«ΕΕ: Ανακοινώνει δραστικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Μηδενισμός των εισαγωγών αερίου μέχρι το 2027!»
Ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος υιοθετώντας τις προτάσεις- προτροπές του Αμερικανού προέδρου Τραμπ. Οι κυρώσεις τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας. Η
Επιβολή νέων κυρώσεων σύμφωνα με τις προτάσεις του πρώην προεδρικού υποψηφίου Τραμπ
Ένα φρέσκο πακέτο κυρώσεων έχει ανακοινωθεί, εστιάζοντας στις εισηγμένες προτάσεις του Αμερικανού πρώην προεδρικού υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ. Οι συγκεκριμένες κυρώσεις αφορούν την απαγόρευση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ορισμένες λεπτομέρειες θα γίνουν διαθέσιμες εντός της ημέρας, όπως δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επικεφαλής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας.
Η εκπρόσωπος της ΕΕ σε ζητήματα ενέργειας,Άννα-Κάισα Ιτκόνεν,παρουσίασε δεδομένα σχετικά με τις χώρες μέλη που συνεχίζουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο είτε μέσω αγωγών είτε ως LNG. Επιβεβαίωσε ότι οκτώ κράτη μέλη ανήκουν σε αυτή την κατηγορία: Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία.
Οι χώρες της ΕΕ καθώς και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δέχονται πίεση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν πλήρως όλες τις ενεργειακές τους συναλλαγές με τη Ρωσία. Μαζί με αυτό το αίτημα έρχονται και οι πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εισηγηθεί απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού LNG από την 1η Ιανουαρίου 2027 — μία χρονιά νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί για σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έως το τέλος του 2027. Μάλιστα, η Φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει την επιθυμία να μειώσει περαιτέρω αυτήν την προθεσμία.
