01/03/2026

Γεραπετρίτης στο Reuters: Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση για την ασφαλή διέλευση του στολίσκου στη Γάζα

Η Ελλάδα θα εγγυηθεί τον ασφαλή πλου των σκαφών που βρίσκονται στα χωρικά της ύδατα και συμμετέχουν σε διεθνή στολίσκο με προορισμό τη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη τηλεόραση του Reuters, προσθέτοντας ότι η Αθήνα έχει ενημερώσει το Ισραήλ πως Έλληνες πολίτες συμμετέχουν στον στολίσκο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “η «Global

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Αν εμποδιστούν οι εργασίες για την πόντιση του καλωδίου, θα υπάρξουν συνέπειες – Τι

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την ασφάλεια των σκαφών που πλέουν προς τη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι η χώρα μας θα διασφαλίσει την ασφαλή πορεία των πλοίων που βρίσκονται στα χωρικά της ύδατα και συμμετέχουν σε διεθνή αποστολή με προορισμό τη Γάζα. Η ανακοίνωση έγινε μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης στο Reuters, όπου τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει το Ισραήλ για τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στην αποστολή αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης, η «Global Sumud Flotilla» συγκεντρώνει περίπου 50 πολιτικά σκάφη με στόχο να αμφισβητήσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής. Στα πλοία ταξιδεύουν πολλοί δικηγόροι και ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής Σουηδής ακτιβίστριας για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Διαθέτουμε αυτή τη στιγμή ορισμένα πλοία στα νερά κοντά στην Κρήτη και είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε για την ασφαλή τους διέλευση», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης κατά την περιθωριακή του συνομιλία στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Έχουμε ήδη ενημερώσει τις ισραηλινές αρχές για τους Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν και θα διασφαλίσουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά», πρόσθεσε.

Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης ότι “το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατακεραυνώσει τον συγκεκριμένο στολίσκο κατηγορώντας τους ακτιβιστές για συνεργασία με τη Χαμάς”. Παράλληλα αναφέρεται πως η Ιταλία απέστειλε πολεμικό πλοίο προς υποστήριξη του στολίσκου μετά από επεισόδιο που περιλάμβανε 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διεθνή ύδατα, 30 ναυτικά μίλια (56 χλμ.) νότια της Γαύδου.

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε στο Reuters ότι η Αθήνα δεν σκοπεύει προς το παρόν να συμμετάσχει στις στρατηγικές αποστολές των Ιταλών και των Ισπανών ενώ ξεκαθάρισε πως θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα σχετικά με το συμβάν με τα drones ώστε να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες.

«Υπάρχει μια σχετική ασφάλεια αυτήν τη στιγμή αλλά παραμένουμε σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής»,κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.