στοιχεία από την οργάνωση Global Nutrition Clusters. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή για τα παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών όπου ο αριθμός αυτών που πλήττονται από οξύ υποσιτισμό έχει τριπλασιαστεί από τον Ιούνιο, κάνοντάς την πόλη τη χειρότερα πληγείσα περιοχή στον θύλακα. Στη Χαν Γιούνις και στο κεντρικό τμήμα του τόπου, τα ποσοστά διπλασιάστηκαν μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι αυτοί οι αριθμοί πιθανώς να είναι «υποτιμημένοι» λόγω περιορισμών πρόσβασης και έλλειψης ασφάλειας που εμποδίζουν πολλές οικογένειες να επισκεφτούν τις υγειονομικές εγκαταστάσεις. Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες μια περιορισμένη «τακτική παύση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ώστε οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ να μπορέσουν να παρέμβουν στην ολοένα πιο ανησυχητική κατάσταση.

Ο ΠΟΥ κάλεσε για συνεχιζόμενες προσπάθειες ώστε η Λωρίδα της Γάζας να λάβει τρόφιμα, ειδικά θρεπτικά προϊόντα για παιδιά καθώς επίσης για εγκύους και θηλάζουσες μητέρες. Επιπλέον ζητήθηκε επείγουσα παράδοση υλικών φροντίδας για ευάλωτους πληθυσμούς εκτός από φάρμακα κι είδη πρώτης ανάγκης. «Αυτή η συνεχής ροή πρέπει να διατηρηθεί χωρίς εμπόδια προκειμένου να επιτραπεί η αποκατάσταση του πληθυσμού»,ανέφερε η υπηρεσία με έδρα τη Γενεύη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου πάνω από 5.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών θεραπεύτηκαν για υποσιτισμό εκ των οποίων το 18% παρουσίαζε την πιο επικίνδυνη μορφή αυτού: τον ακραίο οξύ υποσιτισμό (ΑΟΥ). Τον προηγούμενο μήνα είχαν παραληφθεί θεραπείες σε περίπου 6.500 παιδιά – ήταν αυτός ο υψηλότερος αριθμός μετά την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023.

Tον Ιούλιο εισάγονταν στα νοσοκομεία συνολικά 73 παιδιά με ΑΥΟ και άλλες επιπλοκές αντίθετα με μόλις 39 περιπτώσεις τον Ιούνιο. Αυτή η ξαφνική αύξηση προκαλεί υπερφόρτωση στα τέσσερα εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας υποσιτισμού,» δήλωσαν εκπρόσωποι του ΠΟΥ.
Πάνω από το 40% εγκύων γυναικών καθώς επίσης κι εκείνων που θηλάζουν πάσχουν επίσης από ακραίο υποσιτισμό σύμφωνα με δεδομένα της Global Nutrition Clusters.
«Δεν είναι μόνο η πείνα αυτή καθαυτή που σκοτώνει ανθρώπους αλλά κι η απελπισμένη αναζήτησή τους για τροφή,» πρόσθεσαν εκπρόσωποι του οργανισμού.
«Οι οικογένειες αναγκάζονται συχνά ν’ αναλάβουν κινδύνους προκειμένου ν’ αποκτήσουν μια μικρή ποσότητα τροφής υπό επικίνδυνες συνθήκες.»