«Αττική: Επάρκεια νερού για τα επόμενα 2,5 χρόνια – Πώς θα διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία»
Τα αποθέματα στους ταμιευτήρες νερού μειώνονται δραματικά, με τη λειψυδρία να απειλεί τόσο τον πληθυσμό όσο και τον πρωτογενή τομέα. Τριάντα εννέα δήμοι έχουν ζητήσει να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με δεδομένα που προκύπτουν από δορυφορική τηλεπισκόπηση, η επιφάνεια της τεχνητής λίμνης του Μόρνου έχει συρρικνωθεί κατά 22% μέσα σε έναν χρόνο. Οι
Ανησυχία για τα Αποθέματα Νερού λόγω Λειψυδρίας
Η κατάσταση με τα αποθέματα των υδάτινων ταμιευτήρων είναι δραματική, καθώς η έλλειψη νερού απειλεί τόσο τον πληθυσμό όσο και τον αγροτικό τομέα. Σαράντα δήμοι έχουν υποβάλει αίτημα να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από δορυφορική παρακολούθηση, η επιφάνεια της τεχνητής λίμνης του Μόρνου έχει μειωθεί κατά 22% μέσα σε μία μόλις χρονιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα διαθέσιμα αποθέματα νερού στην Αττική εξασφαλίζουν επάρκεια μόνο για 2,5 χρόνια και οι υπεύθυνοι εξετάζουν άμεσα λύσεις ώστε να αποφευχθούν σοβαρές ελλείψεις στην υδροδότηση.
Τα μέτρα που λαμβάνονται περιλαμβάνουν την εκκίνηση των αντλιοστασίων στη Υλίκη και τη Μαυροσουβάλα, καθώς επίσης και τη μείωση της οικολογικής ροής του Ευήνου. Για μια πιο μόνιμη λύση, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει την μερική εκτροπή δύο παραποτάμων του Αχελώου προς τον Εύηνο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική σε διάφορες περιοχές όπως η ανατολική Πελοπόννησος, οι νήσοι του Αιγαίου, η ανατολική Κρήτη καθώς και στον Έβρο και τη Θράκη όπου οι στρατηγικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων κρίνεται πως είναι απαραίτητες.
