«Θεοδωρικάκος: Κλειδί για την Ανάπτυξη η Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση στη Βιομηχανία και τις ΜμΕ»
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κεντρικό θέμα συζήτησης το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας που έγινε στις Βρυξέλλες έλαβε μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην ομιλία του, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «εκ μέρους της πατρίδας μας επιμείναμε στην ανάγκη διασφάλισης της ισχυρής χρηματοδότησης της βιομηχανίας, της καινοτομίας και ιδιαίτερα των
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συμμετείχε στη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «εκ μέρους της πατρίδας μας επιμείναμε στην ανάγκη διασφάλισης της ισχυρής χρηματοδότησης της βιομηχανίας, της καινοτομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Σημείωσε επίσης ότι «στόχος είναι ένα νέο παραγωγικό πρότυπο με αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, καθώς και του μεγάλου προβλήματος του κόστους ζωής, που απαιτεί γενναίες πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις και νομοθετικού χαρακτήρα».
Η Πρόταση του Υπουργού
Κατά τη διάρκεια των τρέχουσων διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός παρουσίασε μια πρόταση αποτελούμενη από έξι βασικά σημεία:
- Συμμετοχή όλων των κρατών-μελών με δίκαιη κατανομή πόρων.
- Kινητοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
- Υποστήριξη για τη βιομηχανία και την καινοτομία.
- Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- "Πρόγραμμα γέφυρα" ?> μεταξύ του Ταμείου Ανασυγκρότησης και του Ταμείου Ανταγωνιστικότητας.
- Διασφάλιση κατά την ασφάλεια κράτους-μέλους έναντι εξωτερικών εταιρειών.
Nωρίτερα, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε συμμετάσχει στη συνεδρίαση που αφορούσε τη Διακήρυξη Συμμαχίας Κρατών-Μελών για τον σχεδιασμό του Chips Act 2.0 σχετικά με τους ημιαγωγούς μετά από πρωτοβουλία που προήλθε από την Ολλανδία. Ο υπουργός δήλωσε: «Υποστηρίζουμε πλήρως τη Διακήρυξη του συνασπισμού κρατών-μελών για το σχεδιασμό του Chips Act 2.0», προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η ενίσχυση τόσο της βιομηχανικής βάσης όσο και όλου του οικοσυστήματος ημιαγωγών ώστε να κατοχυρωθεί η στρατηγική αυτονομία καθώς επίσης η οικονομική ασφάλεια στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία Chips Act ήταν ένα αρχικό σημαντικό βήμα αλλά οι πραγματικές επιτυχίες εξαρτώνται από τη συλλογική μας δράση».
Αξιοποίηση Πόρων
Ανέφερε ακόμη πως η Ε.E. πρέπει να έχει επαρκείς πόρους ώστε να υποστηρίζει αποτελεσματικά το βιομηχανικό οικοσύστημα καλύπτοντας πλήρη αλυσίδα αξίας -από τον σχεδιασμό μέχρι την παραγωγή-, μέσω όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων συμπεριλαμβανομένου εκείνου για τα ανταγωνιστικά προγράμματα.
Παράλληλα επισήμανε τις προόδους που έχουν γίνει στην Ελλάδα στον εγχώριο τομέα μέσω αποφάσεων όπως αυτή για την χρηματοδότηση στο Ελληνικό Κέντρο Ικανοτήτων Ημιαγωγών (Hellenic Chips Competence Center – HCCC) σε συνεργασία με τον φορέα HETiA.
Το HCCC έχει εθνική συνεισφορά ύψους 3,63 εκατ. ευρώ συνοδευόμενη από ίσο ποσό ευρωπαϊκής χρηματοδότησης κι αποτελεί στρατηγικής σημασίας επένδυση στην έρευνα.
Με αυτές τις πρωτοβουλίες -την συμμετοχή στο σχέδιο Chips Act 2.0 καθώς επίσης τη δημιουργία HCCC- αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα συμβάλλει ενεργά στις τεχνολογικές εξελίξεις στο μέλλον αυτής της βιομηχανίας.
.
Ακολουθεί ολοκληρωμένη αναφορά στις δηλώσεις Θεοδωρικάκου στο Συνέδριο Ανταγωνιστικότητας:
“Η συζήτηση γύρω από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας είναι καθοριστικής σημασίας λόγω υπάρχοντος κλίματος αβεβαιότητας εν μέσω αύξησης κοινωνικών ανισοτήτων αλλά ταυτόχρονα σοβαρών ζητημάτων στις μεγαλύτερες οικονομίες”.
“Η αποφασιστική υποστήριξη προς τον ανταγωνισμό είναι απαραίτητη ώστε να διατηρηθεί υψηλό επίπεδο ζωής”».
“Χρειάζεται αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων οικονομικών εργαλείων προς ενίσχυση όχι μόνο στη θετική κατεύθυνσή αλλά κυρίως στις ενεργειακά απαιτητικές βιομηχανίες”.
“Οι χώρες θα πρέπει καταθέσουν σαφείς μηχανισμούς εποπτείας ώστε οι διαδικασίες αυτές να εφαρμόζουν συμφίλιες”…»
“
